zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Máte vysoký tlak, ste často chorí a trápi vás únava? Najvyšší čas začať jesť MEDVEDÍ CESNAK!

Táto rastlina lieči celý rad chorôb a máte ju k dispozícii úplne zadarmo. Natrhajte si ju teraz na jar aj vy!

Na začiatku jari venujte pozornosť medvediemu cesnaku. 

 

 

Táto rastlina je ako stvorená pre milovníkov zdravých potravín a čo je najlepšie, nazbierate si ju úplne zadarmo. 

Listy majú vôňu cesnaku a predpokladá sa, že sú ešte zdravšie.

Viac informácií sa dozviete vďaka YouTube kanálu LIEČIVÉ BYLINKY v tomto článku.

Medvedí cesnak žije voľne v prírodne a nie je ošetrovaný pesticídmi, čo ešte znásobuje jeho výhody pre naše zdravie.

Je bohatý na vitamín C, betakarotén, alicín a zlúčeniny síry.

 

 

Posilňuje imunitný systém a pôsobí ako prírodné antibiotikum. 

Medvedí cesnak čistí cievy, posilňuje srdce a chráni ho pred infarktom.

Zlepšuje pamäť a pomáha aj pri dýchacích problémoch.

Odporúča sa konzumovať ho čerstvý, napríklad v šalátoch alebo ako príloha k chlebu.

Môžete si z neho vyrobiť napríklad aj tinktúru.

Je užitočný na prečistenie organizmu, zníženie cholesterolu a krvného tlaku. 

Tnktúra z medvedieho cesnaku zlepšuje činnosť obličiek a močového mechúra.

Pomáha tiež pri zápche a črevných parazitoch.

Odporúča sa aj pri reume, artritíde a dne. 

 

 

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

200 g čerstvých listov medvedieho cesnaku

1 l brandy

 

 

Postup:

Listy nakrájajte nadrobno a vložte ich do pohára.

Zalejte ich brandy, pohár uzavrite vrchnákom a nechajte stáť 20 dní. 

 

 

Potom tinktúru sceďte a uložte na tmavé miesto. 

Užívajte 2 až 3-krát denne 1 čajovú lyžičku s trochou studenej vody.

Celý postup nájdete v priloženom videu na konci článku.

Zalejte medvedí cesnak olejom

 

 

Na čo pomáha cesnak v oleji?

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde.

Ak si ho pôjdete natrhať, rozhodne si spomeňte na tento recept.

Málokto totižto vie, čo dokáže medvedí cesnak, ak ho zalejete olejom, necháte poriadne vylúhovať a následne užívate.

Tento recept je fantastický nielen na posilnenie imunity, ale aj na riešenie mnohých ďalších zdravotných problémov.

 

 

– pomáha pri liečbe modrín a zle sa hojacich rán

– podporuje imunitu, zvyšuje obranyschopnosť

– pomoc pri chrípke a prechladnutí

– podporuje zdravé chudnutie – stimulácia metabolizmu

– prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie

 

 

– pomáha pri zlepšení pamäte

– pri respiračných chorobách

– blahodarne pôsobí na črevá i žalúdok

– pomáha proti nespavosti

– detoxikácia pľúc – znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus

– čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti

– čistí organizmus a pečeň

– zlepšuje vzhľad pokožky

– zmierňuje problémy s osteoporózou a artritídou

Potrebujeme:

 

 

80 – 90 g medvedieho cesnaku

500 ml olej olivový

Postup:

 

 

Medvedí cesnak umyť a každý list opatrne usušiť utierkou /alebo papierovou rolkou/.

Listy nechať ešte obschnúť asi 1 h na pracovnej doske (listy nesmú byť prekryté).

Nakoľko v oleji nesmie byť voda.

Cesnak nakrájať na malé kúsky a dať do fľaše.

Zaliať olejom a ak ho chcete len na konzumáciu, môžete pridať aj čili papriky (umyté, osušené, bez semienok).

Premiešať – aby neostali vo fľaše bublinky vzduchu, cesnak ešte potlačiť, aby bol pod olejom.

Dať do chladničky – ak vám cesnak vypláva na povrch, po 2 dňoch opäť pritlačiť(už bude mäkší), aby bol zaliaty olejom.

 

 

V chladničke držať aspoň 3 týždne (fľaša musí byť dobre zatvorená).

Potom scediť cez hustú gázu a opäť naliať do fľaše.

V chladničke môže stáť aj jeden rok, ak ste netrpezliví-môžete už aj po týždni konzumovať.

Užívame každý deň po lyžičkách, prípadne na chutenie do jedál – ide o výbornú prísadu napríklad do šalátov.

Jarná polievka proti únave

 

 

Na polievku potrebujeme:

2 stredné zemiaky

1 stredná cibuľa

trocha oleja

1 kytica medvedieho cesnaku (akurát do dlane)

4 strúčiky cesnaku

soľ

1 kopcovitá lyžica domácej vegety (sušenej koreňovej zeleniny)

Zelinový vývar

1 vajce

1/2 šľahačkovej smotany

1 lyžičky hladkej múky

Postup:

Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme a trochu ich restujeme. Podlejeme malým množstvom vývaru a necháme chvíľu dusiť pod pokrievkou.
Kým sa zemiaky dusia, opláchneme listy cesnaku, vytrasieme z nich vodu a odkrojíme stopky. Listy poprekrajujeme nožom len tak nahrubo a zošuchneme ich k zmäknutým zemiakom. Zalejeme vývarom. Privedieme do varu, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, domácu vegetu a po cca 3 minútach varenia odstavíme z plameňa a rozmixneme ponorným mixérom.
Vrátime späť na platňu sporáka a počkáme, kým opäť zovrie. Zatiaľ si v miske rozšľaháme šľahačku s vajíčkom, hladkou múkou a vlejeme do vriacej polievky. Uvidíme, aká je hustá a podľa toho môžeme ešte zriediť smotanou alebo mliekom. Dochutíme soľou, korením a môžeme podávať.

prajeme vám dobrú chuť! :-)

Veľa zdravia!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie