zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Žihľava má obrovskú moc a chutí lepšie ako špenát: Natrhajte si ju ešte dnes!

Žihľava je liek, ktorý je celkom zadarmo.

 

 

Rastie voľne na poliach, lúke a dokonca ju nájdeme aj len-tak pri našom dome.

Žihľava je veľmi prospešná nielen pre našu záhradu – vo forme hnojiva, výluhov či ako prísada do kompostu.

 

 

Ohromná je aj pre naše zdravie a ako uvádza YouTube kanál Lekovite Biljke, všetky jej časti sú užitočné.

Žihľavu je najlepšie zbierať, kým je mladá, najneskôr do polovice mája.

Najlepšie je zberať ju mimo frekventovaných ciest, prašných a inak znečistených oblastí.

Pri jej zbere vás môže popŕhliť, avšak toto pŕhlenie je užitočné pre ľudí s reumou, artritídou a dnou.

Vedeli to už aj naše starí rodičia.

Aké látky obsahuje?

 

 

Približne 84% žihľavy tvorí voda, 7,1% sacharidy, 5,5% bielkoviny a približne 3% tuky.

Z ďalších blahodarných látok rastlina obsahuje:

omega-3 mastné kyseliny

vápnik

draslík

železo

karotenoidy

triesloviny

serotonín

vitamíny A, B2, C a K1

luteín a iné nutrienty

Pri čom všetkom žihľava pomôže?

 

 

Protireumatické účinky pŕhľavy dvojdomej sú dlhodobo známe, zoznam jej liečivých vplyvov tu však ani zďaleka nekončí.

Je naozaj rozsiahly.

Týchto 15 účinkov by však mal poznať každý:

-pôsobí protireumaticky a pomáha pri ateroskleróze

-má protizápalové (kĺby, nervy, močové cesty a pod.) a protirakovinové účinky

-pôsobí antialergicky

-posilňuje celkový metabolizmus

-je silným antioxidantom

-normalizuje krvný tlak

-znižuje hladinu cukru v krvi a jeho vstrebávanie v črevách

-znižuje cholesterol

-stimuluje funkciu pečene, sleziny a žlčníka

-pomáha pri žalúdočných kŕčoch a vredoch

-potláča kašeľ a bolesti hrdla, pomáha pri nádche a angíne, rovnako tiež pri pľúcnych chorobách

-tlmí bolesti krížov

-pomáha proti vypadávaniu vlasov

-urýchľuje hojenie ekzémov, vyrážok, kurieho oka a pliesní na nohách

-potláča psychickú aj fyzickú únavu a vyčerpanosť

Kto by ju mal trhať holými rukami?

 

 

Žihľava páli pokožku, môže spôsobiť alergické reakce alebo začervenanie.

Babička vždy hovorila, že ľudia trpiaci bolesti kostí a artritídou, by mali žihľavu trhať holými rukami.

Dôvodom, prečo sa niektorí ľudia domnievajú, že trhanie žihľavy holými rukami môže pomôcť pri artritíde, je prítomnosť kyseliny mravčej v žihľave.

Táto kyselina sa v žihľave nachádza a môže spôsobiť pocit pálenia alebo svrbenia pri kontakte s pokožkou.

Niektorí veria, že táto kyselina môže mať protizápalové účinky a že trhanie žihľavy môže pomôcť zmierniť bolesti spojené s artritídou.

Ako používať žihľavu?

 

 

Čerstvé listy si môžete prikladať priamo na telo, napríklad pri bolestiach alebo zápaloch.

Pri takýchto problémoch sa odporúčajú aj kúpele, ponorte sa ale iba do polovice hrudníka.

Reumatici si už podľa starých receptov čerstvou žihľavou rovno vyšľahali postihnuté miesta.

Dá sa jesť aj v surovom stave

 

 

Po ponorení do horúcej vody stratí žihľava svoju pŕhlivosť.

Po tomto kroku ju teda môžete pridávať do šalátov, nátierok alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.

Chutí výborne ako náhrada špenátu. 

Ani so žihľavou to však netreba preháňať.

Pri nadmernej konzumácii môže vyvolať problémy u ľudí, ktorí majú kardiovaskulárne ochorenia alebo zlú zrážanlivosť krvi.

Obsahuje totiž oxaláty – šťavelany, ktoré môžu (pri nadmernej spotrebe) prispieť aj ku tvorbe močových kameňov.

Odporúča sa piť ju trikrát denne po dobu dvoch týždňov a potom jej dávky obmedziť.

Ako si pripraviť žihľavu

 

 

Žihľavu si dôkladne umyjeme a dáme na pár minút do vriacej vody. 

Potom ju vyberieme, dochutíme olivovým olejom a citrónovou šťavou. 

Toto je najjednoduchší spôsob prípravy a dokonca vonia, aj chutí podobne ako špenát.

Recept na žihľavový sirup, ktorý dlho vydrží aj bez sterilizácie

 

 

Potrebujeme:

40 ks žihľavy

40 g kyseliny citrónovej

1,5 kg trstinového cukru

2 l horúcej vody

Postup:

Žihľavu dáme do hrnca a zalejeme vriacou vodou.

Pridáme kyselinu citrónovú, prikryjeme a necháme lúhovať 24 hodín.

Potom tekutinu scedíme.

Preložíme ju na sporák a necháme trochu zahriať, pridáme cukor – vďaka zahriatiu sa cukor lepšie rozpustí.

Ak vznikne pena, odoberieme ju pomocou naberačky.

Necháme vychladnúť a dáme do čistých pohárov.

Netreba sterilizovať.

Používame ako klasický sirup.

Viac informácií o žihľave sa dozviete v priloženom videu.

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie