Kuracie srdcia sú lacné a bohaté na cenné živiny.
Napriek vysokému obsahu železa a nízkemu počtu kalórií, nie sú v kuchyni príliš obľúbené.
Poradíme vám, ako ich zaradiť do jedálnička tak, aby boli chutné.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál smakosze radí, prečo sa oplatí jesť kuracie srdce?
V ľudskej strave nesmú chýbať produkty, ktoré dodajú prvky potrebné pre správne fungovanie.
Jedným z nich je železo, ktoré podporuje správne fungovanie imunitného a nervového systému a je zodpovedné za správny transport kyslíka v tele.
Kuracie srdiečka v 100 g obsahujú až 6 mg tohto prvku.
Sú tiež skvelým zdrojom fosforu (177 mg) a draslíka (176 mg).
Spomínaná porcia obsahuje aj horčík (15 mg), vápnik (12 mg) a zinok (6,6 mg).
Kuracie srdiečka obsahujú cenné vitamíny a bielkoviny.
V týchto drobkoch nájdeme najmä vitamíny skupiny B, z ktorých najviac bude vitamínov B3 (4,88 mg) a B5 (2,56 mg).
Nájdeme tam aj kyselinu askorbovú, teda vitamín C (3,28 mg).
Kuracie srdcia tiež obsahujú 16 g bielkovín v každých 100 g výrobku a len 9,33 g tuku.
A čo viac, len 2,66 g sú nezdravé nasýtené tuky.
Cholesterol tu nájdete len 136 mg.
Podstatné bude aj to, že konzumáciou spomínanej porcie si zabezpečíme len 153 kcal.
Ako zaradiť kuracie srdcia do svojho jedálnička?
Najjednoduchší spôsob, ako podávať tieto droby, je variť ich s koreňovou zeleninou, ako je mrkva alebo petržlen.
Ich chuť dokonale zvýrazní opražená cibuľka.
Ak nepotrebujete zhadzovať kilá, môžete si dopriať aj výdatnejšie jedlo, napríklad podľa receptu nižšie.
Recept na vynikajúce srdiečka na smotane
Potrebujeme:
500 g kuracích srdiečok
50 g masla
300 ml šľahačkovej smotany
1 cibuľu
soľ
čierne mleté korenie
mletú červenú papriku
mletú rascu
knedľu ako prílohu
Postup:
Cibuľu si očistíme a pokrájame na malé kúsky.
Maslo si dáme rozpustiť na panvicu a orestujeme na ňom cibuľu.
Po chvíľke pridáme očistené srdiečka a krátko opečieme.
Okoreníme čiernym korením a necháme srdiečka, aby sa zatiahli.
Keď sa tak stane, uvidíte to, lebo zblednú.
Následne ich podlejeme trochou vody a necháme podusiť, kým srdiečka nezmäknú.
Asi po 15 minútach si môžete všimnúť, že sa väčšia časť vody odparila.
Keď sú srdiečka mäkké, osolíme ich a posypeme mletou paprikou.
Dobre premiešame, podlejeme 2/3 šľahačkovej smotany a z 1/3 si pripravíme zátrepku s trochou hladkej múky.
Premiešame a keď je jedlo hotové, môžete ho odstaviť.
Podávame s parenou knedľou.
Dobrú chuť!