Tento recept na makové rožteky „Makovky“ je jednoduchý na prípravu a ulahodí každému.
Rožteky sú totižto krásne nadýchané a jemné, dokonca vydržia ako čerstvé aj na druhý deň.
Ideálne sviatočné raňajky, môžete si ich dať s domácim džemom, alebo len tak.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Autorkou vynikajúceho receptu je pani Jana J.
Potrebujeme:
500g hladkej múky
250ml teplého mlieka
1 kocka droždia (alebo 1 bal. sušené)
1 vajce
80 g cukru
1 vanilkový cukor
štipka soli
citrónová kôra
100g masla – alebo 60 g masla a 40 g masti
1/2 prášku do pečiva
troška rumu.(malý štamperlík)
Ďalej:
mak
vajce na potretie
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások:
V miske zmiešame teplé mlieko, cukor a lyžicu múky.
Necháme vzísť kvások.
Kvások následne pridáme k ostatným ingredienciám.
V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, vajce, zvyšné mlieko, zmäknuté maslo, zvyšný cukor a kvások.
Pridáme aj rum a citrónovú kôru.
Vypracujeme cesto.
Necháme kysnúť tak 2x po 45 minút.
Vždy po 45 minútach premiešame.
Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme a rozdelíme na jednotlivé časti.
Vytvarujeme rožky.
A na plechu necháme v teple po utierkou ešte 30 minút nakysnúť.
Potom potrieme vajíčkom.
Posypeme makom a pečieme na 180 stupňov do zlatista.
Sú naozaj veľmi dobré.
Prajeme vám dobrä chuť! :-)