Vynikajúci recept na penový koláč s ovocím a krémom, ktorý nemá konkurenciu.
Potrebujeme:
Cesto:
250 g – hladká múka
1 lyžička – prášok do pečiva
50 g – kr. cukor
100 g – maslo (z chladničky)
3 ks – žĺtok
krém:
1 polievková lyžica hladká múka
1 polievková lyžica zemiakový škrob
250 ml – mlieko
50 g – kr. cukor
1 ks – žĺtok
1 vrecko – vanilkový cukor
100 g – maslo (izbová teplota)
Na penu:
4 ks – bielok
125 g – práškový cukor
0,5 lyžice – zemiakový škrob
A tiež:
225 g – mrazené ovocie
Postup:
Nasypte do misky 200 g preosiatu múku a nasekané maslo.
Všetko premiešame rukami na drobivú zmes.
Potom pridáme žĺtky, cukor a prášok do pečiva.
Pridáme zvyšnú múku.
Vypracujeme jednotné cesto, ak je príliš drobivé, pridáme trochu vody.
Plech prikryte papierom (tvar môže byť 20 x 30 alebo 25 x 30) tak, aby okraje papiera prečnievali mierne z formy.
Cesto rozvaľkajte, naviňte na valček a premiestnite ho na dno formy.
Cesto rovnomerne naneste na celú dĺžku formy.
Okraje zľahka zatlačte prstami.
Mrazené bobule posypeme po celom povrchu cesta.
4 bielky vyšľaháme s cukrom a postupne pridáme aj škrob.
Vyšľaháme na tuhý sneh.
Navrstvíme na povrch koláča a pečieme 40 minút pri teplote 180 ° C. (ak sneh začne príliš tmavnúť, prikryte fóliou).
Na krém si v mlieku rozmiešame cukor, múku, škrob, žĺtok aj vanilkový cukor.
Uvaríme hustý krém.
Necháme vychladnúť a do vychladnutého krému vmiešame našľahané maslo (maslo vmiešame po lyžičkách).
Vychladnutý koláč rozkrojím na 2 časti.
Vytiahnite z formy.
Jednu polovicu položíme na dosku, potrieme krémom a na vrch uložíme druhú polovicu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: https://food-nice.ru/