Tento nálev používam na nakladanie zeleniny.
Vidím, že aj iní sa delia so svojimi receptami, tak urobím tak aj.
Používam na zaváranie zeleniny a šampiónov.
Je to jednoduché a nepotrebujete vôbec nakladače.
Ak hľadáte dobrý a overený recept, tento vám odporúčam všetkými desiatimi.
Minulý rok som takto zavárala aj cuketu, karfiol a feferónky.
Potrebujeme:
150 g kr. cukru
2 l vody
500 ml octu
80 g soli
½ lyžice horčicového semienka
¼ lyžice celého čierneho korenia
½ lyžice nového korenia
28 guličiek sacharínu
2 ks klinčekov
Na zaváranie (voliteľné):
Uhorky nakladačky
Feferóny
Cuketu
Rôzne zmesi zeleniny
Postup:
Všetky suroviny okrem octu zmiešame.
Privedieme do varu.
Teraz 15 minút povaríme.
Ja varím na strednom plameni.
Nakoniec pridáme ocot a vypneme.
Počkáme, kým nálev vychladne.
Teraz plníme do pohárov v ktorých máme zeleninu určenú na zaváranie.
Požívam na uhorky, cuketu, karfiol, feferónky, zelené zmesi, huby…
Potom sterilizujeme ako zvyčajne.
Ja to robím takto:
Dám poháre klasicky do hrnca vystlaného novinovým papierom.
Nechám vo vode priviesť k varu a hneď vypnem.
Poznámka:
V prípade, že zavárate huby, najskôr ich treba povariť v slanej vode.
Až potom zavárať.
Zaváraniny s týmto nálevom sú vynikajúce a mám skúsenosť, že uhorky vydržia chrumkavé.
Odporúčam vyskúšať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)