Mandarínky patria medzi najobľúbenejšie zimné ovocie – sú sladké, svieže a plné vitamínu C.

Väčšina z nás však po ich ošúpaní automaticky siaha po odpadkovom koši, kde skončia ich šupky. A pritom práve šupky z mandaríniek skrývajú prekvapivo veľké množstvo zdraviu prospešných látok!
Prečo sa oplatí rozmixovať mandarínkové šupky?
Rozmixovaním a vhodným spracovaním sa z nich dá získať nielen nabitý výživný doplnok, ale aj cenný prírodný prostriedok do kuchyne, kozmetiky a domácnosti.
1. Plné antioxidantov a viac vitamínu C ako dužina

Mandarínková šupka obsahuje ešte viac vitamínu C než samotná dužina. Okrem toho je bohatá na antioxidanty, flavonoidy a esenciálne oleje, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.
Rozmixovaním šupky (napr. v smoothie) sa tieto látky uvoľnia a telo ich dokáže lepšie využiť.
Výsledok? Posilnená imunita, zdravšia pokožka a menšia únava v zimných mesiacoch.
2. Podpora trávenia a čistenie organizmu

Mandarínkové šupky obsahujú vysoký podiel rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny, ktorá prospieva tráveniu a pomáha pri detoxikácii organizmu.
Rozmixovaná šupka podporuje:
zdravé trávenie,
zníženie nadúvania,
lepšie vylučovanie toxínov z tela.
Tip: Pridajte kúsok rozmixovanej šupky do ranného smoothie alebo ovsených vločiek – zlepší to nielen chuť, ale aj funkciu čriev.
3. Skvelá pre pokožku a vlasy

V mandarínkovej šupke sa nachádza d-limonén, prírodná zlúčenina, ktorá má protizápalové a antibakteriálne účinky.
Rozmixované šupky možno využiť aj ako masku alebo peeling:
zmiešajte 1 PL rozmixovanej šupky s 1 PL medu a 1 ČL olivového oleja,
-naneste na pleť na 10 minút,
-opláchnite vlažnou vodou.
Pleť bude rozjasnená, svieža a hladšia.
4. Využitie v kuchyni

Rozmixovaná mandarínková šupka sa dá použiť ako aromatická prísada do mnohých receptov.
Pridajte ju do smoothie, koláčov, granoly alebo domácej čokoládovej nátierky,
-použite ju ako marinádu pre hydinu alebo ryby,
-zamiešajte ju do domáceho jogurtu s medom a orechmi.
Má jemne horkastú, citrusovú chuť, ktorá jedlám dodá sviežosť a prehĺbi ich arómu.
5. Prírodný čistič a osviežovač vzduchu

Rozmixované mandarínkové šupky sa dajú využiť aj mimo kuchyne:
Zalejte ich octom a nechajte lúhovať – vznikne prírodný čistiaci prostriedok s krásnou vôňou.
Vysušené a rozmixované šupky možno nasypať do textilného vrecúška – získate prírodný osviežovač vzduchu alebo šatníka.
Na čo si dať pozor
Používajte iba bio alebo chemicky neošetrené mandarínky. Bežné plody môžu byť ošetrené voskom a pesticídmi, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu.
Šupky pred použitím dôkladne umyte teplou vodou a sódou bikarbónou alebo octom.
Konzumujte len malé množstvo denne (asi ½ čajovej lyžičky rozmixovanej šupky), pretože vo väčšom množstve môžu mať horkastú chuť a dráždiť žalúdok.
Rýchly recept: Mandarínkové detox smoothie

Ingrediencie:
2 mandarínky (olúpané)
½ ČL rozmixovanej mandarínkovej šupky
1 banán
150 ml vody alebo rastlinného mlieka
1 ČL medu alebo javorového sirupu
Postup:
Všetko spolu rozmixujte do hladka. Nápoj má sviežu, jemne horkastú chuť, podporuje trávenie a dodá energiu.




















