Potrebujeme:
½ zeleru (koreň)
1 nátierkové maslo bez príchute
2 vajcia uvarené na tvrdo
Štipku cukru
Citrónová šťavu
Soľ a čierne mleté korenie
Na ďalšie príchute:
2 menšie mrkvy – nátierka bude mať peknú červenkastú farbu a výbornú sviežu chuť,
1 lyžicu horčice – ak máte radi výraznejšie chute, horčica je na to perfektná,
1 červenú cibuľku nakrájanú nadrobno – dodá nátierke peknú farbu a zároveň aj zaujímavú chuť,
1-2 strúčiky cesnaku – kto by nemiloval cesnakové nátierky,
Jarnú cibuľku, nadrobno nakrájanú reďkvičku, údeného lososa, strúhaný syr – z jednej nátierky môžete mať 10 rôznych príchutí – napríklad na jednohubky je to perfektné
Postup:
Uvaríme si vajcia a potom ich nastrúhame.
Zeler očistíme, nastrúhame najemno a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Pridáme k vajíčku, primiešame maslo, cukor, soľ, korenie dochutíme ľubovolnými prísadami.
Do časti nátierky pridajte mrkvu, do časti horčicu, prípadne môžete celú nátierku urobiť napríklad s cesnakom, je to na vás.
Nátierka je jednoducho božská!
Recept na zelerové pyré
Potrebujete:
500 g zeler
20 g masla
voda na podlievanie
2 strúčiky cesnaku
štipka morskej soli a čierneho korenia
Postup:
Očistený zeler umyte a nakrájajte na malé kocky.
Vložíte do hrnca s vodou, pridajte soľ, korenie, pretlačený cesnak, maslo a varte.
Ak sa voda vyvarí, tak prilievajte malé množstvo.
Keď je zeler mäkký, tak ho rozmixujte tyčovým mixérom a môžete podávať ako prílohu ku mäsu, alebo inému jedlu.
Recept na zelené a zdravé zelerové smoothies
Potrebujete:
1 stopka zeleru
1/3 šalátovej uhorky
1 zelené jablko
1 ČL limetkovej šťavy
Postup:
Umytú stopku zeleru pokrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra.
Očistenú a umytú uhorku tiež pokrájajte na menšie kúsky a dajte do mixéra.
Jablko očistite, zbavte jadrovníka, umyte a pridajte do mixéra.
Zalejte to vodou, pridajte limetkovú šťavu a rozmixujte na hladkú konzistenciu.
Toto smoothies môžete piť aj s kockami ľadu.