Preplachujete jahody v sitku? Robíte veľkú chybu!

Jahodová sezóna je už za dverami. Tu je niečo, čo by ste mali vedieť o obľúbenom ovocí.

Sezóna jahôd pomaly začína!

 

 

Tieto lahodné a aromatické plody nás lákajú svojou sladkou chuťou a bohatstvom vitamínov.

Vedeli ste však, že aj jahody zo „spoľahlivého zdroja“ môžu obsahovať zvyšky pesticídov?

Portál pysznosci poradil, ako ich správne čistiť?

Sezóna jahôd je za dverami a všetci snívame o tomto šťavnatom, sladkom ovocí.

 

 

Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, či ich umývate správne?

Žiaľ, opláchnutie pod tečúcou vodou nestačí, najmä ak ide o ovocie postriekané pesticídmi.

Aby ste si mohli vychutnať zdravé a bezpečné jahody, stojí za to poznať správny spôsob ich čistenia.

 

 

Vďaka tomu sa vyhneme škodlivým látkam a zachováme si plnú chuť a nutričné ​​hodnoty.

Prečo oplachovanie vodou nestačí?

 

 

Mnoho ľudí umýva jahody pod tečúcou vodou a myslia si, že to stačí.

Voda bohužiaľ nedokáže odstrániť všetky nečistoty z ovocia, vrátane pesticídov.

Tieto škodlivé látky môžu byť aj po dôkladnom opláchnutí na šupke jahôd stále prítomné.

Ako správne umývať jahody?

 

 

Existuje jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť chemikálií z jahôd.

Pripravte si roztok z vody a octu.

Do misky nalejte vodu a ocot v pomere 3:1.

 

 

Namočte jahody do roztoku.

Ovocie by v ňom malo ležať asi 5 minút.

Pripravte si roztok z vody a sódy bikarbóny.

 

 

Do druhej misky nalejte vodu a na 1 liter vody pridajte 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny.

Vložte jahody do roztoku sódy bikarbóny.

Ovocie by v ňom malo zostať ďalších 5 minút.

Jahody dôkladne opláchnite čistou vodou.

 

 

Jahody osušte papierovou utierkou.

Ďalšie tipy:

Pred umývaním nezbierajte stonky jahôd.

Umyté jahody skladujte v chladničke a spotrebujte do 2-3 dní.

 

 

Ak je voda po umytí jahôd v roztoku sódy bikarbóny zakalená, je to znak toho, že ovocie bolo postriekané pesticídmi.

Prečo sa oplatí umývať jahody v roztoku s octom a sódou bikarbónou?

Ocot je kyselina, ktorá pomáha odstraňovať baktérie a plesne z ovocia.

 

 

Sóda bikarbóna má naopak alkalizujúci účinok a neutralizuje pesticídy.

Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov môžete zabezpečiť, že vaše jahody budú čisté a bezpečné na konzumáciu.

Metóda so slanou vodou:

 

 

Nedávno internet doslova zaplavilo video zo siete TikTok. Video ukazuje, že ak bobule namočíte na 30 minút do soľného roztoku, začnú z neho vyliezať biele malé chrobáčiky.

Vyvolalo to však falošný strach z toho, že všetky jahody sú plné týchto drobných organizov. Nie je to však pravda.

Skutočne môžu v niektorých plodoch byť ukryté aj malé organizmy, ktoré prebývajú na povrchu.

Nie to však pravidlo u všetkých plodov.

Navyše, odporníci potvrdili, že tieto drobné organizmy nespôsobujú žiadne škody v našom organizme a môžu do tela vstúpiť práve s konzumovaním rôznych druhov ovocia a bobúľ.

 

 

V každom prípade, takýmto spôsobom môžete jahody tiež efektívne umyť – zbaviť ich baktérií a nečistôt.

Za týmto účelom zmiešajte vodu s 0,5 lyžičkou soli a miešajte, kým sa nerozpustí.

Ponorte jahody do roztoku a nechajte pôsobiť pol hodiny.

Potom iba opláchnite.

Ako vidíte, skutočne musíte počas sezóny vedieť, ako jahody správne umývať.

 

 

Ochránite tak aj vašich blízkych. Skúste tiež zvoliť domáce bobule.

Nie vždy vyzerá perfektne.

Ale to nie je problém. Takto si môžete byť istí, že jahody boli pestované bez ďalších chemikálií.

 

 

Dobrú chuť!

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie