Keď si počas septembra urobíte výlet do prírody a nájdete čisté miesto, na ktorom rastie baza, určite si natrhajte tieto zrelé tmavofialové plody.
Sú plné živín, vitamínov a liečivých látok, ktoré vaše telo potrebuje.
Čo sa ukrýva v plodoch bazy?
Podľa stránky healthline sú plody bazy veľmi liečivé, avšak pred konzumáciu sa vždy musia tepelne upraviť.
Plody bazy sú nabité vitamínmi C, A a B.
Organizmus zásobia izoflavonoidmi, čo sú prirodzené antioxidanty a resveratrolom.
Ten zasa bráni ukladaniu tukov v cievach, zlepšuje ich pružnosť a priechodnosť.
Obsahujú farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky.
Bazové plody obsahujú tiež antokyanín – antioxidant, ktorý zabíja vírusy.
Plody bazy majú liečivé účinky pri nespavosti.
Tiež pomáhajú regulovať stolicu a zmierňujú kŕče v bruchu.
Zmierňujú bolesti brucha.
Zlepšujú cirkuláciu krvi, prečisťujú ju.
Bojujú proti rôznym druhom chrípky.
Pomáha proti zvýšenej teplote.
Zmierňujú kašeľ.
Zmierňujú bolesti pri reume.
Významne posilňuje imunitný systém a to využijete práve v období jesene a zimy.
Okrem toho je známe, že bazové plody sú silným bojovníkom proti artritíde a zápalom v tele.
Liečivý sirup na posilnenie imunity, pri chrípke a teplote
Pani Evka, ktorá nám tento recept poslala na silu bazového sirupu nedá dopustiť.
Je najsilnejší pri prvých príznakoch respiračných chorôb, pomáha pri liečbe chrípky a zápale priedušiek.
Podľa skúseností pani Evky, keď ho nasadíte pri prechladnutí včas, do 3 dní ste ako rybička.
Potrebujeme:
1 kg plody bazy čiernej
1 kg cukor
1 l voda
20 g kyselina citrónová
2 ks klinčeky
trochu rum (voliteľné)
škorica
Postup:
Bobuľky umyjeme a oddelíme od stoniek.
Preložíme do hrnca spolu s vodou.
Necháme povariť 5 minút, potom pridáme cukor a ostatné prísady /klinčeky, škoricu/.
Stiahneme z ohňa, necháme všetko rozpustiť, scedíme a potom ešte cca 20 minút povaríme.
Teraz pridáme kyselinu citrónovú (konzervuje), nalejeme do horúcich, vysterilizovaných fliaš, zavrieme a dáme do vyhriatej trúby na 150°C
Bazový likér – za lyžicu pri chorobe, za štamperlík na dobrý život
Bazový likér náš dedko považoval za liek na všetky choroby a dával si vždy večer pred spaním.
Jeho ďalšou obrovskou výhodou je však fakt, že je strašne dobrý.
Odporúčam po lyžičke pri chorobách, je to lepší liek ako sirupy proti kašľu – samozrejme pre dospelákov!
Plody sa nesmú jesť surové.
Potrebujeme:
2 litre očistených bazových plodov
1 liter vody
1 kg kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
5 lyžíc silnej čiernej kávy (nemusí byť)
1/2 litra umu (rumu) alebo vodky (40%)
Postup:
Bazu varíme s vodou 15 min.
Potom scedíme cez husté sitko a plody trochu poroztláčame, ale nepasírujeme.
Do vzniknutej šťavy pridáme cukor a opäť chvíľu povaríme.
Opäť pridáme vanilkový cukor a zasa varíme 3 – 5 minút.
Nakoniec pridáme uvarenú čiernu kávu a zasa necháme prejsť varom.
Uvarený sirup odstavíme a nechajte vychladnúť.
Do vychladnutého vlejeme rum, premiešame a prelejeme do pripravených fliaš.
My skladujeme v chladnej komore.
Výborný džem
Potrebujeme:
1 kg zrelých plodov bazy čiernej
300 g trstinového cukru
1 želírovací prírpavok do džemu (dá sa nahradiť chia semienkami cca 30 g)
Postup:
Ak chcete zo zmesi odstrániť zrniečka, preceďte ju cez gázu alebo prepasírujte cez sitko.
Spolu s cukrom dáme variť na plameň a necháme prevariť 30 minút.
Pridáme aj želírovací prípravok podľa návodu na obale.
Zmes vlejeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme desať až pätnásť minút – stačí len aby chytilo viečko.
Niektorí dávajú do sterilizovaných pohárov horúcu zmes a už viac nesterilizujú, ak však chce mať istotu, sterilizácia sa odporúča.
To je všetko – dávku na celý rok máte pripravenú!