Vedci už roky intenzívne analyzujú účinky červenej repy pre ľudské zdravie.
Dokonca, ide podľa nich o jeden z najvýznamnejších zdrojov antioxidantov, ktorý dopestujeme v našich zemepisných šírkach Červená repa pomáha pri chudnutí, ale má aj významný účinok ako prevencia vzniku rakoviny.
Červenú repu a výťažky z nej obsahujú mnohé produkty, ktoré kupujeme za nemalé peniaze v lekárni.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Najlepšie je však dopriať si ju tak, ako sa vyskytuje bežne v prírode – v podobe zeleniny z našich polí.
Jej účinky na naše zdravie za to rozhodne stoja. Poradíme, čo s ňou treba urobiť, aby bola najzdravšia.
Zlepšuje zrak
Mnohé štúdie skúmali látky, ktoré obsahuje koreň červenej repy a prišli k zisteniu, že posilňuje zdravie oka a zlepšuje zrak aj v zrelom veku.
Možno ste sa aj sami stretli s tým, že váš očný lekár túto potravinu pre zdravie očí odporučil.
Jedzte červenú repu tak často, ako sa dá – toto všetko dokáže:
detoxikuje organizmus a pôsobí ako silný antioxidant,
zabraňuje zápche a vysoký obsah vlákniny prospieva zdraviu čriev,
znižuje hladinu škodlivého cholesterolu,
pomáha pri chudnutí, dodáva energiu a zrýchľuje trávenie aj metabolizmus,
obsahuje látku betaín, ktorá reguluje metabolizmus tukov, čistí pečene a pomáha tiež znižovať krvný tlak,
dôležitá v tehotenstve – obsahuje kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre správny vývoj plodu,
lieči aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,
pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,
analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,
bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.
Nie je jedno, ako a kedy ju jete!
Nie je prekvapením, že cvikla má naviac liečivých látok na jeseň, teda krátko potom, ako sa vyberie z pôdy.
Aj potom je však veľmi prínosná pre naše zdravie a to hlavne počas zimných mesiacov.
Stále platí, že najzdravšia je cvikla surová – preto sú šťavy a šaláty z nej považované za najzdravšie.
Podľa odborníkov na výživu a tiež lekárov je však cvikla veľmi liečivá aj po tepelnej úprave.
Neplatí totiž, že teplo v nej zabije všetko dobré, musíte však vedieť, ako ju upraviť. Živiny je však potrebné uchovať správnou prípravou.
Platí, že najviac z cvikly vyťažíte, ak ju uvaríte celú v šupke v tlakovom hrnci, alebo upečiete v alobale.
Ak ju ošúpete pred tepelnou úpravou, prípadne pečiete bez ochrannej vrstvy alobalu, prichádzate o množstvo cenných živín.
Nie je však pravdou, že cvikla v boršči, zaváraná, ošúpaná a uvarená ako zemiaky, či pečená bez alobalu nemá žiadne živiny.
Aj tá je zdravá a prospešná pre telo, avšak mení sa pomer živín v nej.