Myslíte si, že lámavé nechty, padajúce vlasy a nezdravá pokožka sú dôsledkom nedostatku vitamínov a iných živín? Áno, je to pravda, jednu látku však potrebujete na to, aby vaše telo dokázalo tieto vitamíny spracovať. Práve ona je kľúčová.
Bez mangánu sú mnohé vitamíny zbytočné
Mangán pochádza z gréckeho slova „magický“. Podľa výsledkov rozsiahlej štúdie oregonskej univerzity si toto označenie rozhodne zaslúži.
Čo spôsobuje v našom tele?
Mangán má antioxidačné vlastnosti, je zodpovedný za správny vývoj kostí, hojenie rán a metabolizmus najdôležitejších látok – sacharidov, bielkovín a tukov. Je nevyhnutý pre zdravie mozgu aj celej nervovej sústavy. Mangán je tiež nevyhnutný pre využitie vápnika, fosforu, železa a vitamínov E, B a C. Bez mangánu je tak príjem týchto vitamínov pre vaše telo celkom zbytočný, nedokáže ich využiť a vy si tak v skutočnosti zabezpečujete len drahý moč. Mangán tak ovplyvňuje nie je jeden proces, ale zasahuje do mnohých reakcií a procesov, ktoré ovplyvňujú činnosť prakticky všetkých telesných systémov.
Varovné príznaky nedostatky mangánu
Môžu byť veľmi nenápadné a prejsť až do závažných stavov. Najskôr sa objavujú nenápadné príznaky – dlhodobé štiepenie a lámanie nechtov, zlá kvalita vlasov napriek starostlivosti, problémy s pokožkou. Ak na tieto príznaky nereagujete a mangán prirodzene nedoplníte, dostavia sa ďalšie príznaky ako slabosť, závraty, nevoľnosť (často ranná nevoľnosť ktorú si ženy zamieňajú s príznakmi tehotenstva). Tieto príznaky môžu vyústiť až do straty sluchu, zraku, neplodnosti, chronickým závratov a v extrémnych prípadoch až do celkovej paralýzy – ochrnutia.
Ako ho najjednoduchšie doplniť? Prirodzene!
Nekupujte tabletky z obchodu a stavte na prirodzené zdroje mangánu v potrave. Prinášame vám prehľad potravín, ktoré sú najbohatšie na túto látku.
Plody mora, ryby
Mušle, raky, škebľa, morské ryby – to sú len niektoré z mnohých druhov morských živočíchov bohatých na mangán. Okrem mangánu vám tiež zabezpečia vitamíny skupiny B, omega 3 mastné kyseliny a esenciálne aminokyseliny.
Orechy a semienka
Lieskové, pekanové, vlašské, makadomové orechy, ľanové semienko – tie sú najbohatšie na cenný mangán. Okrem toho vám zabezpečia vlákninu, vitamín E, meď a horčík.
Špenát
Ako aj ďalšie druhy tmavo-zelenej listovej zeleniny. Špenát a ružičkový kel sú jednými z najzdravších potravín na planéte. 1 šálka špenátu obsahuje dvojnásobok dennej dávky vitamínu A a 6x viac vitamínu K.
Celozrnné potraviny
Hnedá ryža, ovsené vločky, bulgur, quinoa a proso obsahujú nielen mangán, ale ochránia vás pred diabetom typu 2, ochoreniami srdca a niektorými typmi rakoviny.
Strukoviny
Fazuľa – biela, čierna aj farebná, cícer, hrach – okrem mangánu obsahujú aj vlákninu, vitamín C a horčík.
Čierny čaj
Verili by ste, že jedným z najjednoduchších spôsobov, ako získať mangán je piť každý deň aspoň šálku čierneho čaju? Okrem zásoby mangánu obsahuje aj látky prospešné pre srdce, kosti a mozgové funkcie. Pozor však na jeho pitie vo večerných hodinách – pôsobí stimulačne rovnako ako káva.
zdroj: home.remedydaily