plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vianočný koláč „Opitý František“: Nepoznám nikoho, kto by mu odolal!

Pripravte si doma jednoduché vianočné cukrovinky „Opitý František“, ktorých prípravu hravo zvládne aj začiatočník.

 

 

Z pár jednoduchých ingrediencií vykúzlite dobrotu hodnú sviatočného stola.

U nás na sviatky tieto lahodné kocky nikdy nesmú chýbať.

Unikátny recept na lahodné vianočné dobroty z youtube kanála Evelina.

Potrebujeme:

80 g masla

80 g práškového cukru

2 vajcia

80 g polohrubej múky

2 PL kakaa

Na obalenie:

kokos alebo mleté orechy

Na polevu:

1 PL rumu

200 g horkej čokolády

 

 

Postup:

Na začiatku oddelíme žĺtky a bielky do dvoch samostatných misiek.

Do misky so žĺtkami pridáme zmäknuté maslo.

Nasypeme cukor.

 

 

Bielky vyšľaháme do tuha.

Potom vyšľaháme žĺtky, cukor a maslo.

Do žĺtkovej zmesi pridáme kakao.

 

 

Múku sypeme po častiach a šľaháme.

Potom do zmesi zľahka po častiach vmiešame bielkový sneh.

Cesto nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Krém rovnomerne rozotrieme po celej ploche.

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme asi 10 minút pri teplote 160°C.

 

 

Medzitým si pripravíme polevu.

Do menšej misky nalámeme čokoládu.

Roztopíme ju v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli.

 

 

Po upečení necháme cesto vychladnúť.

Do roztopenej čokolády zamiešame rum.

Keď je poleva hustá, pridáme trochu oleja a premiešame.

 

 

Cesto nakrájame na malé kocky.

Potom kocky namočíme v čokoládovej poleve.

Nakoniec obalíme v kokose.

 

 

Hotové cukrovinky poukladáme na papier na pečenie.

Necháme stuhnúť.

Ak by ste mali chuť na rumovejšie kocky, tak ich stačí pred namáčaním do polevy rumom trochu pokvapkať.

 

 

A môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes