Táto rastlina mi v marci rastie v záhrade, vyzerá ako púpava, ale je to niečo celkom iné: Už NIKDY neprehliadajte tento kvietok!

Vyzerá ako púpava, ale je to iná rastlina. Jej šťava pomáha pri rôznych chorobách a teraz je ten správny čas na zber!

Ak na prechádzke uvidíte tieto žlté kvety, nemýľte si ich s púpavou.

 

 

Kvitnú oveľa skôr a možno ich vidieť už v marci.

Oplatí sa ich nazbierať a pripraviť si cennú šťavu a sirup. Portál mojegotowanie poradil, ako na to.

Podbeľ obyčajný so žltými kvetmi a rozložitými listami nájdeme už v marci.

Často sa zamieňa s púpavou, no tá kvitne až v máji.

Podbeľ rastie na medziach polí, pustatinách, skládkach, ale aj lúkach a trávnikoch.

Podbeľ obyčajný – ako ho spoznať

Podbeľ obyčajný má stonku pokrytú hnedými šupinami a dorastá do výšky asi 25 cm.

Na vrchole výhonku sú kvety zhromaždené v košíku s priemerom asi 2 cm.

 

 

Majú svetložltú farbu a vyzerajú ako kvety púpavy.

Rastliny sa však dajú ľahko rozlíšiť, pretože kvety podbeľu kvitnú na prelome marca a apríla a púpava až v máji.

Košík je cez deň otvorený a v noci zatvorený.

 

 

Listy sa však objavujú oveľa neskôr ako kvety.

Majú príjemnú textúru a sú široké ako otvorená dlaň dospelého.

Sú ostré a zúbkované a mierne lesklé.

Najväčšie exempláre môžu mať rozpätie až 30 cm.

Podbeľ obyčajný – zdravotné výhody

 

 

Vďaka vysokému obsahu flavonoidov, trieslovín, slizu, karotenoidov a mnohých ďalších látok má podbeľ silné expektoračné, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti.

Preto sa používa na liečbu chorôb horných dýchacích ciest, najmä tých, ktoré zahŕňajú vlhký alebo suchý kašeľ a bolesť hrdla.

Podbeľ sa používa ako liečivý pomocník pri týchto ťažkostiach:

 

 

bronchitída,

astma,

emfyzém,

pretrvávajúci kašeľ,

bolesť hrdla,

laryngitída,

kožné škvrny,

hojenie rán,

uľahčenie vykašliavania zadržaného sekrétu

Podbeľová šťava

 

 

Nazbierané stonky a kvety podbeľa umyte pod tečúcou alebo filtrovanou vodou.

Potom ho jemne osušte papierovou utierkou a umyte niekoľkými kvapkami liehu alebo vodky.

Všetko rozmixujte pomocou mixéra.

 

 

Do zmesi nalejte toľko vody, aby sa zmes mierne zriedila.

Vložte do pohára a nechajte asi 12-18 hodín macerovať.

Pretlačíme cez gázu a šťavu nalejeme do pohára.

Takto pripravenú podbeľovú šťavu môžete zamraziť vo formičkách na ľad a zabaliť do fóliového vrecka.

Použitie

 

 

Ak máte ťažkosti s vykašliavaním zvyškov sekrétu alebo máte pretrvávajúci kašeľ, rozpustite 1 polievkovú lyžicu čerstvej alebo 1 kocku mrazenej šťavy v 1/2 šálky prevarenej vody a pite počas dňa.

Suchú hmotu po precedení vývaru nevyhadzujte.

Je ideálna ako upokojujúci teplý obklad na modriny, vonkajšie rany a kožné škvrny.

Podbeľový sirup

 

 

Na prípravu sirupu použite stonky aj kvety podbeľu.

Po zbere čerstvých rastlín ich dôkladne opláchnite pod vodou a osušte papierovou utierkou.

Kvety a stonky nasekáme nadrobno, jemne pokvapkáme alkoholom a necháme 30 minút v uzavretej nádobe odstáť.

Po uplynutí tejto doby vhoďte bylinky do vriacej vody (200 ml rozdrvených byliniek, 1 hrnček vody), hrniec prikryte a nechajte ešte asi 24 hodín odležať – bylinky tak odovzdajú väčšinu svojich vlastností do vzniknutého sirupu.

Bylinky dôkladne prepasírujte a zmes nalejte do dózy.

Ak ho chcete skladovať bez pasterizácie, pridajte cukor v pomere 1:1.

 

 

V prípade pasterizácie stačí pomer cukru 1:10 k celej zásobe.

Užívajte 2 polievkové lyžice v 1/4 pohára vody 2-3x denne pri pretrvávajúcom kašli, zníženej imunite alebo alergiách dýchacích ciest.

Neskôr v máji zbierame kvety na výrobu púpavového sirupu.

Je spoľahlivý na očistu tela od toxínov a pri jarných prechladnutiach a kašli.

Veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie