Aj kúsok TEKVICE spôsobuje v ľudskom organizme NEZVRATNÉ PROCESY!

Dozviete sa o špecifických účinkoch tekvice na ženské a mužské zdravie. 

Dnes sa porozprávame o výhodách a rizikách spojených s konzumáciou tekvice.

 

 

Tekvicu by si mal dopriať počas jesene úplne každý

Dozviete sa o špecifických účinkoch tekvice na ženské a mužské zdravie. 

Okrem toho tu nájdete odpovede na časté otázky o tejto zelenine.

Vďaka YouTube kanálu Человеческий организм sa v tomto článku dozviete veľa užitočných informácií.

Už oddávna človek využíva tekvicu ako potravinu.

Tento dar prírody má dužinu plnú výživných látok, ktorá je zároveň chutná a mimoriadne výživná.

Existuje nespočetné množstvo receptov s použitím tejto všestrannej zeleniny.

 

 

Tekvica rastie takmer vo všetkých regiónoch Slovenska, pretože nevyžaduje špeciálnu starostlivosť.

Prvýkrát sa tekvica objavila v Mexiku približne pred 5000 rokmi pred naším letopočtom, a je považovaná za najstaršiu zeleninu Strednej Ameriky.

Indiáni už od dávnych čias využívali túto rastlinu na výrobu nádob a prípravu jedál.

Tekvica obsahuje množstvo prospešných látok.

 

 

Prevencia rakoviny

Tekvica pomáha v prevencii a boji proti rakovine vďaka svojmu vysokému obsahu antioxidantov, najmä karotenoidov.

Tieto látky majú schopnosť neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu poškodzovať bunky a prispievať k vzniku rakovinových buniek.

Konkrétne karotenoidy, ako je beta-karotén, luteín a zeaxantín, sú známe svojimi ochrannými účinkami proti oxidačnému stresu, ktorý je spojený s rozvojom rakoviny.

 

 

Vedci tiež zistili, že pravidelná konzumácia tekvice môže pomôcť znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, ako sú rakovina žalúdka, pankreasu a prsníka.

V tekvici obsiahnuté látky, ako napríklad vitamín C a E, ďalej podporujú imunitný systém, ktorý je kľúčový v boji proti rakovinovým bunkám.

Karotenoidy v tekvici tiež pôsobia preventívne, čím znižujú riziko vzniku nových rakovinových buniek a spomaľujú rast existujúcich nádorov.

Kardiovaskulárne ochorenia

 

 

Tekvica pomáha pri kardiovaskulárnych chorobách viacerými spôsobmi vďaka svojmu zloženiu bohatému na živiny a antioxidanty.

Zníženie krvného tlaku

Tekvica obsahuje veľa draslíka, ktorý je kľúčový pre udržiavanie zdravého krvného tlaku.

 

 

Draslík pomáha vyrovnávať účinky sodíka v tele, čo môže znížiť vysoký krvný tlak, a tým znižuje riziko srdcových chorôb.

Zníženie hladiny cholesterolu

Niektoré zložky v tekvici, ako sú vláknina a antioxidanty, môžu prispieť k zníženiu hladiny „zlého“ LDL cholesterolu v krvi.

Nižší cholesterol znižuje riziko aterosklerózy, čo je stav, pri ktorom sa cievy zužujú a stávajú sa menej priechodnými kvôli usadeninám cholesterolu.

Ochrana pred oxidačným stresom

Tekvica je bohatá na antioxidanty, ako sú vitamíny C a E, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Toto poškodenie môže prispieť k rozvoju kardiovaskulárnych chorôb, vrátane infarktu a mŕtvice.

 

 

Podpora srdcovej funkcie

Obsahuje aj horčík, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu srdca a svalov.

Horčík pomáha regulovať srdcový rytmus a podporuje zdravie ciev.

 

 

Zníženie rizika aterosklerózy

Antioxidanty v tekvici môžu znižovať zápal v cievach, čo znižuje riziko tvorby plakov, ktoré môžu viesť k ateroskleróze.

To je dôležité pre prevenciu srdcových ochorení a cievnych mozgových príhod.

Konzumácia tekvice môže teda prispieť k celkovému zdraviu srdca a ciev, a to prostredníctvom regulácie krvného tlaku, znižovania cholesterolu a ochrany pred oxidačným stresom.

Imunitný systém

 

 

Tekvica posilňuje imunitný systém vďaka svojmu bohatému obsahu živín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v obrane organizmu pred infekciami a chorobami.

Tu sú hlavné spôsoby, ako tekvica prispieva k posilneniu imunity:

Vysoký obsah vitamínu A

 

 

Tekvica je bohatá na betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A.

Tento vitamín je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému, najmä pre udržanie zdravých slizníc a pokožky, ktoré slúžia ako prvá línia obrany proti patogénom.

Vitamín C

Tekvica obsahuje aj vitamín C, ktorý je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami.

Tento vitamín podporuje tvorbu bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám, a tiež pomáha pri hojení rán a zlepšuje účinnosť imunitnej reakcie.

Železo a kyselina listová

Tieto živiny v tekvici podporujú tvorbu hemoglobínu a červených krviniek, čo je dôležité pre transport kyslíka do všetkých buniek vrátane imunitných buniek, čím sa zvyšuje ich schopnosť bojovať proti infekciám.

 

 

Antioxidanty

Tekvica je plná antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Tým sa znižuje oxidačný stres v tele, ktorý môže oslabiť imunitný systém a spôsobiť chronické zápaly.

Protizápalové vlastnosti

Tekvica obsahuje rôzne zlúčeniny s protizápalovým účinkom, ktoré môžu pomôcť znížiť chronický zápal v tele, čím sa imunitný systém stáva efektívnejším v boji proti infekciám.

Konzumácia tekvice teda môže podporiť a posilniť váš imunitný systém, čím vám pomáha lepšie sa brániť voči rôznym ochoreniam a infekciám.

Zlepšenie zraku

 

 

Tekvica prispieva k zlepšeniu zraku vďaka obsahu niekoľkých kľúčových živín, ktoré sú dôležité pre zdravie očí.

Tu sú hlavné spôsoby, ako tekvica pomáha zlepšovať zrak:

Vysoký obsah betakaroténu

Tekvica je bohatá na betakarotén, čo je provitamín, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A.

Vitamín A je esenciálny pre zdravie očí, najmä pre správne fungovanie sietnice.

Pomáha pri tvorbe rodopsínu, pigmentu v sietnici, ktorý je potrebný pre videnie za zníženého osvetlenia (nočné videnie).

 

 

Luteín a zeaxantín

Tekvica obsahuje aj luteín a zeaxantín, dva karotenoidy, ktoré sú prirodzene prítomné v sietnici oka.

Tieto antioxidanty pomáhajú chrániť oči pred škodlivými účinkami modrého svetla a UV žiarenia, čím znižujú riziko vzniku vekových ochorení, ako je makulárna degenerácia.

Prevencia vzniku katarakty

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov, ako sú vitamín C, vitamín E a karotenoidy, tekvica pomáha chrániť očnú šošovku pred oxidačným stresom, ktorý môže viesť k vzniku katarakty, čo je stav, ktorý spôsobuje zakalenie šošovky a vedie k zhoršeniu zraku.

Podpora celkového zdravia očí

Vitamíny a minerály v tekvici, vrátane zinku, pomáhajú udržiavať zdravie sietnice a znižujú riziko degeneratívnych ochorení očí, ako je retinopatia.

Spomalenie vekových zmien v očiach

 

 

Pravidelná konzumácia tekvice môže pomôcť spomaliť vekové zmeny v štruktúre oka a udržať dobrý zrak aj v starobe.

Vďaka týmto vlastnostiam je tekvica vynikajúcou potravinou pre podporu a ochranu zraku, najmä pri prevencii bežných očných ochorení spojených s vekom.

Pomáha chudnúť

Tekvica je výbornou potravinou pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, pretože má niekoľko vlastností, ktoré podporujú chudnutie:

Nízky obsah kalórií

 

 

Tekvica je nízkokalorická potravina, čo znamená, že môžete jesť väčšie množstvo bez toho, aby ste prijali veľa kalórií.

Sto gramov tekvice obsahuje len okolo 26 kalórií, čo ju robí ideálnou zložkou jedál pre ľudí na diéte.

Vysoký obsah vlákniny

Tekvica je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha zlepšiť trávenie a podporuje pocit sýtosti.

Vláknina spomaľuje trávenie, čo znamená, že sa budete cítiť plní dlhšiu dobu a znížite tak pravdepodobnosť, že sa budete prejedať.

Vysoký obsah vody

 

 

Tekvica obsahuje veľké množstvo vody (až okolo 90 %), čo pomáha hydratovať telo a zároveň prispieva k pocitu sýtosti.

Potraviny s vysokým obsahom vody môžu pomôcť kontrolovať príjem kalórií, pretože vás zasýtia bez pridania mnohých kalórií.

Nízky glykemický index

Tekvica má relatívne nízky glykemický index, čo znamená, že po jej konzumácii nedochádza k prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi.

To je dôležité pre udržanie stabilnej hladiny energie a zabránenie návalom hladu.

Bohatá na živiny, nízka na tuky

 

 

Tekvica obsahuje množstvo dôležitých vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny A, C, E, železo a draslík, pričom má nízky obsah tukov.

To znamená, že pri konzumácii tekvice získavate potrebné živiny bez nadbytočných tukov a kalórií.

Tieto vlastnosti robia z tekvice ideálnu potravinu pre tých, ktorí sa snažia schudnúť, pretože podporuje zdravé stravovanie a pomáha udržať pocit sýtosti pri nízkom kalorickom príjme.

Tekvica má množstvo ďalších pozitívnych účinkov, ktoré sú prínosom pre zdravie mužov i žien.

Ako tekvica pomáha mužom?

 

 

Tekvica má niekoľko priaznivých účinkov na zdravie mužov, a to najmä v oblastiach, ktoré sú pre nich dôležité:

Podpora zdravia prostaty

Tekvica, najmä tekvicové semienka a tekvicový olej, obsahuje vysoké množstvo zinku, ktorý je kľúčový pre zdravie prostaty.

Zinok pomáha znižovať riziko vzniku problémov s prostatou, ako je benígna hyperplázia prostaty (zväčšenie prostaty) a zápaly prostaty (prostatitída).

Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia tekvicového oleja môže zmierniť príznaky týchto ochorení.

 

 

Zlepšenie plodnosti

Zinok a ďalšie živiny v tekvicových semienkach prispievajú k zlepšeniu kvality spermií a zvýšeniu plodnosti.

Zinok hrá dôležitú úlohu v produkcii testosterónu, čo je kľúčové pre udržanie sexuálneho zdravia a plodnosti u mužov.

Podpora zdravia močového ústrojenstva

 

 

Tekvica môže pomôcť zlepšiť funkciu močového ústrojenstva, najmä u starších mužov.

Tekvicový olej môže podporovať zdravú funkciu močového mechúra a znižovať riziko problémov s močením, ktoré často súvisia so zväčšenou prostatou.

Protizápalové účinky

Tekvica obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v tele.

To je obzvlášť dôležité pre mužov, ktorí môžu byť náchylnejší na zápalové ochorenia, ako sú srdcové choroby alebo artritída.

Ako tekvica pomáha ženám?

 

 

Tekvica prináša ženám mnoho zdravotných výhod, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť rôzne aspekty ich zdravia:

Podpora zdravia pokožky a vlasov

Tekvica je bohatá na vitamíny A a E, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie zdravej pokožky a vlasov.

Vitamín A podporuje regeneráciu kožných buniek a pomáha udržiavať pokožku hladkú a pružnú.

 

 

Vitamín E, silný antioxidant, chráni pokožku pred poškodením voľnými radikálmi a predčasným starnutím.

Tieto vitamíny tiež prispievajú k zdraviu vlasov, robia ich silnejšími a menej náchylnými na vypadávanie.

Zlepšenie hormonálnej rovnováhy

Tekvicové semienka obsahujú fytoestrogény, prírodné rastlinné zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť vyrovnať hladiny estrogénu v tele.

To je obzvlášť užitočné pre ženy v období menopauzy alebo predmenštruačného syndrómu (PMS), keď môže dochádzať k hormonálnym výkyvom.

 

 

Fytoestrogény môžu zmierniť niektoré nepríjemné príznaky menopauzy, ako sú návaly horúčavy a zmeny nálady.

Prevencia anémie

Železo, ktoré je prítomné v tekvici, je kľúčové pre tvorbu červených krviniek a prevenciu anémie, najmä u žien v reprodukčnom veku, ktoré môžu strácať železo počas menštruácie.

Pravidelná konzumácia tekvice môže pomôcť doplniť zásoby železa v tele a udržať zdravú hladinu hemoglobínu.

Podpora plodnosti a zdravého tehotenstva

 

 

Tekvica je bohatá na kyselinu listovú, ktorá je zásadná pre zdravé tehotenstvo.

Kyselina listová pomáha predchádzať vrodeným chybám neurálnej trubice u plodu a podporuje zdravý vývoj dieťaťa počas tehotenstva.

Okrem toho tekvica obsahuje ďalšie dôležité živiny, ako je vitamín C a beta-karotén, ktoré podporujú celkové zdravie ženy a plodu počas tehotenstva.

Tieto výhody robia z tekvice výnimočne prospešnú potravinu pre ženy, prispievajúcu k ich celkovému zdraviu a pohode.

Kontraindikácie

Tekvica je vo všeobecnosti považovaná za veľmi zdravú a bezpečnú potravinu, ale ako pri všetkých potravinách, môžu sa vyskytnúť aj niektoré nežiaduce účinky, najmä pri nadmernej konzumácii alebo v špecifických prípadoch.

Tu sú niektoré možné nežiaduce účinky:

Gastrointestinálne problémy

 

 

Tekvica obsahuje vlákninu, ktorá môže pri nadmernom príjme spôsobiť zažívacie ťažkosti ako nadúvanie, plynatosť alebo hnačku.

Je dôležité začleniť tekvicu do stravy postupne a piť dostatok vody, aby sa predišlo týmto problémom.

Alergické reakcie

Hoci je alergia na tekvicu zriedkavá, môže sa vyskytnúť.

Príznaky alergie môžu zahŕňať vyrážky, svrbenie, opuchy, alebo dokonca ťažkosti s dýchaním.

Ak máte podozrenie na alergiu, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc.

 

 

Zvýšený obsah karoténu

Tekvica je bohatá na karotenoidy, ako je beta-karotén, ktoré môžu pri nadmernej konzumácii spôsobiť stav nazývaný karotenóza.

Tento stav vedie k miernemu zafarbeniu pokožky do oranžova.

Karotenóza nie je nebezpečná, ale môže byť esteticky nežiaduca.

Nadmierne kalórie z tekvicových semienok

 

 

Tekvicové semienka sú bohaté na kalórie a tuky.

Ich nadmerná konzumácia môže viesť k prírastku hmotnosti, najmä ak sa neprispôsobí zvyšok stravy.

Je dobré konzumovať tekvicové semienka s mierou.

Riziko pri cukrovke

 

 

Tekvica má relatívne nízky glykemický index, ale obsahuje prirodzené cukry.

Ľudia s cukrovkou by mali monitorovať príjem tekvicových produktov a prispôsobiť ich svojmu diabetickému plánu.

Žlčové kamene

Tekvica a jej semienka majú mierne žlčogénny účinok, čo znamená, že môžu stimulovať tvorbu žlče.

Ľudia s existujúcimi žlčovými kameňmi by mali byť opatrní, aby sa predišlo prípadným komplikáciám.

Ak máte špecifické zdravotné problémy alebo obavy, je vždy dobré poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na výživu pred tým, ako významne zmeníte svoju stravu.

Všeobecne je tekvica zdravým a výživným doplnkom k vyváženej strave, keď sa konzumuje s mierou.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.

Veľa zdravia!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie