zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Toto ste o levanduli možno netušili: Vylieči, dokáže rozvoňať puding, koláčiky a vyrobíte z nej dokonca cukor, či ocot!

Levanduľa je zázrak, ktorý rozvonia vašu záhradu aj domácnosť, vyženie mole z vášho šatníka a pôsobí pozitívne aj na zdravie. Využíva sa v kuchyni, kozmetickom priemysle, liečiteľstve a dôverne ju poznajú aj parfuméri, či dekoratéri. Je to skrátka všestranne využiteľná bylinka a my vám dnes prinášame tie najlepšie recepty z nej.

 

Známe účinky levandule na zdravie:

  • Pomáha pri vysokom krvnom tlaku,
  • Proti nadúvaniu je lepšia ako tabletky,
  • Účinkuje proti plesni,
  • Bojuje proti nespavosti,
  • Povzbudzuje, zbavuje stresu a úzkosti,
  • Pozitívne vplýva na koncentráciu,
  • Ničí pleseň, lieči hnisavé rany a pľuzgiere,
  • Má na dýchacie cesty podobný uvoľňujúci účinok ako spreje do nosa.
  • Urýchľuje hojenie popálenín,
  • Levanduľová silica sa v nezriedenej forme používa ako liek proti silnej bolesti hlavy – stačí, ak si ňou pretriete spánky a bolestivé miesta,
  • Pomáha proti svalovým kŕčom,
  • Teplá zmes levanduľového esenciálneho oleja a olivového oleja dokáže vyriešiť problém s lupinami aj všami,
  • Sušená levanduľa bojuje proti nafukovaniu a prispieva k správnej funkcii čriev.

1290_fda186b3e4d10e08e61d24d509f85620

Levanduľový čaj – najjednoduchší spôsob, ako si vychutnať liečivú silu levandule

Рецепт лавандового чая

Jeden z najznámejších receptov, ktorý sme nemohli vynechať. Pomáha pri žalúdočných ťažkostiach, liečbe úzkosti a podporuje zdravý spánok. Šálka tohto čaju pred spaním má relaxačné účinky, pretože pomáha znížiť hladinu stresových hormónov ako je kortizol a upokojí funkcie mozgu.

Potrebujeme:

2 ČL sušenej levandule

2,5 dl vriacej vody

1 PL medu

šťava z 1/2 citróna

Postup:

Levanduľu zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 10 – 15 minút. Potom čaj sceďte a oslaďte medom. Pridajte citrón a pite asi hodinu pred spaním raz za dva dni. Ak chcete umocniť liečivé účinky tohoto čaju, neváhajte si pridať sušenú levanduľu aj do kúpeľa. Okrem upokojenia blahodárne vplýva aj na dýchacie cesty.

Ďalšie fantastické recepty

Levanduľový cukor

Рецепт сахара с лавандой

Tento špeciálny cukor má využitie v kuchyni rovnako, ako klasický cukor. Hodí sa do omáčok, krémov, aj do cesta.

Potrebujeme:

2 PL levanduľových kvetov

250 – 300 g krupicového cukru

Postup:

Levanduľu nasypte do cukru, zmiešajte a vložte do uzatvárateľnej nádoby. Nechajte týždeň pôsobiť, potom preosejte a spotrebujte.

Levanduľový ocot

Лавандовый уксус Рецепт

Levanduľový ocot sa používa na prípravu francúzskych omáčok a šalátových dresingov. Vôňa kvetov sa hodí k rôznym druhom sezónnej zeleniny, ovocia a iných bylín. Výborne sa kombinuje s rozmarínom, tymianom, zázvorom, či organom.

Potrebujeme:

100 ml jablčného octu

2 PL sušenej levandule

Postup:

Ocot nalejte do sklenenej nádoby, pridajte levanduľu a nechajte pôsobiť asi 3 týždne sa občasného premiešania. Potom scedíme a prelejeme do čistej nádoby.

Levanduľový sirup

Рецепт сиропа из лаванды

Levanduľový sirup sa používa predovšetkým do nápojov. Dodá mu vôňu, aj jemné zafarbenie. Môžete ho však využiť aj ako polevu na zmrzlinu, do ovocných šalátov, či ako prísadu do čaju.

Potrebujeme:

100 g levanduľových kvetov

1,5 l vody

1 kg cukru

1 bio citrón

30 g kyseliny citrónovej

Postup:

Nalejte vodu do hrnca a na miernom ohni priveďte do varu. Pridajte cukor a dôkladne miešajte až kým sa cukor úplne nerozpustí. Odstavte zo sporáku, pridajte levanduľu, kyselinu citrónovú a vložte plátky citróna. Nalejte do sklenenej nádoby, dôkladne prikryte gázou alebo utierkou a nechajte lúhovať pri izbovej teplote asi 2 dni. Každý deň premiešajte. Po dvoch dňoch sirup preceďte cez sito, alebo gázu do čistej sklenenej fľaše, uzatvorte a skladujte v chladničke.

Mojito s levanduľou

Рецепт мохито

Osviežujúci nápoj, ktorý sa hodí aj na oslavy, či posedenie s priateľmi.

Potrebujeme:

1/2 dl rumu

8 – 10 čerstvých lístkov mäty

1/2 dl levanduľového sirupu

šťavu z limetky

Postup:

Do uzatvárateľnej nádoby nalejte limetkovú šťavu, levanduľový sirup a vložte lístky mäty. Premiešajte lyžičkou kým nezacítite príjemnú vôňu mäty a levandule. Pridajte rum a ľad a pretrepávajte asi 1 minútu. Nalejte do pohára a zalejte sódou. Ako dekoráciu nasypte navrch levanduľové kvety.

 

Levanduľové koláčiky

Рецепт печенья с цветами лаванды

Levanduľové sušienky sú skvelé na raňajky, či desiatu. Je možné ich kombinovať spolu s jahodami, čučoriedkami, či malinami.

Potrebujeme:

2 PL sušenej levandule

400 g polohrubej múky

50 g cukru

2 ČL prášku do pečiva

štipka soli

100 g masla

1 vajce

100 g smotany

Postup:

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Plech si vyložte papierom na pečenie, alebo vymastite. Dôkladne zmiešajte cukor, prášok do pečiva, múku a soľ. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a vypracujte hladké cesto. Vajce si vymiešajte so smotanou a levanduľou, pridajte do cesta a opäť dôkladne vypracujte. Pracovnú dosku si pomúčte a rozvaľkajte na hrúbku cca 0,5 cm. Vykrajujte okrúhle sušienky, alebo rôzne tvary podľa fantázie a dostupných vykrajovačiek. Pečte 15 – 20 minút do zlatohneda. Nechajte vychladnúť a podávajte.

 

Pusinky s levanduľou

Tieto lahodné pusinky pripravíte veľmi rýchlo a jednoducho. Ideálne k čaju, alebo káve.

Potrebujeme:

bielky z 5 vajec

štipka soli

200 g práškového cukru

2 PL sušenej levandule

Postup:

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Sušenú levanduľu si pomelieme na kávovom mlynčeku. Bielka si vymiešame s cukrom, levanduľovým práškom a štipkou soli. Miešame pomaly a jemne. Pre efekt môžete pridať aj potravinárske farbivo. Plech si vyložte papierom na pečenie a cez cukrárske vrecúško tvarujte pusinky. Pečieme asi 45 minút pri 100 – 110 stupňoch.

Levanduľový puding

Lavender Pudding

Ďalšia sladká voňavá pochúťka, ktorú vykúzlite pomocou levandule.

Potrebujeme:

1 PL sušenej levandule

400 ml mlieka

100 g medu, alebo levanduľového sirupu

2 PL kukuričného škrobu

3 žĺtky

200 ml šľahačky

1 PL práškovej želatiny

Postup:

350 ml mlieka za občasného miešania priveďte do varu a pridajte sušenú levanduľu. Nechajte pôsobiť za občasného miešania asi 5 – 10 minút. Pridajte med, alebo levanduľový sirup a nechajte mierne vychladnúť. Kukuričný škrob, žĺtky a zvyšné mlieko vymiešajte do hladka. Zmiešajte s levanduľovým mliekom a priveďte za stáleho miešania do varu. Odstavte zo sporáku. 3 PL pudingu si dajte nabok, vymiešajte s želatinou a obe hmoty spojte. Podávajte v sklenených miskách alebo pohároch a ozdobte levanduľovými kvetmi.

 

Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie