Najhoršia chyba pri mrazení mäsa: Následky sú katastrofálne!

Viete, ako správne mraziť mäso?

Zdalo by sa, že nie je nič jednoduchšie ako mraziť mäso.

 

 

Existujú však určité pravidlá, ktoré musíte dodržiavať pre svoje vlastné dobro.

Inak sa dopúšťate obrovskej chyby.

Portál smakosze poradil, čomu sa pri mrazení mäsa vyhnúť.

Mäso hneď zamrazíme

Od zavedenia mrazničiek sa náš život radikálne zmenil.

Aj keď dnes čoraz viac Slovákov nakupuje takmer každý deň alebo každý druhý deň, domáce mrazničky praskajú vo švíkoch.

 

 

Nájdete v nich polotovary, ale aj mäsové výrobky.

Mäso je jednou z najčastejšie mrazených surovín pre neskoršiu prípravu jedál.

Niekedy je totiž výhodné kúpiť veľký kus mäsa, potom ho rozdeliť na porcie a zmraziť jednotlivé dávky.

 

 

Musíte však dodržiavať pravidlá správneho mrazenia.

Čas je pri mrazení najdôležitejší

V prvom rade musíte pamätať na jeden dôležitý fakt: mrazenie mäsa nezabíja baktérie v ňom obsiahnuté.

Niektoré sú schopné prežiť aj mínusové teploty, takže mraznička síce nevytvorí nové bakteriálne kultúry, ale nezaručí, že sa tých starých zbavíme.

Preto je najdôležitejšie dodržať pravidlo mraziť mäso ihneď po vytiahnutí z chladničky – či už po prinesení z obchodu alebo vytiahnutí z domácej chladničky.

 

 

Po približne dvoch hodinách pri izbovej teplote sa v mäse môžu začať množiť baktérie.

Tento čas sa ešte výrazne skráti, keď teplota výrazne prekročí 20 stupňov.

V horúcich dňoch by sme mali mäso zmraziť takmer okamžite. 

 

 

Fixka vedľa chladničky

Ďalej si treba zapamätať, že mäso by sa nemalo zmrazovať v obale z obchodu. 

 

 

Týka sa to najmä plastových tácok, ktoré sú vystlané vrstvou mäkkého materiálu.

Stihla vstrebať veľa mäsových štiav (je to preto, aby výrobok v obchode dobre vyzeral), no teraz môže byť len živnou pôdou pre baktérie.

 

 

Mäso vyberieme, umyjeme, naporciujeme a vložíme do nového obalu.

Na to dobre poslúžia malé uzatvárateľné vrecúška alebo vákuové balenie.

Pred vložením mäsa do mrazničky napíšte na obal dátum mrazenia. 

 

 

Takto zmrazené porcie mäsa spotrebujte do roka (hydina a hovädzí steak) alebo do pol roka (bravčové a mastnejšie hovädzie mäso).

Do troch mesiacov by ste mali zjesť klobásu alebo slaninu.

 

 

Pri dodržiavaní týchto zásad si zabezpečíte, že mrazené mäso ostne naozaj čerstvé a nezávadné.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie