Recept na tieto fantastické krehké koláčiky je veľmi obľúbený a jednoduchý. Smotanové cesto sa rozplýva na jazyku a keď ich dáte na stôl, nikto im neodolá.
Potrebujeme:
Na cesto:
500 g hladkej múky
4 g jedlej sódy
1/4 ČL soli
200 g masla
200 g kyslej smotany
Na plnku:
170 g hladkej múky
150 g krupicového cukru
50 g masla
1 vajce
50 nesolených arašidov
Postup:
Do väčšej misy si preosejeme múku s jedlou sódou a soľou. Zmiešame suché ingrediencie a pridáme nakrájané zmäknuté maslo. Vypracujeme na sypké cesto. Pridáme kyslú smotanu, zmiešame, preložíme na pracovnú dosku a vymiesime kompaktné cesto. Cesto odložíme do chladničky aspoň na 20 minút.
V ďalšej miske si zmiešame 170 g hladkej múky, 150 g cukru a premiešame. Pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme sypké cesto. Arašidy si dáme do mikroténového vrecka a valčekom rozdrvíme na menšie kúsky. Bielko oddelíme od žĺtka a do každého z nich nalejeme trochu vody. Z chladničky si vyberieme vychladené cesto a rozdelíme ho na dve časti.
Cesto si vyvaľkáme jednotlivo na pláty. Potrieme bielkom, posypeme mrveničkou a drvenými arašidmi. Zrolujeme.
Okraje rolky zatlačíme a vyrovnáme. Potom cesto natrieme žĺtkom. Pomocou vidličky nakreslíme mriežkovaný vzor a nakrájame na malé koláčiky.
Poukladáme veľa seba na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a posypeme mrveničkou.
Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 30-35 minút, kým nebudú koláčiky zvrchu ružovkasté. Nechajte vychladnúť a podávajte. Prajeme dobrú chuť!