Prečo by sme mali piť vodu z kyslej kapusty? Živý elixír staroveku!

Šťava z kyslej kapusty je viac než len vedľajší produkt fermentácie. Je to živý elixír staroveku, ktorý naši predkovia používali na posilnenie zdravia počas dlhých zím, keď čerstvá zelenina nebola dostupná.

Kyslá kapusta patrí k tradičným pokladom stredoeurópskej kuchyne. Poznáme ju ako výbornú prílohu k mäsu či haluškám, no málokto vie, že ešte väčšiu silu ako samotná kapusta má jej šťava – teda tekutina, ktorá vzniká počas procesu fermentácie.

 

 

Tento skromný, mierne zakalený nápoj kedysi nazývali „živým elixírom“ a nebolo to prehnané: obsahuje probiotiká, enzýmy, vitamíny a minerály, ktoré podporujú trávenie, imunitu aj vitalitu.

Dnes sa k nemu vracia stále viac ľudí, ktorí hľadajú prirodzené spôsoby, ako posilniť svoje telo bez chémie a doplnkov z lekárne.

1. Fermentácia – dar prírody pre zdravie

Proces kvasenia (fermentácie) premieňa obyčajnú kapustu na živú potravinu plnú mikroorganizmov prospešných pre črevnú mikroflóru.
Pri tomto procese vzniká kyselina mliečna, ktorá:

 

 

-zachováva vitamíny,

-ničí škodlivé baktérie,

a zároveň vytvára ideálne prostredie pre rast probiotických kultúr.

Šťava z kyslej kapusty je teda tekutou formou probiotík – prirodzenou alternatívou k drahým doplnkom stravy.

2. Posilňuje imunitný systém

Až 70 % našej imunity sa nachádza v črevách. Ak je črevná mikroflóra v rovnováhe, telo sa lepšie bráni vírusom aj baktériám.

Šťava z kyslej kapusty:

 

 

stimuluje imunitu vďaka probiotikám,

podporuje rýchlejšiu regeneráciu po chorobe,

pomáha pri sezónnych prechladnutiach a únave.

Preto sa odporúča piť ju najmä počas zimy alebo pri oslabení organizmu.

3. Zlepšuje trávenie a čistí telo

Fermentovaná kapustová šťava je ako jemný prírodný detox.

Obsahuje enzýmy a kyselinu mliečnu, ktoré:

 

 

podporujú činnosť tráviacich enzýmov,

zlepšujú vstrebávanie živín,

urýchľujú metabolizmus,

pomáhajú pri zápche, nadúvaní či pálení záhy.

Ak sa pije v malých dávkach, dokáže naštartovať tráviaci systém ešte pred raňajkami.

4. Podporuje regeneráciu pečene a rovnováhu kyselín v tele

 

 

Šťava z kyslej kapusty je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín C, horčík a železo – látky nevyhnutné pre činnosť pečene, svalov aj nervovej sústavy.
Pomáha telu neutralizovať kyslosť spôsobenú nadmerným stresom, kávou, cukrom či mäsom.

Pravidelné pitie malých dávok (asi 100 ml denne) podporuje alkalizáciu organizmu a prirodzené čistenie krvi.

5. Prírodná starostlivosť o pokožku

Zdravé črevá = zdravá pleť.

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a probiotík pomáha kapustová šťava:

pri akné, ekzémoch či podráždení pokožky,

zlepšuje hydratáciu zvnútra,

spomaľuje starnutie buniek.

Niektorí ľudia ju dokonca používajú aj zvonku – ako pleťové tonikum (zriedené s vodou v pomere 1:2).

6. Ako a koľko piť

 

 

Odporúčaná dávka:

Začnite s 1–2 polievkovými lyžicami denne, najlepšie ráno nalačno.

Postupne môžete zvýšiť množstvo na 100 ml denne.

Tipy na konzumáciu:

Pite ju samostatne,

alebo ju pridajte do smoothie, zeleninovej šťavy či studených polievok.

Ak máte citlivé trávenie alebo problémy so žalúdkom, začnite s menším množstvom a sledujte reakciu tela.

7. Domáci elixír z kapustovej šťavy

 

 

Ak máte doma kyslú kapustu (ideálne domácu, nie sterilizovanú), môžete šťavu jednoducho získať:

Kapustu preceďte cez sitko.

Tekutinu nalejte do sklenenej nádoby a uskladnite v chladničke.

Spotrebujte do 5 dní.

Ak kapustu kvasíte doma, môžete trochu šťavy odobrať už počas fermentácie – vtedy má najviac aktívnych kultúr.

8. Kedy šťavu radšej vynechať

Šťava z kyslej kapusty nie je vhodná:

pri akútnych žalúdočných vredoch,

u ľudí s vysokým krvným tlakom (obsahuje veľa soli),

a pri obličkových ochoreniach, kde sa sleduje príjem sodíka.

V týchto prípadoch sa odporúča poradiť s lekárom.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie