Breza je elegantný strom, ktorý je nielen ozdobou lesa, lúk, či záhrad, ale je užitočná aj v ľudovom liečiteľstve. Využívajú sa najmä jej mladé jarné listy a púčiky, ale aj kôra, či miazga.
Prospieva zdraviu obličiek, močových ciest, kĺbov, kostí, vlasov a pokožky, podporuje chudnutie a pomáha prečistiť organizmus.
Vďaka portálu living vám v tomto článku poradíme, ako brezu zbierať, sušiť a skladovať, aj ako si pripraviť detoxikačný, či diuretický čaj, domácu tinktúru alebo brezový elixír pre krásne a zdravé vlasy.
Breza je dobre známy obľúbený strom, ktorý má rád vlhkejšie prostredie a najčastejšie ju nájdete v zmiešaných listnatých lesoch, na lúkach a blízko potokov, či rybníkov.
Listy brezy obsahujú triesloviny, organické kyseliny, zinok, karotén, aj vitamín C.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Púčiky naviac obsahujú široké spektrum enzýmov, aj ďalších liečivých látok, kôra zase biely pigment betulín, ktorý je známy ako antiseptikum.
Breza má predovšetkým antibakteriálne, diuretické, protizápalové a analgetické účinky.
Breza má významné močopudné účinky a býva súčasťou čajových urologických zmesí, pretože zvýšené vylučovanie nie je sprevádzané prílišným dráždením a záťažou ľadvín.
Je vhodná na čistenie a odvodnenie organizmu, pri ochoreniach ľadvín a zápaloch močových ciest.
Pomáha pri artérioskleróze, zápaloch kostí a osteoporóze.
Breza je osvedčeným pomocníkom liečby väčšiny kĺbových ochorení, dokáže telo zbaviť škodlivých usadenín a zmierňuje opuchy kĺbov.
Využíva sa pri redukčných diétach, pretože stimuluje funkcie pečene a činnosť pankreasu a tým pripraví telo k odbúravaniu tukových zásob.
Detoxikácia organizmu pomocou brezy má tiež priaznivý vplyv na celulitídu a pomáha pri rôznych kožných ochoreniach.
Pri vonkajšom použití breza čistí, dezinfikuje a hojí drobné poranenia, lieči vyrážky a ekzémy.
Prospieva vlasovej pokožke, zabraňuje tvorbe lupín, znižuje mastnotu a zároveň podporuje rast vlasov, ich pružnosť a lesk.
Breza pomáha čistiť pleť, uvoľňuje póry a podporuje regeneráciu pokožky.
Brezové listy
Najčastejšie sa zbierajú mladé listy, najlepšie na jar ešte pred rozkvetom (breza kvitne v apríli a máji) alebo počas kvitnutia, pretože potom postupne strácajú liečivé látky.
Listy zbierame jednoducho trhnutím proti smeru rastu priamo z vetvičiek.
Sušíme ich vo vzdušnej a suchej miestnosti a treba ich rozprestrieť v tenkej vrstve, občas ich obrátime.
Správne usušené listy si zachovajú farbu, majú mierne horkú chuť a príjemnú brezovú vôňu.
Skladujeme ju v tmavej miestnosti v uzatvárateľnej a dobre tesniacej nádobe.
Jarný brezový čaj z čerstvých listov
Potrebujeme:
1 PL čerstvých brezových listov
250 ml vriacej vody
Postup:
Brezové listy zalejeme vodou a necháme 10 – 15 minút vylúhovať. Scedíme.
Užívanie:
Brezový čaj má diuretické a dezinfekčné účinky. Pije sa vlažný 3-krát denne po jedle.
Pomáha pri ťažkostiach s močovými cestami a obličkami, pri dne a reume. Brezový čaj je tiež vhodný ako jarná detoxikačná kúra – 3 týždne pijeme šálku čaju 3-krát denne.
Brezový obklad proti bolesti kĺbov
Mladé čerstvé brezové lístky a púčiky pomôžu skoncovať s bolesťami kĺbov – priložíme ich podrvené na bolestivé miesto, obalíme potravinárskou fóliou a zaviažeme šatkou alebo šálom. Najlepšie je nechať obklad pôsobiť cez noc.
Brezový elixír na vlasy
Potrebujeme:
4 diely sušených brezových listov
2 diely sušenej žihľavy
1 diel sušených púčikov
jablčný ocot podľa potreby
Postup:
Všetky zložky zmiešame, zalejeme jablčným octom tak, aby boli ponorené približne 1 cm. Necháme 2 – 3 týždne macerovať v chlade a potom scedíme.
Užívanie:
Pred použitím zriedime vodou v pomere 1:1 a po umytí vlasov vmasírujeme do pokožky hlavy. Elixír obmedzuje tvorbu lupín a mastenie vlasov, zlepšuje ich pružnosť a lesk.
Brezové púčiky
Špicaté, lesklé a lepkavé púčiky zbierame na jar v apríli alebo máji, podľa počasia.
Sušíme ich v dobre vetranej miestnosti rozložené na papieri v tieni pri teplote do 30 °C. Často ich obraciame, aby sa prevzdušnili.
Usušené púčiky skladujeme v tmavých nádobách, môžeme ich rozomlieť alebo rozdrviť.
Majú príjemnú vôňu a štipľavú chuť.
Najčastejšie sa z púčikov pripravuje tinktúra.
Domáca tinktúra z púčikov brezy
Potrebujeme:
50 g podrvených čerstvých brezových púčikov
500 ml vodky
Postup:
Brezové púčiky vložíme do tmavej nádoby a zalejeme ich alkoholom. Uzavrieme a necháme macerovať najmenej 4 týždne pri izbovej teplote.
Každý deň ich pretrepeme a potom scedíme cez kávový filter alebo gázu. Uchovávame v tmavých fľaštičkách na chladnom a tmavom mieste.
Užívanie:
Brezovú tinktúru z púčikov užívame pri detoxikácii organizmu a pri redukčnej diéte 3-krát denne 15 až 20 kvapiek v pohári čistej vody.
Brezová voda
Brezová miazga tzv. brezová voda obsahuje najviac živín ešte pred rašením lístkov.
Kmeň brezy sa nareže, navŕta a priviažu sa k nemu nádoby na zachytávanie vytekajúcej miazgy.
Avšak pozor, brezová miazga zabezpečuje stromom prísun živín a keď sa stromu odoberie príliš mnoho, môže uhynúť.
Navyše, na zber miazgy mimo vášho pozemku sa môže vyžadovať povolenie.