Tieto jablká kedysi rástli v každej slovenskej záhrade: V obchode ich nekúpite z jedného dôvodu!

Na tieto jablká mnohí spomínajú s nostalgiou.

 

 

Kedysi totiž rástli u babky takmer v každom dvore. 

Dnes ich na pultoch obchodov nenájdete a toto je dôvod.

Portál newsy.gotujmy prezradil, prečo je to tak.

Skoré (priesvitné) jablká sú drobné, no veľmi chutné a mnohým pripomínajú chuť detstva.

Hoci kedysi rástli v každom slovenskom sade, dnes sú v obchodoch a stánkoch vzácne.

 

 

Spoznajte tieto jedinečné plody a naučte sa, ako ich spracovať. 

Skoré jablká tiež známe ako „papierové jablká“ alebo „zelené jablká“, sú jednou z najstarších a najklasickejších odrôd jabloní na Slovensku.

Vyznačujú sa zelenkastou alebo mierne žltkastou šupkou, ktorá je tenká a jemná.

 

 

Tieto jablká sú pomerne malé, okrúhleho tvaru a ich dužina je biela, šťavnatá a veľmi krehká.

Dozrievajú koncom júla, čím sa stávajú jednými z prvých jabĺk dostupných v sezóne.

 

 

Jedinečná Chuť

Chuť týchto jabĺk je jedinečná a neporovnateľná s inými odrodami jabĺk.

Sú stredne šťavnaté, veľmi sladké, s jemným nádychom horkosti.

 

 

Ich dužina je jemná a doslova sa rozplýva v ústach.

Tieto vlastnosti robia túto odrodu jabĺk obľúbenou medzi mnohými labužníkmi a vhodnou do jablkových koláčov.

Vzácnosť v obchodoch

 

 

Papierovky sú dnes vzácne v obchodoch z jedného jednoduchého dôvodu – sú mimoriadne krehké. 

Ich tenká šupka ich robí náchylnými na modriny a poškodenie počas prepravy.

Aj mierny náraz môže spôsobiť hnedé škvrny a ovocie sa rýchlo pokazí.

Preto sa tieto jablká najlepšie konzumujú čerstvo odtrhnuté zo stromu.

Využitie v Kuchyni

 

 

Hoci chutia najlepšie konzumované priamo zo stromu, sú tiež skvelou ingredienciou v kuchyni.

Tu je niekoľko návrhov na chutné dezerty, koláče a zaváraniny:

Jablkový koláč: Jemné jablká sú perfektné do koláčov, najmä do tradičného jablkového koláča.

 

 

Jablkové pyré: Skvelé ako príloha k palacinkám alebo len tak.

Jablkový džem: Ideálny na chleba, k čaju alebo ako náplň do koláčov.

Dužinová šťava: Čerstvo vylisovaná šťava je skutočnou vitamínovou bombou.

 

 

Palacinky: Chutné palacinky, ideálne na raňajky alebo ako dezert.

Tieto skoré jabĺčka sú nádhernou pripomienkou detstva a tradičného poľnohospodárstva.

 

 

Aj keď sa dnes vyskytujú menej často, ich jedinečná chuť a všestrannosť v kuchyni z nich robia vzácny poklad.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dobré noviny Dobré noviny - najviac pozitívnych správ

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.