plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nadýchané kysnuté cesto pripravujem bez miesenia: Nepoužívam HLADKÚ múku!

Vynikajúci recept na cesto, ktoré netreba dlho miesiť!

Príprava nadýchaného pečiva nebola nikdy rýchlejšia a jednoduchšia.

 

 

Stačí zmeniť jednu vec v klasickom recepte a kysnuté cesto vyjde nadýchané ako obláčik.

Bez nutnosti únavného miesenia, podľa postupu z portálu mojegotowanie.

Chcete mäkké a krásne vykysnuté cesto, ale predstava, že ho budete musieť miesiť rukami 10 minút, vás odrádza?

Tento recept vás presvedčí o opaku.

Stačí urobiť jednu zmenu a cesto bude dokonale nadýchané a prevzdušnené už za 5 minút.

 

 

Klasický recept na kysnuté cesto nie je náročný, no najviac namáhavé je dlhé miesenie cesta v rukách.

Zvyčajne to trvá 10-15 minút, ale existuje jednoduchý spôsob, ako si uľahčiť život.

Kváskové cesto môžeme jednoducho miesiť 5 minút pomocou mixéra.

Zmes tak bude dokonale nadýchaná a vzdušná. Celý recept bude oveľa rýchlejší a jednoduchší.

Pozrite si presné proporcie a vyskúšajte si to sami.

Na prípravu kysnutého cesta bez miesenia potrebujeme:

 

 

3 šálky + 50 g hrubej pšeničnej múky

42 g droždia

2 vajcia

150 g tekutého masla

1 šálku teplého mlieka

1/2 pohára kryštálového cukru

1 balenie vanilkového cukru

1 žĺtok (bielok si necháme na potretie cesta)

štipku soli

Na mrveničku:

1/2 šálky hrubej pšeničnej múky

60-70 g masla

1/2 pohára kryštálového cukru

Postup:

Začneme prípravou kvásku.

Do misky nadrobíme droždie, pridáme 1 lyžicu cukru, teplé (nie horúce) mlieko a 50 g múky.

Všetko premiešame a odstavíme na cca 15-20 minút, aby kvások začal pracovať.

 

 

Medzitým si vo veľkej miske vyšľaháme 2 vajcia a žĺtok.

Pridáme zvyšok cukru, vanilkový cukor a pokračujeme v šľahaní.

Potom pridáme múku, vykysnutý kvások a štipku soli.

Všetko mixujeme mixérom pri najvyššej rýchlosti asi 5 minút.

Vypracované cesto odložíme kysnúť na teplé miesto chránené proti prievanu asi na 40-50 minút.

Medzitým si v miske zmiešame maslo, cukor a múku na mrveničku a vymiesenú zmes vložíme do mrazničky.

 

 

Vykysnuté cesto vložíme na plech a posypeme vychladnutou mrveničkou.

Necháme ešte 30 minút kysnúť.

Po uplynutí tridsiatich minút potrieme cesto bielkom.

Cesto vložíme do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme asi 50 minút.

Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes