Už od staroveku bola žihľava považovaná za zdroj jedla, vlákniny a ako liečivý prípravok. V starovekom Egypte sa objavujú správy o použití infúzie zo žihľavy pre úľavu od artritídy a bolesti lumbago (náhla bolesť v spodnej časti chrbta).
Tiež šľahanie žihľavami bolo podľa portálu theherbalacademy odporúčané k liečbe ochorení ako je chronický reumatizmus, tyfus alebo cholera.
Hovorí sa, že rímski vojaci si so sebou nosili žihľavu pre liečenie svojich unavených a bolestivých nôh po dlhých pochodoch v chladnom a mokrom počasí.
Určite poznáte recepty na žihľavový sirup, prípadne na žihľavový med.
Málokto však vie, že žihľava je veľmi užitočná aj keď ju zmiešate s obyčajným octom.
Okrem výborných účinkov na zdravie ide aj o veľmi chutnú prísadu do marinád, alebo šalátových zálievok.
Účinky na zdravie si však nebudete vedieť vynachváliť.
Čo dokáže žihľaový ocot?
-jeden z najsilnejších prostriedkov na detoxikáciu organizmu
-podporuje rast vlasov a vypadávanie vlasov
-pomoc pre pečeň a obličky
-čistí krv
-tým, že odvádza z tela všetko zlé, je nápomocný aj v procese chudnutia
-podpora metabolizmu
-pomoc pri nafukovaní a pocite ťažkého žalúdka
-Na vonkajšie použitie je vynikajúci pre pokožku vlasov a spevnenie vlasového vlákna
Potrebujeme:
500 ML jablčného octu
6 hrstí čerstvých žihľavových koncov
Postup:
Žihľavové vršky jemne nakrájame a vložíme do sklenenej fľaše.
Zalejeme octom tak, aby boli ponorené.
Necháme stáť až 4 týždne na tmavom mieste za občasného miešania.
Potom scedíme.
Ocot skladujeme v chladničke.
Užívame:
Ocot používame do letných šalátov a studenej kuchyne.
Zároveň ho po zriedení s vodou môžeme vmasírovávať do pokožky hlavy pre podporu rastu vlasov.
Ak máte ťažkosti s krvinkami, pečeňou, obličkami, alebo trávením a nafukovaním, môžete piť ocot nalačno každé ráno 1 čl do 100ml vody počas troch týždňov.
Pitie octu tiež prispieva k podpore metabolických procesov v tele, a preto je vhodným doplnkom pri cielenej strate hmotnosti.