Dula – ovocie, ktoré bolo kedysi bežné ako jablká a hrušky, dnes mnohí ani nepoznajú. Naše babičky ju pridávali do kapusty, robili z nej džem a našli jej aj iné využitie. Dnes je však považovaná už skôr za netradičné ovocie, hoci niektorí záhradkári ho stále ešte pestujú.
Dula je príbuzná jabloní a hrušiek, jej pestovanie je pomerne nenáročné a mladé stromčeky začínajú rýchlo rodiť. Plody majú hruškovitý, alebo jablkovitý tvar, sú žlté a krásne voňajú. Avšak sú veľmi tvrdé a trpké, čiže za surova sú prakticky nejedlé. Vďaka ich neobyčajnej vôni ich naše babičky zvykli dávať do skríň ako odpudzovač molí a prírodný deodorant, alebo na skriňu, aby rozvoňali izbu. Okrem toho sa im pripisujú aj mnohé liečivé účinky. Pri podpornej liečbe na rôzne zdravotné ťažkosti využijete celé plody, semená, listy, i vetvičky.
Najvýznamnejšie zdravotné výhody tohoto ovocia
- Pomáha pri Reume
- Podporuje funkciu čriev
- Prečisťuje hrubé črevo
- Pomáha pri hnačkách a plynatosti
- Podporuje obranyschopnosť
- Znižuje vysoký cholesterol z krvi
- Pomáha proti kašľu (odhlieňuje)
Hoci si na plodoch duly v surovom stave veľmi nepochutíte, používali sa pri liečbe anémie spôsobenej nedostatkom železa a tiež na zníženie vysokej teploty. Dula je skvelým zdrojom vitamínu C a obsahuje tiež ďalšie prospešné látky ako draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Šťava z dozretých plodov má antiseptické účinky a odporúča sa astmatikom, ako aj pri liečbe ochorení dýchacích ciest. Vďaka diuretickým vlastnostiam je účinná aj pri liečbe zápalu močového mechúra.
Ďalšie účinky
Šťava
– Stabilizuje psychický stav a zlepšuje náladu.
– Využíva sa ako prírodný kozmetický prípravok na redukciu pieh a čistenie mastnej pleti.
– Zohriata šťava sa používa ako obklad pri trhlinách konečníka.
Odvar a tinktúra
– Na zastavenie krvácania z rôznych príčin sa odporúča piť 3-krát denne odvar zo semien duly, alebo čaj z narezaného plodu duly.
– Pri cukrovke a na zníženie hladiny cukru v krvi treba 3-krát denne užívať 2 polievkové lyžice výluhu z rozdrvených vetvičiek a listov duly.
– Pri vysokom krvnom tlaku sa užíva tinktúra 20 kvapiek 2-krát denne z čerstvých listov duly.
– Pri gastritíde, zápche, aj ako vykašliavací prostriedok je možné užívať tento účinný odvar: 10 g semien duly zalejeme pohárom teplej vody a 5 minút miešame (celé semená, nie drvené!). Jednu lyžicu scedeného slizkého výluhu treba užívať 4-krát denne pol hodinu po jedle.
– Pri podráždení pokožky a na popáleniny treba tiež aplikovať tento slizký výluh.
– Na posilnenie vlasov a krytie šedín použite odvar z čerstvých listov.
– Na upokojenie žalúdka a tráviace ťažkosti vám pomôžu tepelne upravené plody, ktoré majú jemne laxatívne účinky.
Džem a iné pochutiny z duly
Vďaka významnému obsahu pektínu sa pridávajú aj do rôznych džemov. Vytvoria tú správnu konzistenciu a tiež dodajú príjemnú arómu. Využívajú sa tiež na výrobu želé, kompótov a obľúbená je aj pochúťka tzv. dulový syr.
Recept na dulový džem
Potrebujeme:
2 kg očistenej duly
2 dl vody
1,4 kg kryštálového cukru
Postup:
Dulu si očistíme a zbavíme jadrovníka. Nakrájame, zalejeme 2 dl vody a varíme, kým sa ovocie nerozvarí. Prisypeme cukor a varíme, kým sa všetok cukor nerozpustí. Rozmixujeme, v prípade potreby necháme odpariť prebytočnú tekutinu a naplníme do čistých zaváraninových pohárov. Ešte horúce uzavrieme viečkom a otočíme hore dnom. Necháme úplne vychladnúť, najlepšie cez noc a uložíme na chladné, tmavé miesto.
Ako pestovať dulu
Zdroj: www.kilocalorii.ro, biosferaklub.info