Keď sme ako deti počas zimných prázdnin vtrhli do kuchyne, vždy sme v nej našli starkých, ako v teplých papučkách sedeli pri stole a namáčali si kúsok vianočky do voňavej melty. Spomienka a vôňa, ktorú nám z pamäti nevymaže ani čas. Babička bola prvá, kto mi meltu takmer pred štyridsiatimi rokmi uvaril. Pamätám si ešte dnes na tú horkastú chuť a vôňu, ktorá mi pripomínala úrodnú zem v babičkinej záhrade. Ďakujem jej, že ma priviedla k tomuto zázračnému nápoju. Kedysi ho volali káva chudobných, dnes však viem, že je to hotový poklad – pre naše zdravie!
Koreň čakanky je nesmierne zdravý a vzácny
Melta je kávovinová zmes, ktorá pozostáva z koreňa čakanky, cukrovej repy, drveného jačmeňa a raže. Koreň čakanky je z tejto zmesi obzvlášť vzácny preto, že v iných potravinách, ktoré bežne konzumujeme by sme ho hľadali len ťažko a pritom je to hotový zázrak pre ľudské telo. Čakankový koreň obsahuje inulín, ktorý je pomocníkom pri mnohých ťažkostiach spojených so zápalom močových ciest, obličkových kameňoch, zápche alebo nechutenstve. Melta však nie je vhodná pre ľudí, ktorých črevný systém nie je schopný vstrebať lepok (žitná zložka).
Čo dokáže melta?
- pomáha pri žlčových a obličkových kameňoch,
- pomoc pri zápche, podporuje zdravie čriev,
- pri zápaloch močových ciest,
- výborná, ak chcete schudnúť – povzbudzuje metabolizmus,
- pri problémoch s koncentráciou a pamäťou,
- výborná proti bolesti hlavy,
- pre dojčiace ženy, podporuje tvorbu mlieka,
- posilňuje imunitu, výborná najmä v zimnom období a časoch chrípky,
- zlepšuje kvalitu spánku,
- podpora sexuálne apetítu.
Ako si meltu užiť najlepšie?
Potrebujeme:
1 l vody vriacej vody
4 rovné polievkové lyžice kávovinovej zmesi Melta
Postup:
Zalejeme,necháme lúhovať, precedíme a pijeme – buď teplé, alebo pokojne aj vychladené. Neváhajte a vyskúšajte ju, nebudete ľutovať!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.