Väčšina z nás ich má na tanieri takmer každý deň, málokto však vie, aký poklad to vlastne je.
Pekárske droždie v chlebe však dokáže oveľa viac ako len zasýtiť prázdny žalúdok.
Droždie, ľudovo známe aj ako kvasnice, zázračne pôsobí aj na naše zdravie a má obrovský potenciál pre ľudstvo.
Naši predkovia využívali kvasnice predovšetkým ako kypriaci prostriedok na pečenie chleba či pečiva, ktoré sa krásne „nadýchalo“.
Droždie bolo v minulosti známe predovšetkým v tekutej forme, no od 19. storočia sa začalo lisovať.
A tak vznikla známa kocka, bez ktorej si domáce gazdinky svoju kuchyňu ani nevedia predstaviť.
Zaujímavosťou však je, že ak by ste všetky bunky z bežného 50-gramového balenia zoradili za sebou, vznikol by vám reťazec dlhý približne 42-tisíc kilometrov, čo zodpovedá obvodu Zeme.
Droždie obsahuje kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae, čo je rovnaký druh (ale iný kmeň), ktorý sa bežne používa ako pivovarnícke kvasnice.
Tie „pivné“ sú síce o niečo menej účinné, avšak tak isto sa v nich nachádzajú živé kultúry.
Kvasnice však nájdeme aj vo víne. Hrajú totiž významnú rolu v etape, keď dochádza k premene hroznového cukru na alkohol.
Čo všetko obsahujú?
vitamín D a všetky vitamíny skupiny B,
enzýmy,
minerálne soli a a oligo-elementy, ktoré sa v nich prirodzene hromadia,
stopové prvky železa a medi,
esenciálne kyseliny a aminokyseliny,
proteíny,
uhlohydráty,
lipidy.
Ako prospievajú zdraviu?
ocenia ich najmä tí, ktorí majú problémy s trávením – zlepšujú vylučovanie stolice, ale pôsobia aj pri nechutenstve,
regenerujú telo zvnútra, ale aj zvonku a podporujú celkovú imunitu,
pomáhajú pri kožných problémoch, najmä keď vás svrbí pokožka alebo je suchá,
zlepšujú pevnosť nechtov aj vlasov,
pôsobia hojivo a bojujú aj proti zápalom,
bojujú proti kandidóze, čiže premnoženým plesniam v tele,
oceníte ich, ak máte problémy obličkami či pečeňou, dokonca sa odporúčajú aj pre ľudí, ktorí majú cirhózu pečene
blahodárne však pôsobia aj na náš duševný stav – či už čo sa týka únavy, nespavosti, depresií alebo celkovej nervozite.
Ako ich aplikovať?
Droždie môžeme užívať vo forme tradičnej kocky, ktorú skonzumujeme.
Na deň vám vystačí približne polovica z nej, ktorú si môžete rozdeliť na viacero dávok.
Výhodou je to, že ide o značne lacnú potravinu, ktorá obsahuje naozaj veľké množstvo prospešných látok.
Kvasnice sú však dostupné už aj vo forme tabliet či prášku a užívajú sa trikrát denne po jedle.
Takže stačí si už len vybrať tú možnosť, ktorá vám najviac vyhovuje. Odporúča sa však, aby ste prášok či tablety zapíjali iba čistou vodou a mliekom.
Kvasnice však môžeme aplikovať aj priamo na pokožku.
Aj v tomto prípade sa oplatí zmiešať ich s mliekom a zmes aplikovať na problematické miesta vo forme pleťovej masky.
Tú nechápem pôsobiť počas noci a ráno toto prírodné liečivo jednoducho zmyjeme.
Je dôležité však povedať, že ak odstránime vnútorné problémy v tele, zlepší sa aj náš celkový vzhľad navonok.