Každý z nás ho má v kuchyni – papier na pečenie je doslova neodmysliteľnou výbavou každej kuchyne. Používame ho takmer denne, no mnohí netušia, že vám dokáže poriadne uľahčiť život. Tieto perfektné vychytávky by ste mali rozhodne poznať – ani zďaleka ich nevyužijete len v kuchyni!
Už žiadne cesto sa vám na papier nikdy neprichytí a pri vyklápaní sa nezlomí
Ak pečiete korpus, alebo koláče, ktoré sa zvyknú lepiť na plech – dokonca aj na papier na pečenie a ťažko sa vyklápajú, skúste toto. Dno plechu vymastite maslom, uložte papier na pečenie tak, aby prečnieval cez dva protiľahlé kraje (dva kraje nie sú pokryté papierom – dva sú) a opäť potrite maslom. Keď koláč vychladne, jednoducho celý plech obráťte a vyberte cesto aj s papierom na pečenie. Papier pôjde krásne odlepiť pod povrchu koláča.
Ak ste na vymastenie zabudli a paier sa na cesto prilepil, jednoducho papier potrite navlhšenou utierkou.
Finta starých pekárok – pre jemnejšie, vláčnejšie pečivo a kratší čas pečenia!
Prvým krokom je namiesto uloženia suchého papiera na suchý plech, papier najskôr trochu navlhčiť. Vďaka tejto malej zmene zabezpečíte, lepšie udržanie teploty počas pečenia a teda budete potrebovať menej času, ako ste zvyknutí. Navyše, po upečení bude omnoho jednoduchšie odlepiť mäkké cesto od papiera.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Druhým krokom je plech na pečenie navlhčiť trochou vody. Papier na pečenie pokrčíme v rukách a potom narovnáme na navlhčenom plechu. Podľa gazdiniek je vďaka tomuto triku pečivo po upečení jemnejšie a teda aj chutnejšie. Zároveň sa dobre prepečie na všetkých miestach.
Už nikdy viac nebudete čistiť pripálený toastovač a odlepený teflón!
Stačí, ak do vnútra toastovača vložíte kúsok papiera tak, aby sa pečivo vôbec povrchu nedotýkalo. Jednoducho zatvorte a pripravte ako zvyčajne –jediný rozdiel je ten, že musíte nechať piecť trochu dlhšie, aby sa pečivko zapieklo dochrumkava. Potom stačí vybrať aj s papierom a ľaľa – žiaden roztočený syr, pripálené zvyška a toastovač je stále ako nový!
Každá panvica bude mať v momente nepriľnavý povrch a nepotrebujete žiaden tuk
Ak nemáte k dispozícii nepriľnavú panvicu, príprava niektorých tipov pokrmov môže byť problémom. Neustále striehnutie na to, aby sa jedlo nepripálilo, však už nemusí byť vašim prípadom. Prinášame vám jednoduchý trik, ktorý používajú pri príprave pokrmov aj špičkoví šéfkuchári. Jediné, čo musíte urobiť je položiť na povrch ktorejkoľvek panvice obyčajný papier na pečenie. Presvedčte sa, že to skutočne funguje!
Jednotka na čistenie
Môžete ním perfektne vyčistiť otvárače na konzervy. Papier len vložte tam, kde vkladáte okraj konzervy a niekoľkokrát otočte. Okrem toho, že ho účinne vyčistíte, voskový povrch zabráni rýchlemu nahromadeniu ďalších nečistôt.
Ochráni pred vodným kameňom a zaschnutými kvapkami vody – batérie sa budú lesknúť ako nikdy!
Voskovaný papier na pečenie sa dá použiť aj udržanie krásneho lesku vodovodných batérií. Stačí, ak čistú batériu pretriete papierom. Vosk na nich vytvorí ochrannú vrstvu, ktorá odolá vode. Podobne ochráni povrch pred koróziou.
Čo ešte dokáže?
- Pri zaseknutom zipse stačí, ak prejdite voskovaným povrchom po zipse z oboch strán a zips sa bude úplne ľahko zatvárať aj otvárať.
- Zabaľte syr aj slaninku do papiera na pečenie – budete sa diviť, ako dlho vám vydržia tieto potraviny v chladničke čerstvé.
Skvelý na založenie ohňa
Ak máte doma papier na pečenie, nepotrebujete žiaden iný pomocný prostriedok na založenie ohňa. Navyše, papier horí pomaly a spoľahlivo, nemusíte sa preto obávať o teplo vášho rodinného krbu.
Dajte ho do mikrovlnky
Skôr ako dáte do mikrovlny jedlo, prikryte ho papierom na pečenie. Zabránite tak prípadnému striekaniu a znečisteniu vnútra mikrovlnky.
Ochráni tkaniny
Papier na pečenie ochráni látku pred vlhkosťou a vyblednutím. Zabaľte doň svoju obľúbenú bielizeň alebo drahocenné kusy tkanín. Papier perfektne ochráni látku.