Liečivá sila ihličnanov je spôsobená bohatým obsahom éterických olejov, trieslovín a vitamínov. Extrakty z jedle sa používajú pri mnohých ochoreniach a sú súčasťou kozmetiky a parfumov.
Majú antibiotické, analgetické, antiseptické, protizápalové a sťahujúce účinky a v ľudovom liečiteľstve sa používajú na liečbu bolesti všetkých kĺbov, na bolesti svalov alebo na kŕče.
Vďaka našej čitateľke Paulínke V. sme sa dostali k tomuto receptu na domáci sirup, ktorý je fantastický na dýchacie ťažkosti a kašeľ.
Tento liek jej pred rokmi rokmi poradil jej dedko.
Jedľový sirup je ten najlepší doktor na respiračné choroby.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na liečivé účely sa používajú mladé púčiky, ktoré sa objavujú na jar v hornej časti konárov. Používajú sa tiež bočné výhonky, ktoré sa dajú zbierať počas celého roka.
Výťažok z týchto mladých výhonkov má dezinfekčný účinok, pomáha bojovať proti zápalom a dá sa použiť aj na výrobu masti alebo tinktúry.
Používa sa pri týchto zdravotných ťažkostiach:
– choroby hrtana, priedušnice, priedušiek
– na kašeľ, pri bronchitíde
– pri astme
– na zápal pľúc
– pri zápale pohrudnice
Parky v horských strediskách s jedľami pomáhajú nielen posilniť pľúca, ale prospievajú aj imunite.
Vdychovanie pachu éterických olejov z ihličnanov pomáha bojovať proti únave a psychickému vyčerpaniu.
Výťažok z jedle pomáha pri týchto chorobách zažívacieho traktu:
– zvracanie
– hnačka
– nadúvanie
– parazitóza
– strata chuti do jedla
– gastroenteritída
– brušná kolika
– črevné infekcie
– žlčové kamene
Pri poruchách obličiek a močových ciest:
– zápal obličiek
– infekcie obličiek
– cystitída
– zápal obličiek
Jedľový sirup
Je pripravený z čerstvých púčikov.
Potrebujeme:
1 kg čerstvých púčikov
2 litre vody
1 kg cukru + 1 liter vody
Postup:
Púčiky vložíme do hrnca s vodou a varíme asi 20 minút.
Potom necháme vychladnúť.
Cukor rozpustíme vo vode, pridáme k jedľovému odvaru a varíme ďalších 10 minút.
Potom precedíme a ešte horúce nalejeme do sterilizovaných fliaš. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Dávkovanie: Užívame 2 – 3 lyžice sirupu pred hlavnými jedlami zriedené vodou alebo čajom.
Prajeme veľa zdravia!