Ďalšiu príležitosť budete mať až o rok.
Natrhajte si zásobu medvedieho cesnaku.
Môžete si z neho pripraviť fantastický liečivý sirup, ktorý vám bude slúžiť počas celého roku.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Čo všetko dokáže medvedí cesnak s vašim telom?
• Prečisťuje tráviaci systém
• Prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie
• Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca.
• Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
• Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.
• Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti
Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým
• Podporuje pamäť
• Znižuje krvný tlak
• Pôsobí pri nespavosti
• Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach
• Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze
. Má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám
• Podporuje hojenie otvorených rán
• Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
• Znižuje bolesť spôsobenú zápalom
• Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje.
Sto rokov starý recept na sirup z medvedieho cesnaku: Recept bylinkárky
Tento sirup pochádza zo starého bylinkárskeho receptu a na jeho prípravu potrebujete len cukor a medvedí cesnak.
Sirup vám vydrží celý rok a užíva sa preventívne aj proti chorobám aj ako úľava pri astme.
Pomáha pri respiračnách ťažkostiach, viróza, prechladnutí, infekciách v ústnej dutine, angíne a tiež je výborný na zmiernenie príznakov akými sú bolesť hlavy, či zvýšená teplota pri chorobe.
Potrebujeme:
košík medvedieho cesnaku
kryštálový cukor
pohár na zaváranie
Postup:
Listy medvedieho cesnaku umyjeme.
Necháme ich vykúpať sa v lavóri napustenom čistou vodou a postupne ručne čistíme a oplachujeme.
Odkvapkané listy postupne vkladáme do čistých pohárov na zaváranie.
Vkladáme tak, že postupne vrstvíme listy a cukor – najprv cukor, potom vrstva listov, cukor, medvedí cesnak, cukor, medvedí cesnak … odporúča sa, aby prvá a posledná vrstva bola cukor.
Každú vrstvu listov poriadne potlačíme varechou, aby sa do poháru vmestilo čo najviac a tak bol sirup čo najkoncentrovanejší a najkvalitnejší.
Medvedí cesnak tak začne púšťať aj viac šťavy.
Fľaše zatvoríme a na dva mesiace odložím na tmavé a chladné miesto.
Po dvoch mesiacoch fľaše vyberieme a celú masu listov, ktoré medzitým pustili dostatok šťavy, vyžmýkam zo všetkých síl.
Sirup cez sitko nalejem do hrnca a varíme 3 minúty.