zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Jeme jeho ovocie a ani netušíme, čo dokážu TIETO listy: Udržiavajú hladinu cukru v krvi pod kontrolou a dokážu ešte oveľa viac!

Stredomorské ovocie bohaté na cukor nie je najideálnejšou maškrtou na udržanie hladiny cukru v krvi

 

 

No konzumácia listov niektorých rastlín môže mať na naše telo opačný, priaznivý efekt.

Reč je napríklad o listoch figovníka.

Ako uvádza portál divany, listy figovníka majú blahodarné účinky na náš organizmus.

Znižujú zápal a hladinu cholesterolu a tiež regulujú hladinu cukru v krvi.

 

 

Jeho chutné ovocie, figy, sú v obchodných reťazcoch v sušenej forme dostupné celoročne.

Vďaka klimatickým zmenám sa figovníky v posledných rokoch cítia ako doma už nielen v stredomorských oblastiach, ale aj u nás.

V lete sa dá figa jesť čerstvá, jej sušená verzia môže byť výbornou vitamínovou bombou na jeseň a v zime, ale môžete si z nej pripraviť aj chutney či džem.

 

 

Zdravotné benefity plodov

Vďaka mimoriadne vysokému obsahu vlákniny sú figy známe najmä svojimi funkciami stimulujúcimi trávenie, pretože dokážu stimulovať črevný systém k aktívnejšiemu fungovaniu.

 

 

Figa obsahuje tiež množstvo vitamínov skupiny B, vápnik, železo, horčík, mangán a draslík, vďaka čomu udržuje hladinu cholesterolu a krvný tlak pod kontrolou.

Okrem toho chráni steny ciev, znižuje možnosť aterosklerózy a odstraňuje zápaly.

V sušenej forme sa zvyšuje aj podiel vlákniny a živín, hoci je pravda, že aj jej obsah kalórií a cukru bude oveľa vyšší.

 

 

Vplyvom tepla sa vo figách zvyšuje aj množstvo železa, vďaka čomu môže priaznivo pôsobiť aj na našu pečeň.

Pravidelnou konzumáciou sa dajú oddialiť aj nepríjemné príznaky osteoporózy.

Zdravotné benefity figových listov

 

 

Listy figovníka sa po stáročia využívajú v ľudovom liečiteľstve južných krajín, keďže ich konzumácia má nespočetné množstvo výhod, ktoré v mnohých smeroch priaznivo pôsobia na naše trávenie.

Vďaka nedávnemu výskumu už vieme, že tieto listy sa jedli a pili už v starovekom Egypte a Rímskej ríši.

 

 

Jedenie zelených listov figovníka reguluje hladinu glukózy v krvi a znižuje zápal spojený s cukrovkou.

Látky v nich obsiahnuté môžu byť účinné aj pri liečbe žalúdočných vredov a pri prevencii črevných porúch.

Ako jesť figové listy?

Na konzumáciu vyberajte jemné, mladé a nepoškodené listy.

 

 

Ako prvé ich dôkladne umyte. 

Môžete si z nich pripraviť aj smoothie zmiešaním s ovocím podľa chuti.

Listy figovníka sa tiež dajú vysušiť, potom obariť a piť ako čaj.

 

 

Dokonca si z nich môžete pripraviť pesto, alebo sirup, pretože aj v takejto forme si zachovávajú svoje vzácne živiny.

Teraz už viete, že sa oplatí konzumovať nielen figy, ale aj figové listy.

Veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie