Tento džem je naozaj vynikajúci, žiadne želírovacie prípravky na jeho prípravu nepotrebujete, preto sa pripravte, že džem nebude príliš hustý. zato je však ohromne chutný a navyše aj zdravý.
Potrebujeme:
1,5 kg očistenej rebarbory
1 kg jahôd
0,7 kg trstinového cukru
vanilkový lusk.
Postup:
Rebarboru zbavíme veľkých listov a stonky ošúpeme. Nakrájame na 1,5 cm široké kúksy a tie nasypeme do väčšieho plechu na pečenie. Jahody umyjeme, nakrájame na polovicu, posypeme cukrom, pridáme vanilkový lusk (ak nemáme môžeme nahradiť vanilkovým cukrom).
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme asi 35 minút. Počas pečenia 3x premiešame. Potom zmes na plechu rozlačíme a ešte horúcu plníme do pohárov. zatvorime, obrátime hore dnom a necháme úplne vychladnúť.