zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Mladý vlašský oriešok: Prírodný prostriedok, ktorý čistí krv a pomáha pri reume!

Zelené vlašské orechy môžete zberať od druhej polovice mája do konca júna. 

V tomto ročnom období na veľkosti orechov nezáleží. 

Dôležité je, aby mali plody zelenú farbu a ešte si nezačali budovať pevnú škrupinu.

 

 

Overíte si to veľmi jednoducho nasledovným spôsobom.

Zelené orechy by sa mali nakrájať na menšie kúsky, avšak pri tejto práci používajte ochranné rukavice, aby vám nezhnedli prsty. 

Ak sa orechy ľahko krájajú a pustia šťavu, znamená to, že sú vhodné na toto použitie.

Menšie plody nakrájame na 4 časti a väčšie orechy môžete nakrájať aj na viac kusov.

 

 

 

Účinok jódu na organizmus je obrovský a nejde len o zdravie štítnej žľazy. 

Jód ničí baktérie, plesne, vírusy a dokonca aj parazity.

Teraz si vezmeme pohár s medom a vložíme doňho pokrájané orechy.

Med by mal byť asi do polovice pohára.

Na 1 kg medu pridávajte asi 0,5 kg pokrájaných zelených vlašských orechov.

Dobre premiešame vareškou – nepoužívajte kovové predmety, len drevené. 

Účinok zelených vlašských orechov sa zvýši, keď ostanú namočené chvíľu v mede.

 

 

Pohár s medom a orechmi pevne uzavrieme viečkom a odložíme do chladničky. 

Pred použitím by mali zelené vlašské orechy odstáť v mede aspoň 3 týždne. 

Je potrebné zmes každých pár dní premiešať. 

 

 

Užívajte každý deň nalačno 1 lyžičku takto naložených zelených vlašských orechov a je pravdepodobné, že čoskoro sa budete cítiť lepšie.

Pred konzumáciou zmes zrieďte v pohári vody. 

Nečudujte sa, keď sa orechy v pohári scvrknú. Je to znamenie, že ste ich ešte nazbierali včas. 

Zelené orechy v ľudovej medicíne

Na posilnenie stien žalúdka sa odporúča starý recept – varenie zelených orechov v mlieku.

Štyri orechy sa rozdrvia (aj so šupkou) a zalejú sa 500 ml horúceho mlieka.

Zmes sa varí päť minút, potom sa zakryje a lúhuje sa dve hodiny.

Prefiltrovaná infúzia sa užíva dva týždne 4 krát denne pred jedlom (pol hodiny) na pol pohára.

Tinktúra s alkoholom je účinná aj pri ochoreniach žalúdka.

Mala by sa užívať jeden mesiac pol hodiny pred jedlom trikrát denne na 40 kvapiek.

Hnačka – nakrájajte štyri zelené orechy a zmiešajte s 200 ml medu, dostanete liek na hnačku. Malo by sa užívať až do zotavenia na čajovej lyžičke a pridať do čaju. Tento výrobok by sa mal uchovávať v chladničke.

Tonikum. Na prípravu liečivého tonika na báze zelených orechov sú potrebné 4 kus. Opláchnu sa, rozomelú s mlynčekom na mäso a zmiešajú sa s cukrom alebo medom (0,5 kg). Výsledný produkt uchovávajte v chladničke. Dospelým sa odporúča pridávať si ich do čaju trikrát denne ako náhradu cukru.

Orechová tinktúra

 

 

Príprava tinktúry:

Nakrájajte 100 gramov mladých orechov so šupkou.

Orechy dajte do fľaše.

Naplňte nádobu vodkou po vrch a dobre ju zatvorte.

Po dobu jedného mesiaca umiestnite fľašu na chladné a tmavé miesto.

Sceďte.

Užívajte 1 lyžicu kúry denne – po jednom mesiaci si urobte prestávku na jeden týždeň.

Pre koho nie je vhodná:

 

 

Môže sa vyskytnúť individuálna intolerancia voči zlúčeninám prítomným v nezrelých zelených orechoch.

Použitie mliečnych zrelých orechov je nežiaduce pri nadbytku jódu v tele.

Niekedy na nezrelé orechy existujú alergické reakcie.

Tinktúra z nezrelých orechov sa neodporúča pri psoriáze a neurodermatitíde, ako aj pri gastritíde (anacid) a urtikárii.

Obsahuje alkohol, takže po nej rozhodne nešoférujte, ani ju nepodávajte deťom.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn

1 2
Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie