Tento liek je síce už poriadne starý a verím, že ste už o ňom počuli, ale chcem povedať, že práve tento týždeň som s ním úspešne porazila kašeľ.

Používam ho už roky a zatiaľ nikdy nesklamal.
Ako pripraviť orechový zázrak proti kašľu?
Potrebujeme:
12 škrupín z vlašských orechov – dobre vyumývaných
½ l vody
Postup:
Do kostrólika dáme škrupinky a zalejeme ½ l vody.

Necháme 4 hodiny lúhovať a potom varíme asi 20-30 minút.
Počas varenia doplníme vodu, ktorá sa odparí, aby sme mali ½ l tekutiny.
Scedíme a pijeme 3 x denne po 200 ml.
Tento čaj je skutočne zázračný, rozpúšťa hlieny a pomôže aj so zápalom priedušiek.

Ja to mám rokmi overené, ešte od čias prázdnin u babičky!
Milada V.
Orechový sirup proti kašľu
Domáci orechový sirup proti kašľu zo škrupiniek
Ingrediencie:
škrupinky z 10–12 vlašských orechov (dobre umyté a osušené)
500 ml vody
250 ml kvalitného medu (napr. lipový alebo agátový)
1 citrón (šťava alebo plátky)
voliteľne: malý kúsok škorice alebo klinčeky pre arómu
Postup:
Škrupinky rozbite na menšie kúsky (nie na prach, ale na 2–3 cm kúsky).
Vložte ich do hrnca a zalejte vodou.

Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte 15–20 minút.
Odstavte, prikryte a nechajte vylúhovať 2–3 hodiny (alebo aj cez noc).
Nálev preceďte cez jemné sitko alebo gázu.
Pridajte med a šťavu z citróna, dobre premiešajte.
Nalejte do čistej sklenenej fľaše a uchovávajte v chladničke.
Užívanie:

Dospelí: 1 polievková lyžica 2× denne (ráno a večer)
Deti od 6 rokov: 1 čajová lyžička 1–2× denne
Sirup pomáha zmierniť kašeľ, uvoľniť hlieny a pôsobí mierne dezinfekčne.
Tip:
Ak chcete intenzívnejšiu chuť, môžete škrupinky pred varením na sucho opiecť na panvici – získa tak jemne karamelovú vôňu.
Sirup sa uchováva asi 2–3 týždne v chladničke.




















