Dobre vychladené pivko ku grilvoačke už tak akosi patrí. Pivo však môže poslúžiť aj na prípravu vynikajúcej marinády na mäso a ryby. Vyskúšajte 5 najlepších marinád z piva, ktoré premenia rodinnú grilovačku na skutočný zážitok nielen pre pivárov!
Marináda na grilovanie pečenie aj minútovkú úpravu
Potrebujeme:
1 kg bravčového mäsa nakrájaného na plátky
1 cibuľu
7 strúčikov cesnaku
100 ml piva
Šťavu z ½ citróna
Štipku oregana
½ lyžičky sušeného rozmarínu
¼ lyžičky kurkumy
2 lyžice masla
Soľ a korenie
Potrebujeme:
Bravčové mäso – umyté a osušené popicháme vidličkou. Koreniny aj soľ zmiešame s ½ rozpusteného masla, pridáme k mäsu, premiešame a vložíme na pol hodinu do chaldničky. Cesnak pretlačíme, zmeišame s pivom a citrónovou šťavou. Polovicou masla vymastíme plech na pečenie. Na pelech uložíme mäso a prelejeme marinádou. Prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 40 minút. Potom fóliu odrtánime, mäsko obrátime a pečieme ešte 40 minút. Podľa potreby podlejeme vodou.
Brazílska pivná marináda
Potrebujeme:
500 g mäsa
150 ml piva
2 lyžice kečupu
1 stredne veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno
½ lyžičky čierneho mletého korenia
Štipku chilli
1 lyžičku sladkej papriky
2 lyžičky trstinového cukru
1 lyžicu citrónovej šťavy
2 strúčiky cesnaku – prelisovaného
Soľ podľa chuti
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešame, do marinády vložíme mäso a necháme marinovať 6-12 hodín.
Medovo-pivná marináda
Potrebujeme:
500 g mäsa
100 ml svetlého piva
100 ml sójovej omáčky
75 g medu
2 strúčiky pretlačeného cesnaku
1 vetvičku rozmarínu
1 lyžičku sladkej papriky
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešame a do pripravenej marinády vložíme mäso na 6-12 hodín.
Pivná marináda s tymianom
Potrebujeme:
500 g mäsa
150 ml svetlého piva
1 lyžičku sušeného tymianu
1 lyžičku mletej rasce
2 lyžice rastlinného oleja
2 strúčiky cesnaku nakrájaného nadrobno
2 lyžičky grilovacieho korenia
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešame a mäsko naložíme do marinády na 12-24 hodín pred grilovačkou.
Horčicovo-pivná marináda
Potrebujeme:
500 g mäsa
8 lyžíc svetlého piva
2 lyžičky plnotučnej horčice
8 lyžíc rastlinného oleja
1 lyžičku pálivej papriky
1 lyžičku cukru
2 lyžice sójovej omáčky
1 cibuľu nakrájanú na kolieska
1 lyžičku soli
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešame a používame na marinovanie steakov, kotliet alebo akéhokoľvek iného mäsa. Mäso by malo marinovať 6-12 hodín.
Z čierneho piva
Potrebujeme:
500 g mäsa
100 ml čierneho piva
3 lyžice dijonskej horčice
1 lyžicu worcesterskej omáčky
2 lyžice trstinového cukru
5 lyžíc rastlinného oleja
3 strúčiky cesnaku nakrájaného nadrobno
1/2 lyžičky mletej rasce
1/3 lyžičky čierneho mletého korenia
Postup:
Táto marináda je najlepšia na prípravu bravčovej krkovičky, ale môžete použiť aj na iné bravčové či hovädzie mäso. Stačí všetky prísady zmiešať a mäso naložiť na 6-12 hodín.