Oba druhy zemiakov sú bohaté na sacharidy, špecifický typ sacharidov, ktoré udržujú črevá zdravé.
Jedenie červených a bielych zemiakov vám tiež môže pomôcť získať dostatok draslíka a vitamínu C.
Pri pohľade na podiel živín a nutričnú hodnotu sú biele aj červené zemiaky veľmi podobné.
Ako uvádza portál recepti-i-zdravlje, obidva sú bohaté na sacharidy, draslík a vitamín C a obsahujú približne 150 kalórií.
Viac o ich zdravotných výhodách sa dozviete nižšie v tomto článku.
Spôsob, akým zemiaky pripravujete, však ovplyvňuje to, aké prospešné budú pre vaše zdravie.
Totiž, je lepšie jesť pečené a varené zemiaky ako smažené.
Probiotická strava
Hlavným rozdielom medzi týmito dvoma druhmi zemiakov je podiel sacharidov.
Priemerný biely zemiak totiž obsahuje 36,5 gramov sacharidov a červené zemiaky 33,9 gramov.
Okrem toho majú biele zemiaky o niečo viac kalórií – 159 v porovnaní s červenými zemiakmi – 151.
Jednou z najväčších výhod červených a bielych zemiakov je, že obsahujú druh škrobu, ktorý je podobný vláknine a sacharidom, ktoré vaše telo nedokáže stráviť.
Tento typ škrobu prechádza žalúdkom a tenkým črevom a následne začína kvasiť v hrubom čreve.
Fermentácia živí dobré baktérie v čreve, a preto sú zemiaky klasifikované ako probiotické potraviny.
Tento proces pomáha množiť dobré baktérie, takže prekonajú zlé baktérie a udržia vaše črevá zdravé.
Okrem toho, že rezistentný škrob v zemiakoch pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi, môže vám tiež pomôcť navodiť pocit sýtosti, predchádzať zápche a znižovať zlý cholesterol.
Zemiaky hrajú dôležitú úlohu v imunitnom systéme
Zemiaky sú tiež bohaté na draslík a vitamín C, ktorý udržuje pokožku zdravú, pomáha pri metabolizme bielkovín a hrá dôležitú úlohu vo vašom imunitnom systéme.
Červené zemiaky tu majú oproti bielym zemiakom miernu výhodu, pretože obsahujú takmer dvojnásobok antioxidačných zlúčenín v závislosti od toho, ako sú pigmentované.
Oba druhy majú skrátka svoje výhody a spôsob prípravy je kľúčový, aby zemiaky boli pre vás dobré a zdravé.
Veľa ľudí má v obľube hranolky, ale nie je to práve najzdravšia možnosť, pretože v takom prípade sa zemiaky vyprážajú na veľkom množstve oleja a potom sa veľmi osolia.
To vášmu zdraviu rozhodne neprospieva.
Červené zemiaky môžu mať menej kalórií a sacharidov, ale biele alebo žlté zemiaky sú lepším zdrojom železa a vápnika.
Každopádne, konzumácii zemiakov sa rozhodne netreba vyhýbať, pretože sú významnou zložkou nášho pravidelného jedálnička.
Veľa zdravia!