Na začiatku jari venujte pozornosť medvediemu cesnaku.
Táto rastlina je ako stvorená pre milovníkov zdravých potravín a čo je najlepšie, nazbierate si ju úplne zadarmo.
Listy majú vôňu cesnaku a predpokladá sa, že sú ešte zdravšie.
Viac informácií sa dozviete vďaka YouTube kanálu LIEČIVÉ BYLINKY v tomto článku.
Medvedí cesnak žije voľne v prírodne a nie je ošetrovaný pesticídmi, čo ešte znásobuje jeho výhody pre naše zdravie.
Je bohatý na vitamín C, betakarotén, alicín a zlúčeniny síry.
Posilňuje imunitný systém a pôsobí ako prírodné antibiotikum.
Medvedí cesnak čistí cievy, posilňuje srdce a chráni ho pred infarktom.
Zlepšuje pamäť a pomáha aj pri dýchacích problémoch.
Odporúča sa konzumovať ho čerstvý, napríklad v šalátoch alebo ako príloha k chlebu.
Môžete si z neho vyrobiť napríklad aj tinktúru.
Je užitočný na prečistenie organizmu, zníženie cholesterolu a krvného tlaku.
Tnktúra z medvedieho cesnaku zlepšuje činnosť obličiek a močového mechúra.
Pomáha tiež pri zápche a črevných parazitoch.
Odporúča sa aj pri reume, artritíde a dne.
Tinktúra z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
200 g čerstvých listov medvedieho cesnaku
1 l brandy
Postup:
Listy nakrájajte nadrobno a vložte ich do pohára.
Zalejte ich brandy, pohár uzavrite vrchnákom a nechajte stáť 20 dní.
Potom tinktúru sceďte a uložte na tmavé miesto.
Užívajte 2 až 3-krát denne 1 čajovú lyžičku s trochou studenej vody.
Celý postup nájdete v priloženom videu na konci článku.
Zalejte medvedí cesnak olejom
Na čo pomáha cesnak v oleji?
Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde.
Ak si ho pôjdete natrhať, rozhodne si spomeňte na tento recept.
Málokto totižto vie, čo dokáže medvedí cesnak, ak ho zalejete olejom, necháte poriadne vylúhovať a následne užívate.
Tento recept je fantastický nielen na posilnenie imunity, ale aj na riešenie mnohých ďalších zdravotných problémov.
– pomáha pri liečbe modrín a zle sa hojacich rán
– podporuje imunitu, zvyšuje obranyschopnosť
– pomoc pri chrípke a prechladnutí
– podporuje zdravé chudnutie – stimulácia metabolizmu
– prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie
– pomáha pri zlepšení pamäte
– pri respiračných chorobách
– blahodarne pôsobí na črevá i žalúdok
– pomáha proti nespavosti
– detoxikácia pľúc – znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus
– čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti
– čistí organizmus a pečeň
– zlepšuje vzhľad pokožky
– zmierňuje problémy s osteoporózou a artritídou
Potrebujeme:
80 – 90 g medvedieho cesnaku
500 ml olej olivový
Postup:
Medvedí cesnak umyť a každý list opatrne usušiť utierkou /alebo papierovou rolkou/.
Listy nechať ešte obschnúť asi 1 h na pracovnej doske (listy nesmú byť prekryté).
Nakoľko v oleji nesmie byť voda.
Cesnak nakrájať na malé kúsky a dať do fľaše.
Zaliať olejom a ak ho chcete len na konzumáciu, môžete pridať aj čili papriky (umyté, osušené, bez semienok).
Premiešať – aby neostali vo fľaše bublinky vzduchu, cesnak ešte potlačiť, aby bol pod olejom.
Dať do chladničky – ak vám cesnak vypláva na povrch, po 2 dňoch opäť pritlačiť(už bude mäkší), aby bol zaliaty olejom.
V chladničke držať aspoň 3 týždne (fľaša musí byť dobre zatvorená).
Potom scediť cez hustú gázu a opäť naliať do fľaše.
V chladničke môže stáť aj jeden rok, ak ste netrpezliví-môžete už aj po týždni konzumovať.
Užívame každý deň po lyžičkách, prípadne na chutenie do jedál – ide o výbornú prísadu napríklad do šalátov.
Jarná polievka proti únave
Na polievku potrebujeme:
2 stredné zemiaky
1 stredná cibuľa
trocha oleja
1 kytica medvedieho cesnaku (akurát do dlane)
4 strúčiky cesnaku
soľ
1 kopcovitá lyžica domácej vegety (sušenej koreňovej zeleniny)
Zelinový vývar
1 vajce
1/2 šľahačkovej smotany
1 lyžičky hladkej múky
Postup:
Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme a trochu ich restujeme. Podlejeme malým množstvom vývaru a necháme chvíľu dusiť pod pokrievkou.
Kým sa zemiaky dusia, opláchneme listy cesnaku, vytrasieme z nich vodu a odkrojíme stopky. Listy poprekrajujeme nožom len tak nahrubo a zošuchneme ich k zmäknutým zemiakom. Zalejeme vývarom. Privedieme do varu, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, domácu vegetu a po cca 3 minútach varenia odstavíme z plameňa a rozmixneme ponorným mixérom.
Vrátime späť na platňu sporáka a počkáme, kým opäť zovrie. Zatiaľ si v miske rozšľaháme šľahačku s vajíčkom, hladkou múkou a vlejeme do vriacej polievky. Uvidíme, aká je hustá a podľa toho môžeme ešte zriediť smotanou alebo mliekom. Dochutíme soľou, korením a môžeme podávať.
prajeme vám dobrú chuť! :-)
Veľa zdravia!