zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Nepremeškajte príležitosť, pretože PRÁVE TERAZ kvitne: Toto všetko z kvetov bazy môžete mať (9 RECEPTOV)!

Tento džem je výborný napríklad na bolesti brucha, zlé trávenie, tiež na podporu imunity, pri záchvatoch kašľa, zahlienených pľúcach a vynikajúco pomáha aj pri migréne, bolesti hlavy a strese či nespavosti.

Navyše, je aj fantasticky chutný, takže si ho určite spravte aj do zásoby!

 

 

Potrebujeme:

trstinový cukor 200 g

voda 800 ml

šťava z 1 citróna

bazové kvety 20 ks

Ďalej:

kúsok čerstvého zázvoru podľa chuti

šťava a nastrúhaná kôra z 1 citróna

želírfix 2: 1 – 2 balenia

otrhané kvietky z 2 bazových kvetov

Postup:

 

 

Sirupový základ:

Trstinový sirup spolu s vodou varte po dobu 5-10 minút na miernom ohni.

Po vychladnutí pridajte citrónovú šťavu, premiešajte a pridajte očistené bazové kvety, ktoré ľahko zaťažte, aby zostali pod hladinou.

Nechajte cez noc lúhovať v chladničke.

Dokončenie džemu:

 

 

vylúhovaný sirup preceďte, pridajte nastrúhaný zázvor (bez vlákien), nastrúhanú citrónovú kôru a Želírfixy 2: 1,  povarte 3-5 minút.

Ku koncu pridajte citrónovú šťavu, ktorá džem dochutí a zároveň podporí stuhnutie.

Po odstavení z platne vmiešajte natrhané kvietočky z bazových kvetov.

Vznikne tak očarujúci džem plný drobných kvietkov.

Horúci džem nalejte do čistých pohárov, zavíčkujte, postavte dnom nahor a nechajte vychladnúť.

Bazový med

Na bazový med potrebujeme:

40 ks kvet bazy (priemer jedného kvetu cca 12 cm)

1 l voda

3 ks citrón

1 kg kryštálový cukor

Postup:

 

 

Nazbierané kvety očistíme od nečistôt a hmyzu (kvety je najlepšie zbierať niekde na opustenom mieste, kde nejazdia autá).

Odstránime veľké stonky a vložíme ich do hrnca.

(Ak máme menšie kvety, použijeme viac než 40 ks.)

Zalejeme vodou.

 

 

Pridáme citrónovú šťavu z troch citrónov.

Varíme na miernom ohni cca 10 minút.

Po 10 minútach odstavíme a necháme cez noc odstáť.

Druhý deň kvety vytlačíme rukami.

 

 

Precedíme.

Pridáme kryštálový cukor.

Varíme na miernom ohni aspoň hodinu a pol.

Prípadne, ak chcete mať med tuhší, varíme dlhšie.

 

 

Z uvedenej dávky naplníte 2-3 700 ml poháre – závisí od hustoty medu.

Bazový kúpeľ – na uvoľnenie a proti bolesti nôh

 

 

Tento kúpeľ je vynikajúci na bolestivé a opuchnuté nohy po náročnom dni.

Revitalizuje, odstraňuje zápach, pôsobí blahodárne pri kŕčoch nôh a uvoľňuje.

Ak trpíte pocitom ťažkých nôh, nepokojom, alebo si jednoducho potrebujete poriadne oddýchnuť, tento kúpeľ vás doslova postaví na nohy.

Ako kúpeľ pripraviť?

Čerstvé kvety bazy zalejeme vriacou vodou.

Prikryjeme pokrievkou a necháme asi 15 minút lúhovať.

Potom tekutinu aj s kvetmi prelejeme do vandlíka.

Dolejeme trochu studenej vody.

Nohy si v tomto kúpeli močíme podľa potreby.

Ďalšie obľúbené recepty

Bazová tinktúra

 

 

Je to výborná pomoc pri akejkoľvek bolesti, zápaloch a infekciách v ústnej dutine. Pužívame na kloktanie, vyplachovanie a dezinfekciu. Tinkúra pomáha pri bolesti zubov, zápaloch, angíne, chrípke. Tinktúra likviduje bacily a využijete ju počas celého roka.

Potrebujeme:

200 g sušených bazových kvetov alebo 150 g čerstvých kvetov bazy

1 liter bieleho alkoholu (najlepšie vodka)

uzatvárateľná fľaša

Postup:

Kvety bazy vložte do alkoholu a dobre uzatvorte. Túto fľašu jeden mesiac nechajte lúhovať a sem-tam zatrepte. Po mesiaci môžete tinktúru scediť, ale keď nechcete nemusíte, ak Vám neprekážajú kúsky kvetov.

Užívanie:

Užívame na vyplachovanie ústnej dutiny počas chorôb, zápalov, alebo pri bolesti zubov, bolesti hrdla. Tinktúra je výborná proti bolesti, má upokojujúci a liečivý účinok.

Bazový lekvár

1,5 kg zrelých bobúľ varte v 4 dl vody, 2,5 kg očistených a nakrájaných jabĺk povarte osobitne v 4 dl vody, pridajte 1 kg cukru a 1 kg želírovacieho cukru. Zmesi zmiešajte a varte do zhustnutia. Na záver pridajte 1,5 dl rumu, ešte povarte a naplňte poháre.

Ocot z bazy

Pravý bazový ocot sa robí zo sušených kvetov. 1 kg sušených kvetov sa zaleje 1 litrom octu a nechá sa to celé 8 dní na teplom mieste lúhovať. Po lúhovaní sa to precedí cez plátno alebo kávový filter. Tento ocot má využitie nielen pri varení, ale má aj chladivý účinok a môže sa využívať na obklady.

Bazové víno

2,5 kg bobúľ, 4,5 l vody, 1 citrón, kvasinky. Vidličkou odtrhnite bobule zo stoniek, dajte do nádoby a prilejte 3 litre vriacej vody spolu s pokrájaným citrónom. Roztlačte tuhý obsah a zakryte na 3 dni, každý deň premiešajte.

 

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

1 2

Dnes najobľúbenejšie