Vďaka tomuto geniálnemu triku môžete uchovať vajcia čerstvé až 2 roky!

Vajcia sú jednou z najzákladnejších a najuniverzálnejších ingrediencií v kuchyni.

Je dobré mať ich doma vždy vo väčšom množstve.

Môže byť však problém, ako ich udržať čo najdlhšie čerstvé.

 

 

Portál femina poradil geniálny trik, vďaka ktorému vám vajíčka vydržia čerstvé aj dva roky. 

Nie je náhoda, že ľudia hneď krútia hlavou, keď uvidia internetom šíriaci sa trik, ktorý vraj uchová vajcia čerstvé až dva roky.

Uznávame, neznie to príliš vierohodne.

Avšak táto metóda skutočne funguje!

Spôsob konzervovania vajec

 

 

Kľúčovým prvkom procesu je vápno.

Vajcia by sa mali vložiť do murárskej nádoby a potom zaliať hydroxidom vápenatým, t. j. vápennou vodou.

Pomery roztoku sú jednoduché: koľko litrov vody, toľko polievkových lyžíc haseného vápna je potrebných.

Nakoniec stačí nádobu zavrieť.

Stojí za to pracovať v rukaviciach, pretože kontakt s kvapalinou môže podráždiť pokožku.

Natíska sa otázka, či metóda, ktorá sa na prvý pohľad zdá čudná, naozaj funguje, no faktom je, že vajíčka konzervovali vápnom aj naše prababičky.

 

 

Namáčali ich do vápennej vody a potom uložili do škatule naplnenej pšenicou.

V každom prípade je dobré vedieť, že povrch očistených vajec v obchode  nie je tak odolný voči baktériám, ako ten, ktorý sa práve vyliahol zo sliepky.

Viete ako správne skladovať vajíčka v chladničke? Vyhnite sa tejto CHYBE!

Viete, ako správne skladovať vajíčka v chladničke?

Niektorí z nás ich umiestňujú do priehradky na dvere chladničky.

Na tomto mieste je premenlivá teplota, čo môže zapríčiniť, že produkty tak rýchlejšie stratia čerstvosť.

Podobne ako vajíčka, na dvierkach chladničky by ste nemali skladovať ani mliečne výrobky. 

Vajcia v obchodoch často skladujú v chladničkách alebo v klimatizovaných miestnostiach.

 

 

 

Keď ich prinesieme domov, vložíme ich väčšinou do priehradky umiestnenej na dvierkach chladničky.

To však nie je správne.

Vajíčka by sa mali udržiavať pri konštantnej a nízkej teplote. 

Správny spôsob skladovania vajec

 

 

Ak sa rozhodnete kúpiť čerstvé vajcia, uistite sa, že sú správne skladované.

Aby sa vajcia príliš rýchlo nepokazili, je potrebné ich vložiť do chladničky.

Mali by ísť na miesto, kde je stála a relatívne nízka teplota – nevyhnutne pod 20 °C.

 

 

Bohužiaľ, priehradky na vajíčka boli nešťastne umiestnené na dvierkach chladničky, kde podmienky skladovania nie sú ideálne.

Naopak, police umiestnené na dverách sú najteplejším miestom v chladničke, ktoré sa navyše vyznačuje premenlivou teplotou.

Je to dôsledkom otvárania spotrebiča a jeho vystavením izbovej teplote, ktorá je v kuchyni.

 

 

 

Za takýchto podmienok sa vajcia môžu veľmi rýchlo znehodnotiť.

To nie sú vhodné podmienky pre žiadny mliečny výrobok, ani pre vajcia.

Odborníci odporúčajú ponechať ich radšej v strednej poličke.

 

 

Na tomto mieste stojí za zmienku, že doba bezpečného skladovania produktu je len 14 dní.

Preto sa oplatí prispôsobiť kupované množstvo možnostiam, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam.

Čo ešte stojí za to vedieť o skladovaní vajec?

 

 

Vajíčka by mali byť umiestnené mimo aromatických výrobkov, ako sú syry alebo varené jedlá s výraznou vôňou.

Mali by sa tiež uchovávať vo vzduchotesnom obale.

Umiestňovanie vajíčok po jednom do priehradky im nepomôže.

Chybou je aj ich umývanie pred vložením do chladničky.

Toto sú zásady, ktoré by sme mali dodržiavať, ak chceme zachovať čerstvosť vajec.

Veľa šťastia!

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie