Táto rastlina je záchrancom pre diabetikov, ideálna na chudnutie a dobré trávenie: Zabudnite na hladovanie a nekonečné diéty!

Tieto plody sú čoraz populárnejšími nielen v kuchyni, ale aj vo svete tradičnej medicíny a farmácie.

Topinambur (Helianthus tuberosus), je rastlina známa aj ako jeruzalemský artičok.

 

 

Ide o druh slnečnice, ktorá má podzemné hľuzy pripomínajúce zemiaky.

Stáva sa čoraz populárnejším nielen v kuchyni, ale aj vo svete tradičnej medicíny a farmácie.

Táto rastlina, ktorá sa vzhľadom podobá zemiakom, získava na obľube vďaka svojim unikátnym liečivým vlastnostiam a nízkokalorickému obsahu, preto sa ňou zaoberal aj portál lijekizprirode.

Liečivé vlastnosti a využitie v tradičnej medicíne

V Číne je topinambur známy ako jang jiang a jeho koreň a listy sa tradične využívajú ako prírodný liek.

 

 

Vďaka svojim liečivým vlastnostiam sa stal súčasťou farmaceutického priemyslu a je uznávaný pre svoj prínos v oblasti zdravia.

Nutričná hodnota a zdravotné benefity

Topinambur je vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá podporuje činnosť črevnej flóry a pomáha pri trávení.

 

 

S obsahom len 73 kalórií na 100 gramov je ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo zlepšiť svoju črevnú mikroflóru.

Bohatý na draslík a fosfor, topinambur prispieva k regulácii krvného tlaku, správnemu fungovaniu svalov, srdca a nervového systému.

 

 

Pol šálky čerstvého topinamburu pokryje 20 % dennej potreby draslíka, čo je významné pre udržanie celkového zdravia.

Na rozdiel od bežných zemiakov neobsahuje škrob, ale inulín, čo ho robí ideálnou potravinou pre diabetikov, pretože inulín nevedie k zvýšeniu hladiny cukru a inzulínu v krvi.

 

 

Okrem toho obsahuje vápnik, horčík, železo, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín D a provitamín A, a tiež esenciálne aminokyseliny, čo z neho robí výživovo bohatú potravinu.

Možnosti prípravy a konzumácie

Topinambur je možné konzumovať v rôznych formách.

 

 

Môže sa jesť surový, varený, pečený, a najlepšie je konzumovať surový, nastrúhaný ako šalát s inou zeleninou.

Môže tiež slúžiť ako výborná príloha k rôznym jedlám, ako sú varené alebo pečené zemiaky.

Šalát

Ingrediencie:

0,5 kg jabĺk

 

 

0,5 kg topinamburu

šťava z jedného pomaranča

olivový olej

 

 

Príprava:

Jablká a topinambur ošúpeme a nastrúhame.

Pokropíme pomarančovou šťavou a lyžicou olivového oleja.

 

 

Všetko dôkladne premiešame.

Polievka

Ingrediencie:

4 hľuzy topinamburu

2 mrkvy

 

 

2 petržleny

150 g uvarených zemiakov

lyžica bezlepkovej múky

3 lyžice olivového oleja

 

 

soľ

petržlenová vňať

Príprava:

Mrkvu a petržlen nakrájame na kocky, orestujeme na olivovom oleji, a keď sú zlatisté, pridáme múku a liter osolenej vody.

 

 

Ošúpeme koreň topinamburu, nakrájame na kocky a pridáme k zvyšku zeleniny.

Keď je mäkký, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, premiešame a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Ako uchovávať topinambur?

 

 

Topinambur je ideálny na skladovanie v chladničke, kde si zachová svoju čerstvosť a výživovú hodnotu.

Surovýá je skvelým osviežením vo forme šalátu alebo varený vo forme polievky.

Je to skutočne univerzálna a výživná zelenina, ktorá ponúka množstvo zdravotných výhod.

Jeho nízkokalorická hodnota, bohatstvo vitamínov a minerálov, ako aj všestranné využitie v kuchyni, ho robia ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa starajú o svoje zdravie a stravu.

Jeho prínos v tradičnej medicíne a farmaceutickom priemysle len potvrdzuje jeho význam ako prírodného lieku.

Veľa zdravia a dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie