Vyčistí črevá, peňeň a boja sa ho všetky choroby: Tento nápoj pite každý deň !

[mashshare]

Cvikla je v kuchyni často podceňovaná.

 

 

Táto nenápadná zelenina však ukrýva množstvo cenných látok, ktoré prospievajú nášmu zdraviu.

Obsahuje veľké množstvo antokyánov a flavonoidov, ktoré majú antioxidačné, antiseptické a protizápalové účinky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pripravte si ho podľa tohto receptu z portálu kobieta.gazeta.

Cvikla je bohatá na draslík, vápnik, fosfor, horčík, vitamín C, zinok a vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej.

 

 

Pozrime sa na to, ako repa ovplyvňuje náš organizmus a ako ju môžeme využiť v kuchyni.

Účinky cvikly na organizmus

 

 

Cvikla je vďaka svojmu priaznivému vplyvu na imunitný systém ideálna na obdobie jesene a zimy, keď sú infekcie najrozšírenejšie.

Jej antioxidačné vlastnosti podporujú metabolizmus, čo môže pomôcť aj pri chudnutí.

 

 

Podporuje činnosť čriev a vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej sa odporúča najmä tehotným ženám.

Cvikla je vhodná aj pre diabetikov a ľudí s problémami s koncentráciou.

 

 

Má hematopoetický účinok, čo znamená, že stimuluje procesy tvorby krvi, ako je tvorba hemoglobínu a dozrievanie červených krviniek.

Napriek tomu, že existuje mýtus o jej zázračnom vplyve na liečbu anémie, je vhodné ju konzumovať ako doplnok zdravej stravy.

Ako využiť cviklu v kuchyni

 

 

Cvikla nie je vhodná len na varenie červeného boršča.

Jej mladé listy môžeme pridať do polievok, šalátov, krúpov a iných jedál.

Koreň cvikly môžeme konzumovať aj surový, piecť ho alebo strúhať do šalátov.

 

 

Cvikla sa dá tiež zavárať na zimu alebo z nej vytláčať šťavu.

Na prípravu šťavy stačí cviklu umyť, ošúpať, nakrájať na menšie kúsky a vložiť do odšťavovača.

Ak nemáte odšťavovač, môžete si pripraviť šťavu z nakladanej červenej repy.

 

 

Recept na šťavu z červenej repy

Na prípravu šťavy z červenej repy budete potrebovať:

 

 

  • 500 g umytej, olúpanej a nakrájanej cvikly
  • 1 liter prevarenej vody
  • kôrku pravého celozrnného chleba
  • niekoľko ošúpaných strúčikov cesnaku
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 1 lyžicu soli

Cviklu vložte do nádoby, ideálne kameninovej, a zalejte prevarenou vodou.

Pridajte kôrku chleba, cesnak, cukor a soľ.

 

 

Zakryte gázou, zaistite gumičkou alebo šnúrkou a odložte na teplé miesto.

Po 3-5 dňoch prelejte šťavu do sterilizovaných fliaš a uchovávajte ju v chladničke.

 

 

Upozornenie

Ľudia s obličkovými kameňmi, dnou a reumou by mali byť pri konzumácii šťavy z červenej repy opatrní, pretože obsahuje oxaláty, ktoré môžu zhoršiť príznaky týchto ochorení.

Rovnako by ju nemali často konzumovať ľudia s nízkym krvným tlakom.

Dôležité je zachovávať mieru a konzumovať cviklu ako súčasť vyváženej stravy.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie