Domáce, vlastnoručne napečené pečivo chutí úplne inak, ako to kupované. V dnešnej dobe existuje množstvo receptov, na ktoré nepotrebujete nič viac, len suroviny a klasickú rúru. Tak je to aj v tomto prípade a pečivo podľa tohto receptu z miafm.cienradios rozhodne stojí za to, aby sa objavilo aj na vašom stole!
Potrebujeme:
2 PL instatného droždia
500 g hladkej múky
500 g celozrnnej múky
1 PL soli
2 šálky teplej vody
čierne korenie
1 PL cukru
1 hlavičku cesnaku
2 PL sušeného tymianu
1 PL cesnakového prášku
1 ČL mletého zázvoru
3/4 šálky oleja
Postup:
1. Cesnak si ošúpeme, prelisujeme, pridáme tymian, soľ, korenie, sušený cesnak, zázvor a olej. Všetko dobre premiešame a necháme macerovať asi hodinu.
2. Do veľkej misy si nasypeme múku, soľ, cukor a droždie. V strede spravíme jamku a pridáme pohár teplej vody. Následne pridáme macerovaný cesnak, premiešame a pridáme ešte jednu šálku vody. Cesto vypracujeme rukami a podľa potreby môžeme ešte pridať trochu múky alebo vody.
3. Cesto musí byť mäkké a jemné. Zo začiatku bude trochu lepkavé, ale treba ho ďalej miesiť, kým nie je elastické, hladké a nelepivé.
4. Vyformujeme bochník a dáme ho do pomúčenej misy. Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Akonáhle cesto nakysne, preložíme ho na pracovnú dosku.
5. Teraz z neho môžeme vyformovať žemličky, rolky alebo rožky, poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a necháme ešte podkysnúť pod potravinárskou fóliou.
6. Zatiaľ si zapneme rúru na 100 °C a pečivo dáme piecť pri tejto nízkej teplote. Keď vidíme, že sa nafúkli a navrchu sa vytvorila kôrka, sú hotové. Trvá to asi 10 – 15 minút.
7. Na záver na pár minút zvýšime teplotu na 180 °C a dopečieme. Môžeme ich potrieť žĺtkom z 1 vajíčka a 2 lyžicami vody. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!