Zabudnuté plody z babičkinej záhrady, ktoré sú charakteriské svojou jedinečnou chuťou aj úžasným vplyvom na zdravie.
Schválne, spoznávate toto ovocie?
Dulový sirup je veľmi chutný a zdravý.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tento sirup s vysokým obsahom vitamínu C pomáha posilňovať imunitu a liečiť prechladnutie.
Odporúča sa najmä v chladnom období a vďak portálu batranete a pripravte si 8 téglikov (900 ml) blahodarného dulového sirupu.
Dula
Toto ovocie, ktoré bolo kedysi bežné ako jablká a hrušky, dnes mnohí ani nepoznajú.
Naše babičky ju pridávali do kapusty, robili z nej džem a našli jej aj iné využitie.
Dnes je však považovaná už skôr za netradičné ovocie, hoci niektorí záhradkári ho stále ešte pestujú.
Jej pestovanie je pomerne nenáročné a mladé stromčeky začínajú rýchlo rodiť.
Plody majú hruškovitý, alebo jablkovitý tvar, sú žlté a krásne voňajú.
Avšak sú veľmi tvrdé a trpké, čiže za surova sú prakticky nejedlé.
Vďaka ich neobyčajnej vôni ich naše babičky zvykli dávať do skríň ako odpudzovač molí a prírodný deodorant, alebo na skriňu, aby rozvoňali izbu.
Okrem toho sa im pripisujú aj mnohé liečivé účinky.
Pri podpornej liečbe na rôzne zdravotné ťažkosti využijete celé plody, semená, listy, i vetvičky.
Najvýznamnejšie zdravotné výhody tohoto ovocia
-Pomáha pri reume
-Podporuje funkciu čriev
-Prečisťuje hrubé črevo
-Pomáha pri hnačkách a plynatosti
-Podporuje obranyschopnosť
-Znižuje vysoký cholesterol v krvi
-Pomáha proti kašľu (odhlieňuje)
Hoci si na plodoch duly v surovom stave veľmi nepochutíte, používali sa pri liečbe anémie spôsobenej nedostatkom železa a tiež na zníženie vysokej teploty.
Dula je skvelým zdrojom vitamínu C a obsahuje tiež ďalšie prospešné látky ako draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok.
Šťava z dozretých plodov má antiseptické účinky a odporúča sa astmatikom, ako aj pri liečbe ochorení dýchacích ciest.
Vďaka diuretickým vlastnostiam je účinná aj pri liečbe zápalu močového mechúra.
Blahodarný sirup z duly
Potrebujete len 2 ingrediencie:
4 kg zrelých dulí
4 kg cukru
Postup:
Dule si umyjeme a nakrájame na 4 časti.
Vnútro odstránime a potom všetky časti nakrájame na malé kúsky.
Pripravíme si zaváraninové poháre, ktoré sterilizujeme a osušíme.
Kúsky dule rozložímee do pohárov a na vrch nasypeme cukor.
Potrasieme pohármi tak, aby sa cukor dostal na dno.
Poháre s dulami necháme stáť v uzavretých pohároch asi 2-3 dni.
Počas tejto doby ovocie pustí šťavu.
Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil.
Po 2-3 dňoch pustia dule toľko šťavy, že nádoby budú plné.
Potom uložíme poháre s dulovým sirupom do chladničky.
Dulový sirup si môžete pridať do pohára vody alebo do šálky čaju.
Dodáva mu obzvlášť dobrú chuť.
Ďalšie účinky
Šťava
Stabilizuje psychický stav a zlepšuje náladu.
Využíva sa ako prírodný kozmetický prípravok na redukciu pieh a čistenie mastnej pleti.
Zohriata šťava sa používa ako obklad pri trhlinách konečníka.
Odvar a tinktúra
- Na zastavenie krvácania z rôznych príčin sa odporúča piť 3-krát denne odvar zo semien duly, alebo čaj z narezaného plodu duly.
- Pri cukrovke a na zníženie hladiny cukru v krvi treba 3-krát denne užívať 2 polievkové lyžice výluhu z rozdrvených vetvičiek a listov duly.
- Pri vysokom krvnom tlaku sa užíva tinktúra 20 kvapiek 2-krát denne z čerstvých listov duly.
- Pri gastritíde, zápche, aj ako vykašliavací prostriedok je možné užívať tento účinný odvar: 10 g semien duly zalejeme pohárom teplej vody a 5 minút miešame (celé semená, nie drvené!). Jednu lyžicu scedeného slizkého výluhu treba užívať 4-krát denne pol hodinu po jedle.
- Pri podráždení pokožky a na popáleniny treba tiež aplikovať tento slizký výluh.
- Na posilnenie vlasov a krytie šedín použite odvar z čerstvých listov.
- Na upokojenie žalúdka a tráviace ťažkosti vám pomôžu tepelne upravené plody, ktoré majú jemne laxatívne účinky.
Džem a iné pochutiny z duly
Vďaka významnému obsahu pektínu sa pridávajú aj do rôznych džemov.
Vytvoria tú správnu konzistenciu a tiež dodajú príjemnú arómu.
Využívajú sa tiež na výrobu želé, kompótov a obľúbená je aj pochúťka tzv. dulový syr.
Recept na dulový džem
Potrebujeme:
2 kg očistenej duly
2 dl vody
1,4 kg kryštálového cukru
Postup:
Dulu si očistíme a zbavíme jadrovníka.
Nakrájame, zalejeme 2 dl vody a varíme, kým sa ovocie nerozvarí.
Prisypeme cukor a varíme, kým sa všetok cukor nerozpustí.
Rozmixujeme, v prípade potreby necháme odpariť prebytočnú tekutinu a naplníme do čistých zaváraninových pohárov.
Ešte horúce uzavrieme viečkom a otočíme hore dnom.
Necháme úplne vychladnúť, najlepšie cez noc a uložíme na chladné, tmavé miesto.
Dobrú chuť a veľa zdravia!