Väčšina receptov na domáci chlieb nie je až tak náročná na prípravu, ale skôr na čas. Chlieb treba nechať dlho kysnúť, miesiť a z toho dôvodu si cesto musíte pripraviť už deň vopred. Tento chlebík toľko času nepotrebuje a preto je jeho príprava oveľa rýchlejšia. Poďme teda hneď na to!
Potrebujeme:
3 šálky chlebovej múky, alebo hladkej múky
1/4 ČL sušeného droždia
1 ČL soli
1 a pol šálky horúcej vody (nie vriacej, mala by mať menej ako 50 stupňov)
2 PL hladkej múky na prácu s cestom
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Do misy si vložíme preosiatu múku, pridáme droždie, soľ a premiešame. Suché ingrediencie zalejeme horúcou vodou a dobre vymiešame. Nezľaknite sa, že je cesto lepkavé. Môžete doňho pridať napríklad olivy pre olivový chlieb a pod. Misu s cestom zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť aspoň 3 hodiny. Po troch hodinách cesto zdvojnásobí svoj objem, navrchu budú cestové bublinky a cesto bude vláčne a nadýchané.
Pracovnú dosku si posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Aby sa vám cesto nelepilo, posypte ho tiež trochou múky. Potom pomocou škrabky na cesto zopárkrát cesto otočíme a pomúčime. To je všetko, čo s ním treba urobiť. Do misky dáme papier na pečenie, preložíme do nej cesto a zakryjeme bavlnenou utierkou, kým sa rozohreje rúra.
Do rúry vložíme hrniec s pokrievkou (pozor, aby nemal žiadne plastové časti), v ktorom budeme neskôr piecť chleba a rúru predhrejeme na 230 stupňov. Keď je rúra predhriata, vyberieme si hrniec (nezabudnite použiť kuchynské rukavice) a vložíme doňho cesto aj s papierom na pečenie. Zakryjeme pokrievkou a vrátime do rúry. Pečieme 30 minút. Vyberieme, dáme dolu pokrievku a necháme piecť ďalších 10 – 30 minút v závislosti od toho, aký chrumkavý chceme mať chlieb.
Keď je chlieb pripravený, necháme ho chvíľku vychladnúť a nakrájame. Prajeme dobrú chuť!