Už nevyhadzujte mandarínkové šupky: Stačí len rozmixovať a TOTO z nich môžete mať!

Už nikdy nevyhadzujte tieto šupky!

Mandarínky patria medzi najobľúbenejšie zimné ovocie – sú sladké, svieže a plné vitamínu C.

 

 

Väčšina z nás však po ich ošúpaní automaticky siaha po odpadkovom koši, kde skončia ich šupky. A pritom práve šupky z mandaríniek skrývajú prekvapivo veľké množstvo zdraviu prospešných látok!

Prečo sa oplatí rozmixovať mandarínkové šupky?

Rozmixovaním a vhodným spracovaním sa z nich dá získať nielen nabitý výživný doplnok, ale aj cenný prírodný prostriedok do kuchyne, kozmetiky a domácnosti.

1. Plné antioxidantov a viac vitamínu C ako dužina

 

 

Mandarínková šupka obsahuje ešte viac vitamínu C než samotná dužina. Okrem toho je bohatá na antioxidanty, flavonoidy a esenciálne oleje, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.

Rozmixovaním šupky (napr. v smoothie) sa tieto látky uvoľnia a telo ich dokáže lepšie využiť.

Výsledok? Posilnená imunita, zdravšia pokožka a menšia únava v zimných mesiacoch.

2. Podpora trávenia a čistenie organizmu

 

 

Mandarínkové šupky obsahujú vysoký podiel rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny, ktorá prospieva tráveniu a pomáha pri detoxikácii organizmu.

Rozmixovaná šupka podporuje:

zdravé trávenie,

zníženie nadúvania,

lepšie vylučovanie toxínov z tela.

Tip: Pridajte kúsok rozmixovanej šupky do ranného smoothie alebo ovsených vločiek – zlepší to nielen chuť, ale aj funkciu čriev.

3. Skvelá pre pokožku a vlasy

 

 

V mandarínkovej šupke sa nachádza d-limonén, prírodná zlúčenina, ktorá má protizápalové a antibakteriálne účinky.
Rozmixované šupky možno využiť aj ako masku alebo peeling:

zmiešajte 1 PL rozmixovanej šupky s 1 PL medu a 1 ČL olivového oleja,

-naneste na pleť na 10 minút,

-opláchnite vlažnou vodou.

Pleť bude rozjasnená, svieža a hladšia.

4. Využitie v kuchyni

 

 

Rozmixovaná mandarínková šupka sa dá použiť ako aromatická prísada do mnohých receptov.

Pridajte ju do smoothie, koláčov, granoly alebo domácej čokoládovej nátierky,

-použite ju ako marinádu pre hydinu alebo ryby,

-zamiešajte ju do domáceho jogurtu s medom a orechmi.

Má jemne horkastú, citrusovú chuť, ktorá jedlám dodá sviežosť a prehĺbi ich arómu.

5. Prírodný čistič a osviežovač vzduchu

 

 

Rozmixované mandarínkové šupky sa dajú využiť aj mimo kuchyne:

Zalejte ich octom a nechajte lúhovať – vznikne prírodný čistiaci prostriedok s krásnou vôňou.

Vysušené a rozmixované šupky možno nasypať do textilného vrecúška – získate prírodný osviežovač vzduchu alebo šatníka.

Na čo si dať pozor

Používajte iba bio alebo chemicky neošetrené mandarínky. Bežné plody môžu byť ošetrené voskom a pesticídmi, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu.

Šupky pred použitím dôkladne umyte teplou vodou a sódou bikarbónou alebo octom.

Konzumujte len malé množstvo denne (asi ½ čajovej lyžičky rozmixovanej šupky), pretože vo väčšom množstve môžu mať horkastú chuť a dráždiť žalúdok.

Rýchly recept: Mandarínkové detox smoothie

 

 

Ingrediencie:

2 mandarínky (olúpané)

½ ČL rozmixovanej mandarínkovej šupky

1 banán

150 ml vody alebo rastlinného mlieka

1 ČL medu alebo javorového sirupu

Postup:

Všetko spolu rozmixujte do hladka. Nápoj má sviežu, jemne horkastú chuť, podporuje trávenie a dodá energiu.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie