Teľací guláš pripravený z pár jednoduchých ingrediencií, ktorý hravo zvládne aj začiatočník.
Už po prvom súste vás lahodná chuť jemného mäsa vráti späť do čias bezstarostného detstva.
Fantastický recept na legendárny guláš z youtube kanála игорь уральский.
Existuje viacero dôvodov, prečo bol teľací guláš typickým jedlom bývalého režimu v Československu:
Dostupnosť: Teľacie mäso bolo v tom čase pomerne lacné a dostupné. Chov hovädzieho dobytka bol v Československu bežný a produkcia teľacieho mäsa bola vysoká. To z neho robilo cenovo dostupnú surovinu pre široké vrstvy obyvateľstva.
Všestrannosť: Teľací guláš sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi a s rôznymi prílohami. Dá sa variť pomaly na sporáku, dusiť v rúre alebo piecť. Môže sa podávať s knedlíkami, zemiakmi, ryžou alebo chlebom. Táto všestrannosť ho robila ideálnym jedlom pre rôzne príležitosti.
Sýtosť: Teľací guláš je sýte a výživné jedlo. Je bohatý na bielkoviny a železo, a preto je ideálny na obed alebo večeru. To ho robilo obľúbenou voľbou pre pracujúcich ľudí a rodiny.
Symbolizmus: Teľací guláš bol vnímaný ako tradičné slovenské jedlo. Bol to symbol domáceho varenia a pohody. V bývalom režime sa často podával na oficiálnych podujatiach a slávnostiach. To z neho robilo jedlo, ktoré spájalo ľudí a reprezentovalo národnú identitu.
Na poctivý guláš potrebujeme:
rastlinný olej
1 kg teľacieho mäsa
cibuľu
mrkvu
2-3 PL paradajkovej pasty
1/2 ČL kryštálového cukru
1 ČL soli
mleté čierne korenie
horúcu vodu
3 PL hladkej múky
Postup:
Do hlbokej panvice nalejeme olej. Teľacie mäso nakrájame na kocky.
Pridáme do rozohriateho ohňa v panvici.
Mäso smažíme do zlatista.
Ošúpanú cibuľu nakrájame na kocky.
Pridáme do panvice a premiešame. Mrkvu ošúpeme a na jemno nastrúhame.
Keď je cibuľa osmažená do priehľadna, pridáme mrkvu.
Všetko spolu zmiešame a necháme smažiť.
Potom do zmesi pridáme paradajkový pretlak.
Nasypeme soľ a cukor. Podľa chuti pridáme čierne korenie.
Zalejeme vriacou vodou. Všetko spolu dobre premiešame.
Prikryjeme pokrievkou a necháme hodinu variť.
Do misky pridáme múku. Pridáme vodu a dobre premiešame.
Zmes nalejeme do gulášu, zamiešame, prekryjeme pokrievkou a varíme 15 minút.
Hotový guláš ešte premiešame.
Servírujeme so zemiakovou kašou alebo knedľou.
Jemná a krémová zemiaková kaša
Toto je jednoduchý recept na lahodnú a krémovú zemiakovú kašu, ktorá sa hodí ako príloha k domácemu gulášu.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (varný typ C)
150 ml mlieko (celé alebo rastlinné)
50 g maslo
Soľ podľa chuti
Čierne korenie podľa chuti (voliteľné)
Muškátový orech (voliteľné)
Postup:
Zemiaky ošúpte, umyte a nakrájajte na rovnomerné kocky. Zalejte ich studenou vodou v hrnci a osoľte. Varte ich v osolenej vode domäkka, približne 15-20 minút.
Zemiaky sú hotové, keď ich ľahko prepichnete vidličkou. Kým sa zemiaky varia, zohrejte v hrnci mlieko a maslo na miernom ohni. Nemusí byť vriace, stačí, aby bolo horúce.
Uvarené zemiaky sceďte v cedníku a nechajte ich pár minút odkvapkať. Zemiaky vráťte do hrnca a roztlačte ich pomocou pučiaka na zemiaky alebo ručného šľahača. Dávajte pozor, aby ste ich nerozmixovali úplne dohladka, pretože chcete, aby v kaši ostali aj malé kúsky zemiakov.
Postupne prilievajte teplé mlieko s maslom k zemiakom a zašľahávajte. Týmto dosiahnete požadovanú konzistenciu kaše. Ak máte radi redšiu kašu, pridajte viac mlieka. Ak ju chcete hustejšiu, pridajte menej mlieka.
Dochutíte soľou a čiernym korením podľa chuti. Môžete pridať aj štipku muškátového orecha pre jemnú orieškovú chuť. Hotovú zemiakovú kašu podávajte teplú s hlavným jedlom.
Domáca parená kysnutá knedľa
Tento recept na parenú knedľu je overený a vždy sa vydarí. Knedľa je nadýchaná, mäkká a chutná.
Potrebujeme:
500 g polohrubá múka
1 lyžička kryštálový cukor
1 lyžička soľ
20 g čerstvé droždie
2 lyžice olej
1 ks vajce
270 ml voda
Postup:
V miske zmiešajte vlažnú vodu (nie horúcu!), cukor, soľ a droždie. Nechajte 10 minút vykysnúť. Pridajte olej, vajce a múku a vypracujte hladké cesto. Cesto by malo byť vláčne, ale nie lepkavé. Ak je príliš suché, pridajte trocha vody. Ak je príliš mokré, pridajte múku.
Cesto dajte do olejom vymastenej misky, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 hodinu, kým nezdvojnásobí objem. Vykysnuté cesto rozdeľte na 2 časti a vytvarujte z nich bochníky. Bochníky vložte do parného hrnca s vložkou a parmte 20 minút.
Hotovú knedľu nakrájajte na plátky a podávajte k mäsu, omáčkam alebo zelenine.
Tipy:
Pre ešte nadýchanú knedľu môžete do cesta pridať 1 lyžicu mlieka.
Ak nemáte parný hrniec, môžete knedľu uvariť vo vriacej vode.
V tom prípade ju varte 15-20 minút.
Knedľu môžete ochutiť aj bylinkami, napríklad majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: