zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

ZELER – záchrana pre zdravie srdca, kože, pečene, očí, obličiek, proti osteoporóze, artritíde a cukrovke (RECEPTY)

Je známe, že Hippokrates predpisoval použitie zelerovej šťavy na liečbu nervového napätia.

Táto zelená zelenina patrí do čeľade panošovité ( Apiaceae ).

 

 

Jeho liečivé vlastnosti pochádzajú z veľkého množstva fytochemikálií, aktívnych zlúčenín, ktoré ovplyvňujú funkciu enzýmov a vykazujú antioxidačnú aktivitu.

Zeler je bohatý na vitamíny a minerály, ako sú vitamíny B komplexu (vitamín B6 v mierne vyššej koncentrácii), vitamín C a vitamín K, kyselina listová a draslík.

Ako uvádza portál portalzdravogzivota, nutričná hodnota zeleru a jeho účinky na zdravie sú dobre preskúmané, a preto sa táto zelenina používa vo varení a tradičnej medicíne už po stáročia.

Pravidelná konzumácia zeleru prispieva k zachovaniu zdravia kardiovaskulárneho systému.

Protizápalové a antioxidačné vlastnosti zeleru z neho robia ideálnu potravinu pre pacientov s vysokým cholesterolom a vysokým krvným tlakom, ako aj pre pacientov so srdcovými chorobami.

 

 

Zeler dosahuje početné účinky na zachovanie zdravia pokožky, pečene a očí, ako aj na reguláciu kognitívnych funkcií.

Je známe, že Hippokrates predpisoval použitie zelerovej šťavy na liečbu nervového napätia.

Zdravotné prínosy a nutričné ​​vlastnosti zeleru

 

 

Asi 95 % zeleru tvorí voda, podobne ako väčšina ostatných druhov ovocia a zeleniny, ale liečivým účinkom sú zlúčeniny s antioxidačnou aktivitou, vrátane vitamínu C a flavonoidov, betakarotén, lunularín, bergapten, psoralen, fenolové zlúčeniny s vysokým redukčným potenciálom, ktoré chránia naše bunky pred oxidačným stresom, presnejšie pred negatívnym vplyvom vysoko reaktívnych voľných radikálov.

Škody spojené s pôsobením voľných radikálov majú dnes za následok výskyt mnohých chorôb, ako je Alzheimerova choroba, choroby srdca a ciev, choroby pečene a obličiek.

 

 

Protizápalová aktivita je založená na určitých polysacharidoch v zeleri, ktorých funkcia nebola úplne preskúmaná.

Zeler účinne znižuje zápal

Zeler obsahuje apigenín, zlúčeninu, ktorá sa spája so znížením zápalu u myší.

 

 

Chronický zápal je spojený s mnohými chorobami, vrátane artritídy, osteoporózy, cukrovky a aterosklerózy.

Semená zeleru obsahujú asi 20 protizápalových zlúčenín, ktoré môžu znížiť produkciu prozápalových zlúčenín v tele.

Zeler umožňuje normálne trávenie a pomáha udržiavať zdravie tráviaceho traktu

 

 

Zatiaľ čo zlúčeniny s antioxidačnými a protizápalovými účinkami umožňujú ochranu celého tráviaceho systému, zeler obsahuje aj zlúčeniny, ktoré špecificky pôsobia na žalúdok a zabraňujú jeho poškodeniu.

V štúdiách na zvieratách sa ukázalo, že polysacharidy na báze pektínu v zeleri, vrátane zlúčeniny známej ako apiuman, znižujú žalúdočné vredy, zlepšujú stav žalúdočnej výstelky a regulujú sekréciu kyseliny chlorovodíkovej.

 

 

Okrem uvedených zlúčenín obsahuje zeler asi 95 % vody a určité množstvo rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorá umožňuje normálne trávenie potravy a zachovanie zdravej črevnej bakteriálnej flóry.

Zeler je bohatý na vitamíny a minerály

 

 

Zeler je zelenina s nízkym glykemickým indexom, preto ho možno odporučiť ľuďom, ktorí majú problémy s reguláciou cukru v krvi.

Táto zdravá zelenina obsahuje vitamíny K, A a C, minerály ako draslík, vápnik či mangán a na druhej strane má nízky obsah sodíka.

Je to dôležité, pretože vysoký príjem sodíka v modernej strave súvisí s rozvojom hypertenzie (vysokého krvného tlaku).

 

 

Zvýšený príjem draslíka umožňuje odstraňovanie prebytočného sodíka a vody v tele a reguláciu krvného tlaku.

Navyše zeler vďaka minerálom pôsobí na organizmus alkalizujúco.

Minerály ako horčík a železo v zeleri dokážu neutralizovať kyslé potraviny a navyše sú tieto minerály potrebné pre normálne biologické procesy v tele.

Pravidelná konzumácia zeleru znižuje hladinu cholesterolu

Ak si chcete zachovať zdravie svojho srdca, odporúča sa zaradiť zeler do bežnej stravy.

 

 

Konkrétne sa ukázalo, že zlúčenina 3-n-butylftalid, ktorá je prítomná v zeleri, znižuje hladiny lipidov.

Denný príjem mierneho množstva zeleru môže znížiť koncentráciu lipoproteínov, celkového cholesterolu a triglyceridov.

Recepty zo zeleru pre zdravie

Falošný zemiakový šalát

 

 

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka zeleného

1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

Kúsok póru

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle, pór nakrájame najemno (ak nechcete, nemusíte ho vôbec pridávať).

Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu.

Nechajte vychladiť a podávajte. Ak chcete, aby šalát vyzeral ešte slávnostnejšie a robíte ho z väčšej dávky, môžete ho rozdeliť na jednotlivé vrstvy a premiešať až priamo na stole. Ak ho robíte napríklad na večeru, pokojne pridajte aj dusenú šunku, alebo varené kuracie mäsko.

Môj manžel si do šalátu dáva opečenú slaninku – to už nie je tak zdravé, ale zato veľmi chutné. :-)

Zelerová nátierka

 

 

Potrebujeme:

Základná nátierka

½ zeleru (koreň)

1 nátierkové maslo bez príchute

2 vajcia uvarené na tvrdo

Štipku cukru

Citrónová šťavu

Soľ a čierne mleté korenie

Na ďalšie príchute:

2 menšie mrkvy – nátierka bude mať peknú červenkastú farbu a výbornú sviežu chuť,

1 lyžicu horčice – ak máte radi výraznejšie chute, horčica je na to perfektná,

1 červenú cibuľku nakrájanú nadrobno – dodá nátierke peknú farbu a zároveň aj zaujímavú chuť,

1-2 strúčiky cesnaku – kto by nemiloval cesnakové nátierky,

Jarnú cibuľku, nadrobno nakrájanú reďkvičku, údeného lososa, strúhaný syr – z jednej nátierky môžete mať 10 rôznych príchutí – napríklad na jednohubky je to perfektné

Postup:

Uvaríme si vajcia a potom ich nastrúhame. Zeler očistíme, nastrúhame najemno a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme k vajíčku, primiešame maslo, cukor, soľ, korenie dochutíme ľubovolnými prísadami. Do časti nátierky pridajte mrkvu, do časti horčicu, prípadne môžete celú nátierku urobiť napríklad s cesnakom, je to na vás. Nátierka je jednoducho božská!

Recept na zelerové pyré

 

 

Potrebujete:

500 g zeler

20 g masla

voda na podlievanie

2 strúčiky cesnaku

štipka morskej soli a čierneho korenia

Postup:

Očistený zeler umyte a nakrájajte na malé kocky. Vložíte do hrnca s vodou, pridajte soľ, korenie, pretlačený cesnak, maslo a varte. Ak sa voda vyvarí, tak prilievajte malé množstvo. Keď je zeler mäkký, tak ho rozmixujte tyčovým mixérom a môžete podávať ako prílohu ku mäsu, alebo inému jedlu.

Recept na zelené a zdravé zelerové smoothies

 

 

Potrebujete:

1 stopka zeleru

1/3 šalátovej uhorky

1 zelené jablko

1 ČL limetkovej šťavy

Postup:

Umytú stopku zeleru pokrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra. Očistenú a umytú uhorku tiež pokrájajte na menšie kúsky a dajte do mixéra. Jablko očistite, zbavte jadrovníka, umyte a pridajte do mixéra. Zalejte to vodou, pridajte limetkovú šťavu a rozmixujte na hladkú konzistenciu. Toto smoothies môžete piť aj s kockami ľadu.

 

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie