Baza čierna je obľúbený európsky ker, ktorý je známy svojimi vlastnosťami.
Má pozitívne účinky pre zdravie a je skvelý na prevenciu sezónnych infekcií, čo je v jesennom a zimnom období mimoriadne dôležité.
Objavte úžasné vlastnosti čiernej bazy a jej využitie!
Portál deccoria prezradil viac o tomto užitočnom kríku, ktorého kvety a plody sú hotovým pokladom.
Baza – charakteristika
V prírodných podmienkach môže tento ker dosiahnuť výšku až 10 m, v záhrade je to zvyčajne od 2 do 4 m.
Hlavné výhonky kríka sú silne vzpriamené, zatiaľ čo bočné sa klenú smerom von.Mladé vetvy majú zelenú farbu, pričom čím sú staršie, tým sú sivšie a popraskanejšie.
Stred konárov je biely a mierne špongiovitý. Z výhonkov vyrastajú listy s ostro zúbkovanými okrajmi. Zvrchu sú tmavozelené a zo spodnej strany svetlozelené.
Intenzívne voňajúce kvety sú malé, krémové a rastú v zhlukoch nazývaných dáždniky. Objavujú sa v máji.
Čo sa ukrýva v plodoch bazy?
Plody bazy veľmi liečivé, avšak pred konzumáciu sa vždy musia tepelne upraviť.
Plody bazy sú nabité vitamínmi C, A a B.
Organizmus zásobia izoflavonoidmi, čo sú prirodzené antioxidanty a resveratrolom.
Ten zasa bráni ukladaniu tukov v cievach, zlepšuje ich pružnosť a priechodnosť.
Obsahujú farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky.
Bazové plody obsahujú tiež antokyanín – antioxidant, ktorý zabíja vírusy.
Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi
Antivírusové, antibakteriálne účinky
Antiseptické a detoxikačné účinky
Mierne antibiotické účinky
Podporuje potenie (chrípka…)
Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt
Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu
Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha
Udržiava zdravé dýchacie cesty
Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny
Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde
Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty
Uvoľňuje z tela kyselinu močovú
Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…)
Upokojuje nervový systém
Eliminuje stres
Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho)
Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia)
Dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože
Baza čierna je účinnou bylinou, ktorá dokáže “spraviť” mnohé zdravotné problémy, pozrite sa na to a snáď pomôže aj Vám.
Úžitočné kvety aj bobule
Na jar sa zbierajú jeho kvety, na jeseň sa potom zbierajú plody. Kvety obsahujú užitočné silice, triesloviny, glykozidy, organické kyseliny a vitamín C.
Kvet bazy čiernej je potopudný aj močopudný, nálev z kvetov sa používa vnútorne pri prechladnutí a pri horúčkovitých ochoreniach dýchacích ciest, na tíšenie kŕčov tráviaceho traktu a pri nadúvaní.
Plody obsahujú cukry, kyselinu jablkovú, triesloviny, pektín, vitamíny C a A, skupinu vitamínov B a kyselinu pantoténovú.
Vo farmácii sa používajú hlavne kvety ako súčasť čajov proti prechladntiu. Baza čierna pomáha aj pri migrénach a ischiatických zápaloch.
Na bolesti kolena pomôže bazový list
Bazový list môže prekvapivo pomáhať pri bolestiach kolena, kde pomôže aj „vytiahnuť vodu z kolena“.
Čerstvé listy sa rozdrvia, pomelú alebo naklepú, až pustia šťavu, chorý kĺb sa nimi obloží, preloží sa kúskom plátna a obviaže sa.
Na zábal stačí asi jedna hodina.
Na liečenie nachladnutia
Baza má jednoznačne liečebné účinky, predovšetkým protizápalové.
Využíva sa hlavne pri prechladnutiach, na vredy, popáleniny a rezné rany a jej spracovanie je veľmi rôznorodé.
Bazová šťava a plody, ale aj čaj z kôry a kvetov sú osvedčené domáce lieky proti nachladnutiu.
Plody obsahujú vitamín C, B a ovocné kyseliny, éterické oleje, ktoré sa nachádzajú aj v kvetoch, flavonoidy, a predovšetkým atokyán, ktorý dodáva farbu kvetom aj plodom.
Pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením škodlivých voľných radikálov, spomaľuje proces starnutia buniek.
Plody bazy sú mierne jedovaté, práve preto by sa nemali konzumovať surové.
Recept na klasický bazový sirup
Ingrediencie:
20 bazových kvetov
1 l vody
800 g kryštálového cukru (alebo iného sladidla)
šťavu z 1 citróna
Príprava:
Namočte 20 čerstvých kvetov bazy do 1 litra studenej vody.
Nechajte 24 hodín odležať na chladnom mieste, nie však v chladničke.
Preceďte, pridajte 800 gramov cukru, citrónovú šťavu a opäť nechajte 24 hodín odstáť.
Občas premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
Preceďte cez dvojitú gázu a nalejte do fliaš.
Táto šťava sa pije zriedená vodou, na prípravu šťavy môžete použiť aj minerálnu sýtenú vodu.
Bazový med:
40 ks kvet bazy (priemer jedného kvetu cca 12 cm)
1 l voda
3 ks citrón
1 kg kryštálový cukor
Postup:
Nazbierané kvety očistíme od nečistôt a hmyzu (kvety je najlepšie zbierať niekde na opustenom mieste, kde nejazdia autá).
Odstránime veľké stonky a vložíme ich do hrnca.
(Ak máme menšie kvety, použijeme viac než 40 ks.)
Zalejeme vodou.
Pridáme citrónovú šťavu z troch citrónov.
Varíme na miernom ohni cca 10 minút.
Po 10 minútach odstavíme a necháme cez noc odstáť.
Druhý deň kvety vytlačíme rukami.
Precedíme.
Pridáme kryštálový cukor.
Varíme na miernom ohni aspoň hodinu a pol.
Prípadne, ak chcete mať med tuhší, varíme dlhšie.
Z uvedenej dávky naplníte 2-3 700 ml poháre – závisí od hustoty medu.
Bazová limonáda
Potrebujeme:
cca 8 ks kvety bazovy
1 ks citrón
1 ks pomaranč
2 PL med
cca 3 litre vody
Voliteľné: mäta, medovka, tymián
Postup:
V slnečný deň si v záhradke alebo na inom čistom mieste vyberieme krásne rozkvitnutý ker bazy čiernej.
Odstrihneme si približne 8 väčších kvetov.
Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.
Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.
Citrón a pomaranč bez chemického ošetrenia kôry dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze.
Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu.
Ja mám od suseda, takže medík je vlastne aj z mojich kvietkov.
Pohár doplníme vodou, ideálne pramenitou alebo aspoň filtrovanou.
Prikryjeme niečím priedušným, aby obsah mohol dýchať, postavíme na slnečné miesto a necháme celý deň nabíjať slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín).
Poznámka:
Na plnom slnku stačí aj 6 – 8 hodín, nič netreba preháňať.
Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.
Uchovávame v chladničke a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín.
Recept na Kozmatice podľa babičky
Potrebujeme:
kvety bazy čiernej
¼ litra mlieka
2 vajcia
štipka soli
cca 120 g hladkej múky
na vyprážanie:
olej
bravčová masť
príloha:
zemiaky
čerstvá zelenina
chebík
Postup:
Kvety očistite, oklepte a nechajte ich rozložené niekde ležať, aby z nich vyliezol drobný hmyz a chrobáky.
Z mlieka, vajíčok, múky a štipky soli pripravte cestíčko, ktoré by sa konzistenciou malo podobať tomu palacinky.
Príliš riedke cestíčko by z kvetov stekalo e nepokrylo by ich dôkladne, veľmi husté by zase po usmažení bolo tuhé a gumové.
Správnu konzistenciu spoznáte tak, že musia od šľahacej metly odkvapkávať ako kvapkanie do polievky.
Čisté a suché kvety dôkladne namočte do cestíčka.
Namáčajte tak, aby ním boli celé pokryté. držte ich pri tom za dlhú stopku.
Môžete si pripraviť aj klasickú verziu v trojobale:
Oprané kvety bazy čiernej obalíte v hladkej múke, osolenom rozmiešanom vajci a v strúhanke.
Na panvici zahrajme olej.
Potom osmažíme.
Smažíme z oboch strán dozlatista.
Podávame napríklad s varenými zemiakmi, alebo inou prílohou podľa chuti.