Ja to poznám nie ako džem, ale ako liek proti chorobám priedušiek. Je ohromne bohatý na vitamín C a z vlastnej skúsenosti viem, že dokáže pomôcť pri chronickom zápale priedušiek. Uchováva sa v chlade. Má jemne kyselkavú chuť a môžete ho jesť po lyžičkách, na chlebík, alebo aj dať do koláčikov. Všetky vitamíny v ňom ostanú zachované. Mne vydržal 2 roky. Pomáha aj pri zápoloch obličiek, močových ciest a aj na celkové posilnenie imunity.
Postup:
1 kg čiernych ríbezlí
1 kg kryštálového cukru
Postup:
Umyté a očistené ríbezle zomelieme v mlynčeku na mäso. Rozmiešame s kryštálovým cukrom Nepoužijeme všetok cukor, časť si necháme na posypanie na vrch) a plníme do sklenených pohárov. Previažeme celofánom, alebo uzatvoríme viečkom. Nesterilizujeme.
Druhý spôsob je ríbezle zmiešať ríbezle rozmixovať ponorným mixerom, zasypať cukrom, asi 2 dni nechať odpočívať a pravidelne miešať. Potom stačí dať do pohárov a skladovať v chladnej komore.