Kuchyňa je srdcom každej domácnosti a trávime v nej množstvo času. Niekedy si však môžeme prácu s prípravou obľúbených jedál poriadne uľahčiť. Stačí, ak poznáme tie správne tipy a triky, ktoré nám ušetria prácu, čas aj zbytoční starosti. Naučte sa ich aj vy!
Vareška má svoje miesto
Na odkladanie varešky použite otvor v rúčke kastrólu. Okrem toho, je to skvelý spôsob ako neušpiniť zbytočne ďalší riad alebo povrch kuchynskej linky.
Mlieko už viac nevykypí
Kuchynskú varešku môžete tiež využiť na to, aby vám nevykypelo mlieko. Stačí ak ju položíte na vrch hrnca, v ktorom sa mlieko varí.
Špagety pripravené vždy AL Dente
Neviete sa trafiť do správnej prípravy cestovín a vždy vám ich podarí rozvariť alebo nedostatočne upiecť? Zabudnite na klasickú prípravu v hrnci a vyskúšajte omnoho rýchlejšiu prípravu na panvici Pripravíme si panvicu, vložíme do nej špagety a zalejeme studenou vodou. Studená voda spôsobí, že špagety sa nezlepia. Panvicu dáme na mierny plameň a necháme variť. Keď sa voda odparí, máme perfektne pripravené špagety. Celý postup ako na to, nájdete TU.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Zemiaky varené v šupke nepopraskajú
Ak potrebujete, aby zemiaky uvarené v šupke nepopraskali, máme pre vás skvelý a jednoduchý trik. Stačí, ak do vody, v ktorej zemiaky varíte, pridáte malé množstvo octu. Ten sa postará o to, aby šupka nepraskla.
Zubná niť pomôže s tortou
Ak chcete prekrojiť korpus, aby ste ho mohli naplniť krémom, použite dentálnu alebo inú pevnú niť. Vďaka tomuto triku prekrojíte korpus torta perfektne.
Nemáte poruke dózu?
Jedlo vám pomôžu udržať čerstvé aj nezvyčajné dózy – napríklad pomôže prázdny obal z CDčiek.
Ako uchovať bylinky čerstvé, chutné a voňavé?
Bylinky najlepšie zakonzervujete pomocou olivového oleja a mrazu. Bylinky nakrájajte nadrobno a vložte do formy na ľad. Potom zalejte olivovým olejom. Vďaka tomuto triku perfektne zakonzervujte chuť aj vôňu byliniek na veľmi dlhý čas
Nakrájajte cherry paradajky jedným ťahom
Pomôžu vám dva taniere alebo dva vrchnáky z plastových dóz. Paradajky jednoducho umyte, preložte na jeden vrchnák, prikryte druhým a úzkou štrbinou medzi nimi pretiahnite nôž. Jedným ťahom tak môžete nakrájať všetky cherry paradajky a ušetriť tak cenný čas!
Aby mal pohár vína perfektnú chuť
Ak si chcete pochutnať na skutočne výnimočnom poháriku vína, vložte do pohára niekoľko zmrazených hrozien. Chuť vína bude vďaka nim skutočne skvelá.
Forma na muffiny
Perfektne ju môžete zužitkovať napríklad na rodinnej grilovačke. Do jednotlivých otvorov môžete vložiť rôzne omáčky, zeleninu a ďalšie prísady. Všetko bude prehľadne usporiadané na jednom mieste a vy sa nemusíte trápiť s množstvom špinavého riadu.
Ľadová káva
Najjednoduchší spôsob, ako pripraviť ľadovú kávu je naliať obyčajnú kávu do formičiek na ľad a potom jednoducho vysypať do pohára a zaliať mliekom.
Perfektný tvar vyprážaných vajec
Dosiahnute ho jednoducho použitím cibule – konkrétne tenkého cibuľového krúžku, ktorý zachová perfektný tvar každého vajíčka. Ak niekoho chcete prekvapiť dokonalými raňajkami, neváhajte tento tip vyskúšať.
Cibuľu nakrájajte škrabkou na zemiaky
Ak potrebujete nakrájať cibuľku skutočne natenko, pomôže vám škrabka na zemiaky.
Zápach z koša
Šíri sa z vášho koša nepríjemný zápach? Stačí, ak na krajec chleba nalejete trochu octu, necháte ho nasiaknuť a potom chlieb jednoducho vložíte na dno koša. Na druhý deň nebude po zápachu ani stopy.
Chlieb zatočí s mastnotou a zachráni pripálenú ryžu
Ak vám pri vyprážaní či varení nakvapkali na sporák alebo kuchynskú linku mastné škvrny, pomôže vám opäť chlieb. Jednoducho vezmite krajec chleba a utrite ním mastný povrch. Bez chémie, rýchlo a účinne tak vyčistíte mastný povrch.
Ak sa vám pripálila ryža, určite poznáte nepríjemný zápach, ktorý sa rýchlo šíri po celej kuchyni. Aby ste ho rýchlo odstránili, položte na vrch uvarenej ryže krajec chleba, prikryte pokrievkou a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Spálený zápach bude preč. Na odstránenie prebytočnej vlhkosti z ryže tiež postupujte rovnako. Položte na vrch krajec chleba, prikryte a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Chlieb nasaje prebytočnú vlhkosť.
Krájanie cibule bez sĺz
Krájanie cibule je pre väčšinu z nás spojené s ronením krokodílích sĺz. Aby ste sa tejto nepríjemnosti vyhli, odrežte začiatok a koniec cibule a vložte ju do mirovlnky na 30 sekúnd. Potom vyberte a môžte zvesela krájať bez sĺz.
Presolená polievka
Určite sa vám už niekedy stala menšia slaná nehoda. Ak si myslíte, že polievka je nadobro zničená, máme pre vás skvelé a jednoduché riešenie, ako jedlo zachrániť. Stačí ak priamo do polievky nastrúhate jeden veľký šúpaný zemiak – ten slanú chuť polievky dokáže účinne stiahnuť. Prípadne, môžete do polievky vložiť dva väčšie zemiaky prekrojené na polovice, chvíľu povariť a po 10 minútach vybrať. Ďalšou možnosťou je pridať trochu vody, alebo smotany.