Tento džem je výborný napríklad na bolesti brucha, zlé trávenie, tiež na podporu imunity, pri záchvatoch kašľa, zahlienených pľúcach a vynikajúco pomáha aj pri migréne, bolesti hlavy a strese či nespavosti.
Navyše, je aj fantasticky chutný, takže si ho určite spravte aj do zásoby!
Potrebujeme:
trstinový cukor 200 g
voda 800 ml
šťava z 1 citróna
bazové kvety 20 ks
Ďalej:
kúsok čerstvého zázvoru podľa chuti
šťava a nastrúhaná kôra z 1 citróna
želírfix 2: 1 – 2 balenia
otrhané kvietky z 2 bazových kvetov
Postup:
Sirupový základ:
Trstinový sirup spolu s vodou varte po dobu 5-10 minút na miernom ohni.
Po vychladnutí pridajte citrónovú šťavu, premiešajte a pridajte očistené bazové kvety, ktoré ľahko zaťažte, aby zostali pod hladinou.
Nechajte cez noc lúhovať v chladničke.
Dokončenie džemu:
vylúhovaný sirup preceďte, pridajte nastrúhaný zázvor (bez vlákien), nastrúhanú citrónovú kôru a Želírfixy 2: 1, povarte 3-5 minút.
Ku koncu pridajte citrónovú šťavu, ktorá džem dochutí a zároveň podporí stuhnutie.
Po odstavení z platne vmiešajte natrhané kvietočky z bazových kvetov.
Vznikne tak očarujúci džem plný drobných kvietkov.
Horúci džem nalejte do čistých pohárov, zavíčkujte, postavte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
Bazový med
Na bazový med potrebujeme:
40 ks kvet bazy (priemer jedného kvetu cca 12 cm)
1 l voda
3 ks citrón
1 kg kryštálový cukor
Postup:
Nazbierané kvety očistíme od nečistôt a hmyzu (kvety je najlepšie zbierať niekde na opustenom mieste, kde nejazdia autá).
Odstránime veľké stonky a vložíme ich do hrnca.
(Ak máme menšie kvety, použijeme viac než 40 ks.)
Zalejeme vodou.
Pridáme citrónovú šťavu z troch citrónov.
Varíme na miernom ohni cca 10 minút.
Po 10 minútach odstavíme a necháme cez noc odstáť.
Druhý deň kvety vytlačíme rukami.
Precedíme.
Pridáme kryštálový cukor.
Varíme na miernom ohni aspoň hodinu a pol.
Prípadne, ak chcete mať med tuhší, varíme dlhšie.
Z uvedenej dávky naplníte 2-3 700 ml poháre – závisí od hustoty medu.
Bazový kúpeľ – na uvoľnenie a proti bolesti nôh
Tento kúpeľ je vynikajúci na bolestivé a opuchnuté nohy po náročnom dni.
Revitalizuje, odstraňuje zápach, pôsobí blahodárne pri kŕčoch nôh a uvoľňuje.
Ak trpíte pocitom ťažkých nôh, nepokojom, alebo si jednoducho potrebujete poriadne oddýchnuť, tento kúpeľ vás doslova postaví na nohy.
Ako kúpeľ pripraviť?
Čerstvé kvety bazy zalejeme vriacou vodou.
Prikryjeme pokrievkou a necháme asi 15 minút lúhovať.
Potom tekutinu aj s kvetmi prelejeme do vandlíka.
Dolejeme trochu studenej vody.
Nohy si v tomto kúpeli močíme podľa potreby.
Ďalšie obľúbené recepty
Bazová tinktúra
Je to výborná pomoc pri akejkoľvek bolesti, zápaloch a infekciách v ústnej dutine. Pužívame na kloktanie, vyplachovanie a dezinfekciu. Tinkúra pomáha pri bolesti zubov, zápaloch, angíne, chrípke. Tinktúra likviduje bacily a využijete ju počas celého roka.
Potrebujeme:
200 g sušených bazových kvetov alebo 150 g čerstvých kvetov bazy
1 liter bieleho alkoholu (najlepšie vodka)
uzatvárateľná fľaša
Postup:
Kvety bazy vložte do alkoholu a dobre uzatvorte. Túto fľašu jeden mesiac nechajte lúhovať a sem-tam zatrepte. Po mesiaci môžete tinktúru scediť, ale keď nechcete nemusíte, ak Vám neprekážajú kúsky kvetov.
Užívanie:
Užívame na vyplachovanie ústnej dutiny počas chorôb, zápalov, alebo pri bolesti zubov, bolesti hrdla. Tinktúra je výborná proti bolesti, má upokojujúci a liečivý účinok.
Bazový lekvár
1,5 kg zrelých bobúľ varte v 4 dl vody, 2,5 kg očistených a nakrájaných jabĺk povarte osobitne v 4 dl vody, pridajte 1 kg cukru a 1 kg želírovacieho cukru. Zmesi zmiešajte a varte do zhustnutia. Na záver pridajte 1,5 dl rumu, ešte povarte a naplňte poháre.
Ocot z bazy
Pravý bazový ocot sa robí zo sušených kvetov. 1 kg sušených kvetov sa zaleje 1 litrom octu a nechá sa to celé 8 dní na teplom mieste lúhovať. Po lúhovaní sa to precedí cez plátno alebo kávový filter. Tento ocot má využitie nielen pri varení, ale má aj chladivý účinok a môže sa využívať na obklady.
Bazové víno
2,5 kg bobúľ, 4,5 l vody, 1 citrón, kvasinky. Vidličkou odtrhnite bobule zo stoniek, dajte do nádoby a prilejte 3 litre vriacej vody spolu s pokrájaným citrónom. Roztlačte tuhý obsah a zakryte na 3 dni, každý deň premiešajte.
Dobrú chuť!