Sú zdravšie biele alebo červené zemiaky? Toto musíte nutne vedieť!

Vedeli ste, ktoré zemiaky sú zdravšie? Odborníci zisťovali odpoveď!

Oba druhy zemiakov sú bohaté na sacharidy, špecifický typ sacharidov, ktoré udržujú črevá zdravé.

 

 

Jedenie červených a bielych zemiakov vám tiež môže pomôcť získať dostatok draslíka a vitamínu C.

Pri pohľade na podiel živín a nutričnú hodnotu sú biele aj červené zemiaky veľmi podobné. 

Ako uvádza portál recepti-i-zdravlje, obidva sú bohaté na sacharidy, draslík a vitamín C a obsahujú približne 150 kalórií.

Viac o ich zdravotných výhodách sa dozviete nižšie v tomto článku.

Spôsob, akým zemiaky pripravujete, však ovplyvňuje to, aké prospešné budú pre vaše zdravie. 

 

 

Totiž, je lepšie jesť pečené a varené zemiaky ako smažené.

Probiotická strava

 

 

Hlavným rozdielom medzi týmito dvoma druhmi zemiakov je podiel sacharidov.

Priemerný biely zemiak totiž obsahuje 36,5 gramov sacharidov a červené zemiaky 33,9 gramov.

 

 

Okrem toho majú biele zemiaky o niečo viac kalórií – 159 v porovnaní s červenými zemiakmi – 151.

Jednou z najväčších výhod červených a bielych zemiakov je, že obsahujú druh škrobu, ktorý je podobný vláknine a sacharidom, ktoré vaše telo nedokáže stráviť.

Tento typ škrobu prechádza žalúdkom a tenkým črevom a následne začína kvasiť v hrubom čreve.

 

 

Fermentácia živí dobré baktérie v čreve, a preto sú zemiaky klasifikované ako probiotické potraviny.

Tento proces pomáha množiť dobré baktérie, takže prekonajú zlé baktérie a udržia vaše črevá zdravé.

Okrem toho, že rezistentný škrob v zemiakoch pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi, môže vám tiež pomôcť navodiť pocit sýtosti, predchádzať zápche a znižovať zlý cholesterol.

 

 

Zemiaky hrajú dôležitú úlohu v imunitnom systéme

Zemiaky sú tiež bohaté na draslík a vitamín C, ktorý udržuje pokožku zdravú, pomáha pri metabolizme bielkovín a hrá dôležitú úlohu vo vašom imunitnom systéme.

 

 

Červené zemiaky tu majú oproti bielym zemiakom miernu výhodu, pretože obsahujú takmer dvojnásobok antioxidačných zlúčenín v závislosti od toho, ako sú pigmentované.

Oba druhy majú skrátka svoje výhody a spôsob prípravy je kľúčový, aby zemiaky boli pre vás dobré a zdravé.

 

 

Veľa ľudí má v obľube hranolky, ale nie je to práve najzdravšia možnosť, pretože v takom prípade sa zemiaky vyprážajú na veľkom množstve oleja a potom sa veľmi osolia.

To vášmu zdraviu rozhodne neprospieva.

Červené zemiaky môžu mať menej kalórií a sacharidov, ale biele alebo žlté zemiaky sú lepším zdrojom železa a vápnika.

 

 

Každopádne, konzumácii zemiakov sa rozhodne netreba vyhýbať, pretože sú významnou zložkou nášho pravidelného jedálnička.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie