Jednoduchá kôprová omáčka na VEĽKÝ PIATOK: Robím ju podľa receptu, ktorý poznali už naše staré mamy!

Skvelý recept na jemnú kôprovú omáčku, ktorá si nájde svoje miesto takmer v každej domácnosti.

 

 

Variantov na túto obľúbenú pochúťku je množstvo, ale veríme, že si vás získa práve náš recept.

Vynikajúci recept na lahodnú kôprovú omáčku z youtube kanála Vaření s Vařečkou.

Kôprová omáčka na Veľký piatok

V minulosti sa na Veľký piatok dodržiaval prísny pôst, ktorý zakazoval konzumáciu mäsa. Kôprová omáčka, ktorá je vyrobená z bezmäsitých ingrediencií, bola preto jedným z mála jedál, ktoré sa v tento deň mohli jesť.

Kôprová omáčka sa spája s jarným obdobím, kedy sa kôpor začína znovu objavovať po zime.

Konzumácia tohoto pokrmu na Veľký piatok sa spája aj s náboženskými dôvodmi. V Biblii sa spomína ako symbol čistoty a pokory. V kôprovej omáčke tak vidíme symbolické spojenie s duchovným významom Veľkého piatku.

Zelená farba kôprovej omáčky sa spája s nádejou a novým životom, čo je dôležité posolstvo Veľkého piatku, ktorý predchádza Veľkej noci a oslave Kristovho vzkriesenia.

Na prípravu potrebujeme:

5 PL sterilizovaného kôpru (alebo čerstvého, dobre osušeného)

mlieko

ocot

1-2 PL krupicového cukru

hladkú múku

180 ml smotany na šľahanie

2/3 ČL soli

2 cibule

maslo

Postup:

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky.

V hrnci roztopíme maslo.

 

 

Vložíme cibuľu a osmažíme. Pridáme múku a dôkladne miešame.

Nalejeme mlieko a metličkou zamiešame.Vždy používame pomer na jeden liter tekutiny 50 g múky.

Keď nám omáčka zhustne a začne bublať, znížime teplotu.

Osolíme a zamiešame.

 

 

Pridáme cukor a dobre premiešame.

Ďalej pridáme trochu prevareného octu. Pozvoľna povaríme 20 minút.

Potom zmes rozmixujeme tyčovým mixérom.

Keď je omáčka hladká, pridáme kôpor. Metličkou premiešame.

 

 

Nakoniec pridáme smotanu a dôkladne zamiešame.

Varíme 10-15 minút.

Hotovú omáčku servírujeme s vajíčkom na tvrdo a knedľou.

Existuje mnoho spôsobov, ako môžete vylepšiť kôprovú omáčku:

Kôpor: Použite čerstvý kôpor, ak je to možné. Mrazený kôpor môže mať menej výraznú chuť.

Smotana: Použite smotanu na varenie alebo kyslú smotanu pre bohatšiu a krémovejšiu chuť.

Vývar: Použite kvalitný zeleninový alebo kurací vývar pre lepšiu chuť.

Citrónová šťava: Pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy pre sviežu chuť.

Cesnak: Pridajte pretlačený cesnak pre pikantnú chuť. Cibuľa: Pridajte opraženú cibuľku pre sladkastú a karamelizovanú chuť.

Korenie: Pridajte čierne korenie, muškátový oriešok alebo iné korenie podľa chuti.

Tipy:

 

 

Omáčku zahustite múkou alebo kukuričným škrobom, ak je príliš riedka.

Omáčku dochuťte soľou a korením podľa chuti.

Omáčku nechajte pred podávaním chvíľu odstáť, aby sa chute prepojili.

Omáčku môžete podávať s rôznymi jedlami, ako napríklad s varenými zemiakmi, cestovinami, ryžou alebo s mäsovými guľkami.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie