Recept na chrumkavý a veľmi jednoduchý taliansky chlebík, ktorý pripravíte bez miesenia.
Potrebujeme:
385 g chlebovej múky
288 g vody
7 g soli
38 g olivového oleja
2 g sušeného droždia
Postup:
Vodu zahrejeme na 25 stupňov. Pridáme droždie a premiešame. Pridáme olivový olej, premiešame a prisypeme aj preosiatu múku. Premiešame vareškou.
Cesto je lepivé a vyzerať by malo asi takto.
Necháme prikryté kysnúť 45 minút.
Potom cesto poprekladáme, opäť prikryjeme a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
Cesto opäť poprekladáme.
Zakryjeme a necháme opäť kysnúť 30 minút.
Posledný krát poprekladáme, zakryjeme a necháme ešte 40 minút podkysnúť.
Posypeme múkou, vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme si tiež posypali múkou.
Cesto rozdelíme na 4 časti.
Každú časť vyformujeme do tvaru bochníka, dobre pomúčime a dáme na utierku ešte podkysnúť, kým sa nám nahreje rúra.
Dáme na plech a pečieme pri teplote 220 stupňov 18 minút.
Chlebík po upečení.
Náš tip: Chlebík som vyskúšali robiť s hladku špaldovou múkou a cesto bolo ešte lepšie – nelepilo sa a namiesto prkladania som ho jednoducho len krátko premiesila a nechala podkysnúť podľa návodu.