Vynikajúce domáce pečivo- mäkučké pagáčiky, ktoré sú vynikajúce aj na druhý deň. Vyskúšajte ich a nebudete ľutovať.
Potrebujeme:
250 g polohrubej múky
250 g hladkej múky
350 ml teplého mlieka
250 g zemiakov uvarených v šupke
150 g strúhaného parmezánu
2 žĺtky
100 ml oleja
2 lyžičky cukru
2 lyžičky soli
7g sušeného droždia
Na potretie:
1 vajce
Strúhaný parmezán
Voliteľné: sezamové semienka
Postup:
Pripravíme si kvások. Do mlieka pridáme 3 lyžice múky, droždie a cukor. Počkáme, kým vyjde kvások. Necháme 25-30 minút podkysnúť.
Potom pridáme všetky ostatné ingrediencie a vymiešame hladké vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme a nastrúhame naň uvarené vychladnuté zemiaky. Cesto preložíme (všetky stany zahneme smerom do stredu). Necháme kysnúť, rozvaľkáme a posypeme strúhaným parmezánom. Potom opäť preložíme a necháme 15-20 minút stáť. Cesto preložíme a rozvaľkáme ešte 2x.
Potom cesto zovaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Z cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom, syrom a semienkami a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte chvíľu podkysnúť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto: reprofoto blogspot